Vet dere hva, folkens? Nå er jeg lei. Skikkelig lei. De stiller ikke opp. Ikke kommer de på dugnad. Ikke på foreldremøter. Og heller ikke stiller de opp som trenere for barna våre. For sine barn. Jeg er lei. Det er alltid de samme som stiller opp på alt.

 

Jeg stiller opp på en god del. Du vet. Vi sitter der på foreldremøtet på skolen. Eller var det idrettslaget eller i borettslaget. Vi er kommet til punktet der noen skal velges. Det blir helt stille. Alle ser ned. Det er nettopp da noen av oss ser opp og sier ok. Jeg tar det. Denne gangen og. Og vet dere hva? Jeg synes rett og slett det er helt greit. Jeg trives godt med det.

 

Det er ganske mange av oss. Jeg er en av dem som gjør litt. Mange gjør mye mer enn meg. Uten Nina, Bente og alle de andre som stiller opp her på Bjørndal hadde stedet vårt vært et dårligere sted å bo. Uten alle andre Ninaer og Benter rundt omkring i landet vårt hadde vi ikke hatt det like bra som vi har det her i landet. Det er utrolig viktig at folk stiller opp for egne barn og som frivillige for hele nærmiljøet.

 

Like vel. Jeg er altså lei.

 

For. Hvilken rett har jeg å dømme alle dem som tilsynelatende ikke stiller opp? Dem som aldri blir klassekontakt, trener eller medlem av FAU-styret. Med hvilken rett kan jeg dømme dem som ikke kjører sønnen på kamp, ikke er med på dugnaden eller som ikke kommer på foreldremøtet?

 

Jeg er nemlig lei av at vi som kommer på foreldremøte kritiserer dem som ikke gjør det. Jeg er lei av at vi som møter opp på FAU og dugnad rister på hodet av de andre. De andre som ikke kommer. De andre som vi kanskje nesten ikke vet noen ting om. Ikke vet at mannen med psykiske utfordringer som aldri sier noe på foreldremøtet vinner en seier hver gang han faktisk er der. Ikke vet at moren som ikke engang er der må være sammen med barna det er umulig å overlate til andre av grunner bare hun vet og ikke vil si noe om til andre. Ikke vet at familien som vi tror ikke følger opp barna sine faktisk ikke har råd til å kjøre barna på kamp, og heller ikke vet hvordan de skal si i fra om dette. Eller ikke vet at de med den lille sønnen ikke orker å bidra etter nok en våken-natt.

 

Det vi dog alle vet er at livet er i stadig endring. Vi vet alle at det er perioder der vi har mulighet til å bidra mye, og perioder der vi ikke kan bidra med mer enn å holde egen familie mer eller mindre samlet.

 

Jeg er glad for at jeg har muligheten til å bidra. Nå. Gleden er verken større eller mindre avhengig av hvor mange andre som bidrar. Hadde noen andre sagt ja til det ene, hadde jeg funnet noe annet å si ja til. Sånn er nok jeg skrudd sammen, og det er derfor utrolig tåpelig å bruke tid og energi på å kritisere dem som av ulike grunner ikke bidrar på de samme arenaene. Jeg har i hvert fall tenkt å slutte å bruke energi på å ergre meg over andres valg, og heller glede meg over mine egne.

 

Jeg vil nemlig ikke ha nærmiljø basert på negativ forsterkning. Basert på at folk gjør ting for å unngå ubehaget som oppstår ved å ikke stille opp. Jeg vil ikke at mitt eget engasjement skal være basert på det heller. Jeg vil ha nærmiljø basert på positiv forsterkning. På at jeg og andre engasjerer oss basert på de positive faktorene vi får igjen for vår innsats. Både på et personlig plan og på et mer samfunnsmessig plan. Hvis vi i tillegg bruker energien vår på å synliggjøre disse positive effektene tror jeg også andre kan finne mulighet til å engasjere seg. På sin helt egen måte. Og forhåpentligvis kan det bli lettere å akseptere at vi er forskjellige og at ikke alle kommer til å stille opp på akkurat samme måte som en selv.

 

Vi bidrar alle. På vår egen måte. I våre egne liv.

 

Jeg er nemlig ikke lei av alle dem som tilsynelatende ikke stiller opp. Jeg er lei av meg selv som har valgt å bruke ressurser på å ergre meg.