Du kan trøste deg med at du sikkert har glemt dette når julefreden senker seg om et par tre dager. Jeg håper jeg ikke har glemt det. Ja, jeg skal her prøve å ødelegge litt av julefreden.  Eller kanskje er det BBC som gjør det. Vi trenger alle noen vekkerklokker av og til. Dette er for meg en vekkerklokke som minner meg på viktigheten av å jobbe for menneskerettigheter og muligheter for alle, også for personer med utviklingshemning. BBC News viste i dag bilder fra institusjoner i Romania. Var det ikke 20 år siden vi så forferdelige bilder derfra tenker du kanskje. Ja, og i dag!

BBC News har vært i Romania, med skjult kamera har de filmet institusjoner for voksne personer med utviklingshemning. Bildene får meg til å tenke på de værste bildene jeg har sett fra de gamle sentral institusjonene i Norge. Dette skjer, idag, i europa!

Personer med utviklingshemning er ofte de som kommer nederst på prioriteringslistene. Det er «det glemte folket». De ingen vil møte, ingen vil identifisere seg med, de uproduktive. De protesterer heller ikke mot dette, og i såfall går det bare utover de som er nærmest; foreldre, søsken, de som jobber for dem. Sjelden eller aldri går dette utover politikere. Bildene fra Romania setter kanskje litt perspektiv på situasjonen her i Norge, men for meg handler dette om menneskeverd og rettigheter. Det handler om retten til gode tjenester. Uansett hvor man bor. Det aktualiserer behovet for den nye FN konvensjonen om rettighetene til personer med funksjonsnedsettelser.

Heldigvis er det noen som prøver å gjøre noe med dette. En spennende organisasjon som jeg kun har fått vite om gjennom BBC sin reportasje er mental disability rights international. Skal lese mer om denne i dagene som kommer, men om noen av dere har hørt om den, kommenter gjerne. Er det andre organisasjoner som jobber med dette, kommenter gjerne. Tidligere var det vernepleiere og vernepleieutdanninger som jobbet tett med institusjoner i Romania. Noen som fremdeles har kontakter og kan fortelle mer om situasjonen i dag?

Dette som BBC viser er en tilbakelagt tid i Norge. Men det er viktig å fokusere skarpt, holde etikken og faget høyt hevet. I Danmark hadde man for kun få år siden en offentlig debatt rundt filmen «Er du åndssvag?» Denne viser med skjult kamera overgrepene som fant sted på en institusjon for personer med utviklingshemning. Ofte var det små hverdagsovergrep.

Vi alle har behov for en vekkerklokke en gang i blant!