Tror du at «barn med spesielle behov» har spesielle behov? At disse barna som kategoriseres i denne kategorien har andre behov enn mine og dine barn?

At de ikke har behov for kjærlighet? At de ikke har behov for venner å leke med? At de ikke har behov for mat, luft, mening i tilværelsen?

At de ikke har behov for å se den blå himmelen, kjenne på regnet eller leke i snøen?

At de ikke har behov for å bety noe for andre? Eller realisere seg selv? At de ikke har behov for å lære? Eller for å være…

Hva er egentlig «barn med spesielle behov»? Hva er «spesielle behov»?

Er det ikke sånn at «barn med spesielle behov» har de samme behovene som alle andre barn? Det er bare ofte litt mer komplekst å få dekket dem. Komplekst, særlig når vårt samfunn først og fremst er innrettet for gjennomsnittet.

Det kategorien «spesielle behov» gjør er å forsterke skillet mellom oss og de andre. Gjøre de andre litt mindre menneskelig. Senker forventningene. Segregere. Og, kanskje det gjør det vanskeligere å spørre hvilke spesielle behov du har. Vanskeligere å svare. I redsel for å bli kategorisert. For hva er dine spesielle behov? Vi har vel alle noen behov som er litt annerledes enn det våre venner har… Eller er det bare meg som er spesiell?

Alle barn er spesielle. Med enestående ønsker og behov. Men oftest når vi snakker om «barn med spesielle behov» snakker vi om barn med helt helt ordinære behov. Samme behov som mine og dine barn har…