Vet dere hva, folkens? Nå er jeg lei. Skikkelig lei. De stiller ikke opp. Ikke kommer de på dugnad. Ikke på foreldremøter. Og heller ikke stiller de opp som trenere for barna våre. For sine barn. Jeg er lei. Det er alltid de samme som stiller opp på alt.
Jeg stiller opp på en god del. Du vet. Vi sitter der på foreldremøtet på skolen. Eller var det idrettslaget eller i borettslaget. Vi er kommet til punktet der noen skal velges. Det blir helt stille. Alle ser ned. Det er nettopp da noen av oss ser opp og sier ok. Jeg tar det. Denne gangen og. Og vet dere hva? Jeg synes rett og slett det er helt greit. Jeg trives godt med det.
Det er ganske mange av oss. Jeg er en av dem som gjør litt. Mange gjør mye mer enn meg. Uten Nina, Bente og alle de andre som stiller opp her på Bjørndal hadde stedet vårt vært et dårligere sted å bo. Uten alle andre Ninaer og Benter rundt omkring i landet vårt hadde vi ikke hatt det like bra som vi har det her i landet. Det er utrolig viktig at folk stiller opp for egne barn og som frivillige for hele nærmiljøet.
Like vel. Jeg er altså lei.
For. Hvilken rett har jeg å dømme alle dem som tilsynelatende ikke stiller opp? Dem som aldri blir klassekontakt, trener eller medlem av FAU-styret. Med hvilken rett kan jeg dømme dem som ikke kjører sønnen på kamp, ikke er med på dugnaden eller som ikke kommer på foreldremøtet?
Jeg er nemlig lei av at vi som kommer på foreldremøte kritiserer dem som ikke gjør det. Jeg er lei av at vi som møter opp på FAU og dugnad rister på hodet av de andre. De andre som ikke kommer. De andre som vi kanskje nesten ikke vet noen ting om. Ikke vet at mannen med psykiske utfordringer som aldri sier noe på foreldremøtet vinner en seier hver gang han faktisk er der. Ikke vet at moren som ikke engang er der må være sammen med barna det er umulig å overlate til andre av grunner bare hun vet og ikke vil si noe om til andre. Ikke vet at familien som vi tror ikke følger opp barna sine faktisk ikke har råd til å kjøre barna på kamp, og heller ikke vet hvordan de skal si i fra om dette. Eller ikke vet at de med den lille sønnen ikke orker å bidra etter nok en våken-natt.
Det vi dog alle vet er at livet er i stadig endring. Vi vet alle at det er perioder der vi har mulighet til å bidra mye, og perioder der vi ikke kan bidra med mer enn å holde egen familie mer eller mindre samlet.
Jeg er glad for at jeg har muligheten til å bidra. Nå. Gleden er verken større eller mindre avhengig av hvor mange andre som bidrar. Hadde noen andre sagt ja til det ene, hadde jeg funnet noe annet å si ja til. Sånn er nok jeg skrudd sammen, og det er derfor utrolig tåpelig å bruke tid og energi på å kritisere dem som av ulike grunner ikke bidrar på de samme arenaene. Jeg har i hvert fall tenkt å slutte å bruke energi på å ergre meg over andres valg, og heller glede meg over mine egne.
Jeg vil nemlig ikke ha nærmiljø basert på negativ forsterkning. Basert på at folk gjør ting for å unngå ubehaget som oppstår ved å ikke stille opp. Jeg vil ikke at mitt eget engasjement skal være basert på det heller. Jeg vil ha nærmiljø basert på positiv forsterkning. På at jeg og andre engasjerer oss basert på de positive faktorene vi får igjen for vår innsats. Både på et personlig plan og på et mer samfunnsmessig plan. Hvis vi i tillegg bruker energien vår på å synliggjøre disse positive effektene tror jeg også andre kan finne mulighet til å engasjere seg. På sin helt egen måte. Og forhåpentligvis kan det bli lettere å akseptere at vi er forskjellige og at ikke alle kommer til å stille opp på akkurat samme måte som en selv.
Vi bidrar alle. På vår egen måte. I våre egne liv.
Jeg er nemlig ikke lei av alle dem som tilsynelatende ikke stiller opp. Jeg er lei av meg selv som har valgt å bruke ressurser på å ergre meg.
31/05/2015 at 22:12
Amen!
31/05/2015 at 23:36
Bra! Fortsett å være lei av det!
Det er nemlig mange grunner til at folk ikke stiller opp, slik det ser ut som fra en ressurssterks synsvinkel. Vi kan heller ikke kreve begrunnelser og åpenhet fra folk vi ønsker at skal stille opp. Vi må heller jobbe for at terskelen for deltakelse skal senkes.
