I 1998 var jeg ferdig utdannet vernepleier. Hadde i flere år jobbet som assistent ved ulike tjenestesteder. Jobbmulighetene var mange, jeg valgte en spennende jobb ved en avlastningsbolig for familier med barn med utviklingshemning. Spent møtte jeg opp til min første arbeidsdag. Med mye mer kunnskap, og bedre ferdigheter, enn det jeg hadde som ufaglært. I det minste trodde jeg det. Hva skulle min første arbeidsoppgave som vernepleier være? Jo, vaske. Vaske gulv, klær og kjøkken!
Etter dette har jeg tenkt en del på hva som er vernepleierens arbeidsoppgaver. I hvilken grad kan man si at vasking er vernepleiefaglig arbeid? For å være ærlig så blir jeg ikke helt klok på dette. Om vi betegner vernepleiefaglig arbeid som alt en vernepleier gjør, så er nok vasking en del av det. Tror mange vernepleiere vasker gulv, klær og kjøkken. Men bør vi gjøre det?
En tidligere kollega skrev et innlegg i en bergensavis om temaet. Hun påpekte at ingen ingenører ville bli bedt om å vaske kontoret sitt, eller i hvert fall ikke vaske nabokollegaens kontor. Jeg ble minnet på dette temaet når jeg her om dagen kom over en blogg på sykepleien.no (Sykepleien blir gitt ut av sykepleieforbundet, og presenterer fagstoff som også vi vernepleiere kan ha nytte av. Blogg serien deres er interessant, der ulike stemmer kommer til med interessante meninger). I denne aktuelle bloggen skriver sykepleier Michael Mortensen om de merkelige tingene man bruker sykepleierkompetansen sin til. Han beskriver arbeidsoppgaver som består av vasking av kjøleskap og skifting av gardiner. Han er sterkt kritisk til dette, og mener at dette har med at sykepleier er et kvinnedominert yrke. Han skriver blant annet:
Vi er i 2010 og fremdeles bruker vi sykepleierkompetanse til mange merkelige ting. Jeg sier ikke at jeg er for fin til å tørke støv, men jeg synes det er dårlig utnyttelse av mine kompetanser som sykepleier. På arbeidsplanen til legene, har jeg til dags dato aldri sett at de må tørke støv. Selv om de trolig støver like mye rundt seg som sykepleiere.
Jeg tror dessverre at denne holdningen kommer av at sykepleieryrket er et kvinnedominert yrke, hvor det aksepteres at i tillegg til å være sykepleiere så skal de også være litt « huslige » av seg, hvor de godt kan bedrive med støvtørking ved siden av.
Jeg synes at både bloggeren og min tidligere kollega har noen gode poenger, men er ikke helt enig. Først og fremst må jeg presisere at vi her ikke snakker om direkte brukerrettet arbeid. Det er mange fornuftige og gode opplærings- og samhandlingsrelasjoner som kan skapes over vaskebøtten. Vernepleiere jobber jo ofte i tjenestene i hjemmet til folk. Her vil det ofte være et stort vernepleiefaglig poeng å vaske. Men hva med kontoret, eller hjemmene når personene som bor der er borte på arbeid eller skole. Skal man bruke vernepleier til å vaske?
Det er her jeg faktisk er noe usikker. I utgangspunktet er det viktig å bruke rett kompetanse til riktige arbeidsoppgaver. Mange steder er det stor mangel på vernepleiere. Det faglige arbeidet varierer også mye. Det trengs flere vernepleiere både i direkte brukerrettet arbeid og i planleggingsarbeid. Hvis vaskingen går på bekostning av dette synes jeg det er problematisk at vernepleiere (og andre med høgskoleutdanning) skal utføre disse oppgavene. Samtidig er jeg overbevist om at enhver må tenke helhetlig og samfunnsøkonomisk. Hvis det er slik at disse oppgavene ikke går ut over annet faglig arbeid, kan det ofte være slik at det er mer fornuftig at de som er på jobb utfører slike oppgaver, enn å ansette egne folk til akkurat dette.
Først og fremst tror jeg det er viktig å kartlegge hvilke oppgaver som skal utføres på et tjenestested, og hvilke personell man trenger for å utføre disse. Da vil naturligvis ikke vaskeoppgavene være vernepleierens jobb nummer 1, men praktisk arbeid av denne sorten kan være en del av stillingen.
Uansett; hva mener dere om dette? Det hadde vært interessant å høre hva andre vernepleiere mener om dette. Vet at dette diskuteres en del (ble et hett tema når jeg tok det opp med min vernepleier-kone). Kanskje lar jeg meg overbevise om et tydeligere standpunkt den ene eller andre veien!
PS! Jeg angrer ikke på min første jobb…Den var spennende og lærerik til tross for den daglige vaskingen!
17/04/2010 at 16:58
Jeg jobber ikke i et omsorgsyrke (men jeg deler huslån med en sykepleier) men i min arbeidsdag gjør jeg ofte ting som ikke direkte har noe med det jeg er ansatt til å gjøre, eller er utdannet til å gjøre. Ser vi at noe må gjøres, så gjør vi det, eller vi finner noen som kan gjøre det. Det er sånn samfunnet sviver rundt.
