«For bare litt over en uke siden var vi der nede – sang og lekte med elevene ved dagsentrene, besøkte de kjente landemerkene som nå er revet i stykker og var ute å gikk i gatene hvor tusen av mennesker nå ligger begravd. Tårene våre renner for landet som vi er blitt så glad i, og som har vært vårt hjem de siste tre månedene.»

Satyam DCC fellesbilde vernepleiestudenter
Satyam DCC fellesbilde vernepleiestudenter

Dette skriver vernepleierstudent Ingvild Øyen i dette blogginnlegget. Hun og flere andre vernepleierstudenter var for kort tid siden i praksis i Nepal. Nå engasjerer de seg for å bistå i situasjonen  etter jordskjelvet.

I 1995 var jeg selv i Nepal. Besøkte et dagsenter for utviklingshemmede og jeg var hjemme hos en familie med et barn med utviklingshemning. I disse dager går selvsagt tankene 20 år tilbake. Det er lett å oppfordre alle til å støtte vernepleierstudentene i det arbeidet de nå gjør for å gi noe tilbake til dette flotte landet og til de fantastiske folkene. Bruk kontonummeret nederst i innlegget. Det er flott at vernepleierstudentene nå står opp for en gruppe av befolkningen som ofte blir glemt i slike katastrofer.

 

Hjelp oss å hjelpe.

Først 3, så 1000, og nå fryktes over 10 000 døde etter jordskjelvet som rammet Nepal lørdag 25. April. En uke før hadde jeg og mine 13 medstudenter fra vernepleierutdanninga ved HiST landet i Norge, etter et 3 måneders praksisopphold i Nepal. Lørdag sjekket samtlige av oss avisene, og tallene over antall døde steg for hvert minutt. Vi var i sjokk, og dagene etter jordskjelvet har vært preget av maktesløshet. Våre venner er preget av en forferdelig katastrofe. Under vår praksisperiode har vi jobbet på ulike dagsenter for utviklingshemmede barn og voksne rundt om i landet. Vi reiste nedover med håp om å gjøre en forskjell, og kom hjem med så utrolig mange erfaringer rikere. I løpet av oppholdet vårt har vi blitt godt kjent med Nepal, takket være et nepaleserne som har ønsket oss velkommen inn i landet sitt. Kjærlighet koster ingenting. Vi ble utrolig godt tatt i mot, nå er det vår tur til å hjelpe dem.

 

Satyam DCC Avslutningsseremoni for vernepleiestudentene med tikka
Satyam DCC Avslutningsseremoni for vernepleiestudentene med tikka

 

Hverdagen for lokalbefolkningen, både før og etter, katastrofen var vanskelig, særlig for de med utviklings- og funksjonshemming. Forholdene for denne gruppen er svært dårlig tilrettelagt. Noen av dem fikk hjelp på de ulike dagsentrene som stort sett drives av pårørendeorganisasjoner. Frivillighetsprosenten er høy, det finnes lite bevilgede midler til denne gruppen. Som vernepleierstudenter bidro vi med vår kompetanse, og flere av oss har også donert bort små gaver til dagsentrene, som blant annet skrivesaker, leker, og annet utstyr. Vi så med våre egne øyne at alle midler hjelper.

 

Vi ønsker å bidra til at de med utviklingshemming kan være friske, trygge og at de igjen kan ha et dagsenter å komme til. Pengene vi samler inn skal gå til konkrete tiltak for dagsentrene. Sammen med våre kontakter nede i Nepal jobber vi med å finne ut hva de konkret skal brukes til og hvordan de skal komme frem, men det tar tid. Både banker og strømmen er nede nå, og vi er fortsett kartleggingsfasen. De vil ikke bli brukt som nødhjelp, men til de mest utsatte i tiden som kommer.

 

Nuwakot DCC som ble totalødelagt i jordskjelvet
Nuwakot DCC som ble totalødelagt i jordskjelvet

 

Dagene etter skjelvet har vi hatt daglige samtaler med våre kontakter der nede, og vi vet at de trenger vår hjelp. Flere av dagsentrene har store materielle skader, og vi vet nå at et av dem er jevnet med jorden. For bare litt over en uke siden var vi der nede – sang og lekte med elevene ved dagsentrene, besøkte de kjente landemerkene som nå er revet i stykker og var ute å gikk i gatene hvor tusen av mennesker nå ligger begravd. Tårene våre renner for landet som vi er blitt så glad i, og som har vært vårt hjem de siste tre månedene.

 

Bajrabarahi DCC Kristin M.Kristiansen og Tommy B.Clausen
Bajrabarahi DCC Kristin M.Kristiansen og Tommy B.Clausen

Heldigvis har flere av dagsentrene informert våre kontakter om at barna og familiene deres er i live, men situasjonen er likevel svært vanskelig, da de har mistet sine hjem og alt de eide. De trenger vår økonomisk støtte. Mandag ettermiddag opprettet vi facebook siden Innsamlingsaksjon til støtte for utviklingshemmede rammet av jordskjelvet i Nepal 2015, et døgn etter følger over 600 siden vår og vi er takknemlige for hver krone som kommer inn. På denne siden kan du også følge med på oppdateringer.

Hver krone hjelper, og nå håper vi du vil bidra.

Hjelp oss å hjelpe, gi ditt bidrag på konto: 4212 06 40202

Ingvild Øyen, på vegne av vernepleierstudentene som står bak aksjonen.

Dharan DCC Ingvild Øyen og Aurora H. Arnesen
Dharan DCC Ingvild Øyen og Aurora H. Arnesen