Vi kan alle gjøre noe, men ganske mange ganger er det på hjemmebane at vi kan gjøre den største innsatsen. Ikke alle har mulighet for å stille opp på andre arenaer.
Folk som har ressurser til å gjøre en innsats må heller være stolte av at de kan, ikke klage over at ikke alle er som dem (og enkelte av dem trenger hjelp til egen grensesetting.. )
01/06/2015 at 08:31
Trenger jo ikke være «stakkar» heller for ikke å være med på alt. Poenget må jo være at man ikke kan ha full oversikt over alle andres schedule og uansett ikke har noen rett til å dømme når det tross alt handler om frivillige aktiviteter. Det å bidra i ulike fora har mange belønninger i seg selv, ikke minst sosialt, men slike «muligheter» (les møter, dugnader, kjøring) må ganges med antall barn. Jobb, egen trening og sosiale aktiviteter, andre møter og husarbeid spiser også av timeplanen. Det er umulig å få til alt, spesielt når ting kjøres på samme tidspunkt og en av foreldrene må være hjemme uansett når man har små barn. Er man eneste voksne i husholdningen blir regnestykket enda mer utfordrende kan jeg tenke meg. Hva med å gi litt slack? Det er et krevende løp det er lagt opp til der ute. Prioriter lave skuldre og vær med på det du greier å få med deg uten å stresse på deg angina og magesår. Kos og snakk med dine nærmeste. Vi har det med å la det grunnleggende (lage mat, rydde, se barna) bli ting som det bare er implisitt og selvfølgelig at blir gjort, uten noen form for mental klapp på skulderen fra oss selv. Men dette krever også tilstedeværelse. Dette tar også tid. Dette er grunnleggende. Men vi har en tendens til å haste på vei videre når dette utføres, for det gir ingen likes eller offisiell applaus. Ja til slack og ja til trygge, rolige hjem med plass til unger og venner og god mat og latter.
03/06/2015 at 07:47
Veldig bra svar 🙂
01/06/2015 at 09:24
Jeg tror også mange ikke deltar på slike møter og/eller lar seg velge i tillitsverv fordi de har lav selvtillit når det gjelder oppgaven de skal gjøre. Dernest er de engstelig for at vil føle en forventning de ikke makter å oppfylle fra de andre på oppgavene. Derfor er det viktigste vi kan gjøre å skryte av og støtte dem som faktisk påtar seg et tillitsverv, enten det er i borettslaget, FAU, politikken, idrettslaget eller i menighetsrådet.
01/06/2015 at 11:03
Enig i mangt, men det er også mange som ikke gidder å stille opp (og ja, det vet jeg). Jeg er alenemor med 100% jobb, uten familie rundt meg, men jeg stiller likevel opp på dugnad, som foreldrekontakt osv.
02/06/2015 at 18:56
Helt enig med Trine. I dette innlegget høres det nesten ut som at de som ikke stiller opp enten er fattige, eller psykisk syke. Noen har også vondt i viljen sin, og noen tror de har det mer travelt enn alle andre. Er det ingen som tenker på hvordan barna har det når de feks. aldri blir kjørt til trening. Jeg har vært med i idrettslag i mange år, og vet at foreldre/steforeldre har prioritert seg selv og hytta i helgene, istedenfor dugnad og kamp.
08/06/2015 at 19:06
Du må jo virkelig være en helt altså! Tenke seg til: Ha et rimelig normalt liv og så klare å stille opp i tillegg! Kudos til deg!
01/06/2015 at 11:54
Trakk meg ut av styret i korpset nettopp på grunn av slike holdninger du beskriver. Jeg ble også lei av meg selv, likte ikke den personen jeg ble da jeg satt sammen med andre korpsforeldre og rakket ned på «de som ikke stilte opp» Tok det opp som styresak at jeg synes dette var en ukultur men saken ble fort lagt død da leder konkluderte med at dette ikke stemte. Holdt meg lenge unna øvelser men bestemte meg en dag for å ta turen innom og høre på når ungene øvde. Det første som møtte meg i gangen var to mødre som kritiserte en «uansvarlig» mor som for andre øvelse på radd ikke gadd å gi beskjed om at sønnen ikke kom på øvelse. Denne moren de kritiserte visste jeg var midt i et opprivende samlivsbrudd akkurat da. Jeg snudde på hælene og gikk. Nå er jeg sikkert en av disse «uengasjerte» foreldrene som de sitter og kritiserer i gangene. Utrolig synd da jeg elsker korps og å høre ungene mine spille.