18/04/2010 at 10:29
Nå spørs det hvorfor vi vasker, jeg er vernepleier og har aldri vasket kjøkken, korridor og kontorer. Derimot har jeg vasket mange leiligheter, enten for eller sammen med en tjenestemottaker for det er faktisk en del av jobben min. Tror at vi bør legge diskusjonen der og ikke vaske eller ikke vaske
18/04/2010 at 19:56
Synes det er godt poeng, wpow, at det nok er mange som også gjør andre oppgaver enn det de er utdannet som. I et omsorgsyrke vil kanskje det være vasking for det er det som må gjøres, i andre yrker kan det være andre ting som må gjøres. Kanskje er det så enkelt Espen, at ja det er en del av jobben!
25/04/2010 at 13:13
Greit nok at vasking er en del av jobben, og jeg har ikke noe imot å vaske. Men det er ikke greit hvis/ når vasking tar store deler av dagen.
I og med at det er så synlig om det blir gjort eller ikke, vil det lett bli prioritert foran mer «usynlige» vernepleieroppgaver som evaluering av tiltak, planlegging av nye osv. På noen arbeidsplasser blir desverre grad av vasking et mål på utført arbeid. Det er klart at hvis det forventes at vi vasker like mye som assistentene så blir det ikke tid til det faglige arbeidet som ikke innebærer direkte brukerkontakt – de oppgavene må det frigjøres tid til.
Vi har da ikke tatt en høyskoleutdanning, med det det innebærer av tapt arbeidsfortjeneste og opparbeiding av studiegjeld, for å gjøre det samme som vi gjorde som assistenter.
En tidligere studiekamerat sa det så treffende: «Jeg er litt lei av å føle meg som en avansert hushjelp».
Jeg tror at dette er en grunn til at så mange Vernepleiere ønsker seg vekk fra bofellesskapene. Med mindre fokus på vasking og mer tid til «vernepleiearbeid» tror jeg at status og interesse for arbeid med utviklingshemmede ville blitt betydelig hevet blandt vernepleiere.
25/04/2010 at 17:38
Jeg ble ikke vernepleier for å vaske noe som helst, med mindre det er for eller sammen med bruker i brukers eget hjem. Det har så langt gått greit ovenfor ledere, og nå er det ikke lenger et tema. Det er mye ymse blant oss vpl-ere, og da er det mye som fort blir vanskelig. Kolleger som får angst av blodtrykk og blodsukkermålinger er dessverre ikke uvanlig, og da er det lett å vaske litt for å vise at man faktisk gjør noe… Min erfaring er dessverre at dette henger veldig i sammen med kjønnet på kollegaen. Noe som burde være helt irrelevant.
26/04/2010 at 18:56
Interessante kommentarer. Uansett så tror jeg at vernepleiere er for lite flink til å skryte av arbeidet vårt. Og da mener jeg ikke vaskingen. Vi må bli flinkere til å skryte av det vernepleiefaglige arbeidet vårt, vise at dette er viktig i arbeidet for personer med utviklingshemning og andre med bistandsbehov. Vi må slutte å stå med lua i hånden og si at det vi driver med kan også mange andre gjøre. Vår kompetanse er unik og viktig. Det må vi bli flinkere til å vise. Kanskje blir det da en selvfølge at vernepleiere ikke skal vaske om dette ikke handler om vasking sammen med personen vi jobber for (og, nei; personen vi jobber for er ikke lederen vår…).
25/06/2010 at 22:42
Hei snart ferdig vpl. Enig i at vi som alle andre skal gjøre ting som trengs, så lenge det ikke går på bekostning av andre viktige oppgaver. Jeg blir personlig skuffet når sjefer ikke støtter oppunder vår kompetanse. Dette sier jeg etter erfaring hvor assistenter får gehør for at vpl er «slække» hvis de ikke vasker rundt i avd. Men lærere…. de vasker vel ikke ?? Føler også til tider at lærere og ledere undervurderer oss og jobben vi kan utrette hvis vi fikk muligheten.
Men folkens!!! kan vi ikke noe om atferd da? bruk denne læren til å komme ut av vaskebøtte 😉
29/06/2010 at 08:31
Takk for viktig kommentar, Guro M. Viktig budskap at vår kompetanse må styrkes av gode ledere. det er viktig å bruke vår kompetanse til det vi er god på. til det beste for dem vi jobber for!
11/07/2010 at 21:42
Som fremtidig vernepleier ser jeg det som en del av jobben i ett bofellesskap det å vaske. Det må vel vi også tåle! Det er jo meninga at man skal følge brukerne iløpet av dagen, og det gjelder også at man må vaske 😉
25/08/2010 at 07:40
Vasking av kontor og personalbaser og slikt utgår. Her får arb.giver betale for de som kan sånne ting. Jeg er ikke interessert i å vaske opp drit etter kollegaer. Så skal jeg heller holde meg mot det brukerretta arbeidet og vaske for brukerne, gjør meg ingenting…:-)
12/01/2011 at 01:07
En skal ikke glemme at en vernepleier kan arbeide innen en mengde felter. Her fremholdes det som vernepleieren ene og alene arbeider i boliger. Undertegnede arbeider i en psykiatrisk sikkerhetsavdeling, og kan ikke si at jeg har sett snurten av en vaskebøtte eller mopp ennå, etter snart fire år i jobben :o)
14/01/2011 at 23:04
Hei Thomas. Selvfølgelig kan vp jobbe mange ulike steder. Derfor er også jobbsituasjonen forskjellig. Å jobbe i spesialisthelsetjenesten som du sannsynligvis gjør er ulikt det å jobbe i omsorgssektoren. Kanskje er det slik at man innenfor psykisk helse og såkalt 2. linje er flinkere til å annerkjenne kompetanse…?