01/06/2015 at 22:00
Takk til dere alle for gode og tankevekkende kommentarer. Takk også for at dere forteller deres historier. Det bidrar til å få frem poenget, og kanskje får det andre enn meg til å tenke meg om…
01/06/2015 at 22:47
De som klager på at andre ikke stiller opp vinner jo litt selvbekreftelse på det…og hvis det er litt sånne holdninger…. -vi husker vel «Borettslaget»? Folk prøver vel å stille opp så godt de kan …-moralisme trenger vi ikke…:-)
02/06/2015 at 07:01
Takk fra en som orker ikke stille opp da hver gang jeg gjør det blir jeg møtt med negative blikk, kommentarer og ender opp i depperisjon av å bli nedslått og motarbeidet på alt jeg gjør. Aldri er noenting bra nok for noen foreldre. Men for andre er det alt de kan, orker, har mulighet til.
02/06/2015 at 12:03
Hei. Har aldri hatt så dårlig selvtillit som da barnet mitt var i korps. Var alene med 2 barn, den i korps er 9 år eldre enn den yngste. Den yngste trengte at jeg var hjemme. Jeg hadde ikke tilgang til bil, hadde ikke førerkort på den tiden. Jeg kan ikke beskrive følelsen av å måtte hver uke, ringe eller kontakte andre foreldre om barnet mitt kunne sitte på til øvelser. Spesielt når det var vinter og mye snø. Når barnet mitt begynte i korps planla jeg ikke å måtte spørre om hjelp/støtte. Det var helt forferdelig, rett og slett deprimerende. Når det gjaldt dugnader og loppemarked, følte jeg ALLTID på dårlig samvittighet siden det ble en stor utfordring å ta med den yngste på slike arrangementer. Jeg begynte å unngå å delta. De få gangene jeg hadde mulighet følte jeg ingen åpenhet/vennlighet fra de andre foreldrene. Men styret sa de gjerne ville at barnet mitt skulle fortsette i korpset siden han var en ressurs. Det ble tilbydt (obligatiorske dyre korpsturer) hver gang måtte jeg forklare min situasjon til styret (like flaut hver gang) og jeg måtte spørre om å betale både semester avgift og turavgifter i avbetalinger. Det føltes ut som jeg var den eneste forelderen i min situasjon i hele korpset. Jeg ble så lei av å måtte si nei til både turer og dugnader. Og ingen i styret jeg kunne hente inn forståelse fra. Min sønn er supermusikalsk og elsket å drive med musikk og korps, og jeg holdt ut for jeg så hvilken glede han hadde av det. Men jeg må innrømme at jeg ble lettet når han selv bestemte seg for å slutte i korps i 16 års-alderen. Jeg kunne faktisk endelig senke skuldrene. Han spiller nå i 3 rockeband og vi slipper obligatoriske turer og dugnader. Det hadde vært årevis med nedverdigelse og stress pga korps. Jeg anbefaler alle som sitter i styret i korps eller andre foreninger å sette seg litt inn i utfordringer som familier kan ha, og å jobbe med seg selv og sine styremedlemmer om å ha stor og åpen terskel, slik at barn som ønsker å være med kan få være med samme hvilken situasjon familien er i. Barnet burde ikke lide under firkanta regler i diverse styrer. Takk for kjempebra innlegg
02/06/2015 at 22:44
Takk for at du deler din historie.
03/06/2015 at 07:41
Takk for at du delte din 🙂 Veldig intr tema.
Jeg føler at alt har blitt et statusjag. Synes jeg leste at «tenk på de stakkars barna som aldri blir kjørt til noen ting» Jeg synes det er sunt for barn å lære å gå, eller sykle, eller lære å ta T-bane, buss, tog. Spørs på alder selvfølgelig, men som samfunnet har blitt, har jeg møtt ganske mange ungdommer som aldri har tatt en buss. De har blitt kjørt overalt og sydd puter på i hytt og pine. Noen barn har faktisk lyst å lære å ta bussen, eller sykle og lære å bli selvstendige. Når jeg delte min historie, var ikke det en lett ting å gjøre. Det var heller aldri lett å spørre om hjelp til kjøring. Man føler seg sårbar. Det kan være mange mange grunner til at man ikke har fått tatt førerkortet. Jeg måtte gå, ta buss eller T-bane til mine aktiviteter som barn. Jeg synes aldri at det var en kjip ting, tenkte IKKE på at det var synd på meg av den grunn. Jeg synes heller synd på barna som virkelig led, fattigdom osv. Og som ikke hadde muligheter til aktiviteter. Det er altfor mye dømming i samfunnet. Lær barna å være selvstendige, greie, reale folk som ikke dømmer.
03/06/2015 at 08:58
Vi vet ikke hva andre har å stri med.
Jeg er vernepleier, jobber turnus i bolig med til dels krevende oppgaver. Jeg har en samboer med add. Vi har ei jente på 4 år, og skal ikke ha flere. Jeg reagerer på stress med depresjon og angst.
Jenta vår er under utredning hos BUP. Hun er for liten til å få en diagnose, men foreløpig konklusjon er hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker og reguleringsvansker. Nå utredes autismespekter på grunn av taktil overfølsomhet og vansker med det sosiale. Barnevernet er inne i bildet. Vi er anbefalt å søke hjelpestønad så jeg kan gå ned i stilling, samt avlastning.
I tillegg til dette, er vi ofte hos øyelege på grunn av store synsfeil, samt hos lege pga mageproblemer.
Vi er avhengig av å være begge to på alle avtaler og aktiviteter, det er ikke få ganger den ene har båret jenta hylende og sparkende ut mens den andre har samlet sakene og låst opp bilen.
Foreldremøter og dugnader har ikke akkurat førsteprioritet hos oss.
Utad ser vi ut som en helt vanlig familie. Som med kun ett barn bør ha rikelig kapasitet til å være med på ‘alt’.
Det er vi ikke. Det har vi ikke. Og vi er ikke alene om det!
03/06/2015 at 11:44
Tja, litt enig med det du skriver, men ikke helt.
Jeg er litt lei av at vi alltid skal finne unnskyldninger for alt, og forstå oss ihel også. LITT kan alle bidra, uansett økonomi, hvor mange andre barn de har hjemme, hva de sliter med osv.
MEN jeg tenker at ting har tatt litt av, at det skal skje alt for mye hele tiden, at ungene skal delta på altfor mye hele tiden osv. Og at det er vi foreldre (eller kanskje noen av oss) som lager dette «jaget», som nok helt sikkert blir for mye for noen av oss.
Jeg tenker at vi må skille mellom det som er nødvendig, og det som kan gjøres dersom noen har ork og tid. Når det gjelder sistnevnte, så er det alltid noen veldig engasjerte foreldre som har energi, ideer og har lyst til å få mye til å skje. Og det er bra! Men man kan kanskje ikke forvente at alle andre deler det samme engasjementet. Noen er i begynnelsen av «småbarnslivet» og har mye å gi, andre er i slutten og føler de har gitt sin del. Her synes jeg man får lete etter andre foreldre som deler denne entusiasmen og prøve og på til noe, og godta at det er noen som ikke er interessert i å delta i dette.
Når det gjelder det som er nødvendig, så synes jeg, som nevnt ovenfor, at alle har mulighet til å bidra litt. I mine barns oppvekst har jeg sett flere eksempler på total latskap eller rett og slett «at de driter i det, fordi andre fikser det». Ta for eksempel 17. mai arrangementet, der det hvert år er et visst klassesteg på skolen som har ansvaret. Å lage til 17. mai er en stor jobb med mange oppgaver, men også mange små overkommelige oppgaver. Ingen er så dårlig stilt at de ikke har mulighet til å ta på seg en eneste av de små oppgavene. Det er så mye forskjellig som skal gjøres, at det finnes alltid EN ting du kan klare. Mye kan gjøres uten at du i det hele tatt trenger å gå ut av hjemmet. Om du ikke har mulighet til å være med på noe som helst, så kan du i det minste klare å bake en kake. Og det rare er at de som aldri stiller opp, er de første til å presse seg inn på området og kapre seg bord og stoler når arrangementet starter.
Jeg har også sett flere eksempler på turer der det skal samles inn penger for å finansiere turen. Siden man ikke lenger kan kreve foreldrebetaling, har man brukt mange andre kreative løsninger for å skaffe penger. Bl.a. dugnader som varetelling og småjobber. Det har ikke vært vanskelig å kunne bidra litt, uansett hvilken situasjon man er i. Så har man også hatt sparing, der elevene et par ganger i mnd. har spart en beskjeden sum. Summen er så liten, at alle vil klare å få det til, DERSOM de vil. Selv har jeg vært litt lei av å sponse turen for de foreldrene som faktisk kjører rundt i de dyreste bilene og reiser til syden 3 ganger i året. Og ja, jeg har selv sittet med regnskapet, så jeg vet hvem som ikke betaler!
Så litt tror jeg alle kan få til, hvis de vil. Men skill mellom det som er nødvendig, og det noen har et brennende ønske om å drive med!
03/06/2015 at 13:30
Jeg er en av dem som IKKE kan bidra NOE som helst, uansett hvor gjerne jeg faktisk vil.
Det er sånne som deg som får meg til å føle meg ENDA mer ubrukelig enn jeg allerede gjør… Tenk litt på deg og håp inderlig at du aldri havner i min situasjon!!
03/06/2015 at 15:34
Jeg kan ha forståelse for at noen kan befinne seg i en akutt krise, og der og da ikke har mulghet til å tenke på noe annet enn sin egen situasjon. Men det er ikke det det snakkes om her vil jeg tro, og jeg tviler sterkt på at 8-10 foreldre/foreldrepar i hver klasse er i denne situasjonen.
Og hva vet du om situasjonen til de som faktisk stiller opp?
03/06/2015 at 19:32
Hva med at de som alltid stiller opp slutter å klage på at de alltid stiller opp? Sorry, men er vi ikke voksne mennesker her? Hva med å si NEI? eller begynne å sette grenser? snakker vi om det berømte «snill pike syndromet» ? folk som stiller opp på alt men blir bitre av det? hva prøver de å bevise? Se på meg jeg er så flink og snill? (men innerst inne er jeg bitter og dømmer de som ikke stiller opp) Er det status de prøver å oppnå? Tror ikke dette har med å være ekte snill å gjøre, når man stiller opp på ALT uten å engang ville det, for hadde de villet det, hadde de ikke klaget. Take a chill pill 🙂
03/06/2015 at 21:42
Eller hva med de som alltid sier ja til ALT, men som egentlig verken kan eller vil. Veldig frustrerende å forsøke å samarbeide med slike, for det ender alltid opp med at andre må utføre arbeidsoppgaver som de såkalt «flinke» har meldt seg til å gjøre! Andre vet best selv hva de har kapasitet til og jeg forventer ikke at alle skal stille opp på alt alltid. Men jeg forventer at hvis man melder seg til å delta, så utfører man det man har meldt seg frivillig til å gjøre. Si heller NEI, det respekterer jeg.
06/06/2015 at 00:01
Veldig fine tanker og refleksjoner og gode ord.
Jeg tror noen ikke kan være med av ulike grunner og andre velger det bort til fordel for andre goder de ønske å bruke tiden på. Det var noen som skrev om at noen kanskje brukte tiden på hytta i stedet for å bidra på for eksempel en dugnad. Så tenker jeg at de kanskje trenger denne turen til hytta den helgen for å kunne fungere resten av uka, Eller at de har barn som pga ulike omstendigheter har et stort behov for å reise på hytta nettopp den helgen.
Det er viktig at mange og flest mulig er med å bidra i for eksempel et korps, men det er faktisk sånn at ikke alle får det til alltid og at noen ikke får det til i perioder av ulike årsaker.
Det er godt å kunne bidra og det gir en god følelse å kunne gjøre noe i fellesskap med og for andre. Men for å kunne hjelpe andre, er det, tror jeg, en forutsetning for mange å ha det bra med seg selv først. Og for å skulle kunne ha det bra selv, så kan det være man må trekke seg litt ut av dugnad, verv, foreldremøter etc i en periode. Andre får det bedre med seg selv ved nettopp være med på dugnader og liknende. Det er sosialt og godt for mange som kanskje ellers ikke kommer seg så mye ut.
Vi er forskjellige og har ulike behov og evner. Så i stedet for å snakke bak ryggen på eller gi negative tilbakemeldinger til – vær tolerante ovenfor hverandre og gi ros og oppmuntring!
07/06/2015 at 23:18
Jeg er en av de som sjeldent orker å være med på dugnader,arrangementer osv.Ingen aner hvor vondt det er å ikke kunne være med når man virkelig vil være med.Det hender jeg av og til klarer å være med under halve fotballkampen til ungen min for å heie på han og virkelig kunne skryte av hvor flink han er.
Dugnader ang skole o.l kan jeg bare glemme..kreftene strekker ikke til,og jeg har virkelig prøvd å forklare disse andre hvorfor jeg ikke kan bidra selv om jeg virkelig vil.Men jeg kan bare ikke tillate meg å slite meg helt ut for så å ikke klare å fungere etterpå. Alle de ordene jeg i ettertid har fått høre har blitt sagt har vært så utrolig vondt å høre..Dårlig gjort av voksne mennesker og sparke noen som allerede ligger nede og som prøver krampaktig å holde seg på beina for å følge opp ungen sin på det som skal følges opp på. Jeg ber slike mennesker om å klappe igjen og ta seg en bolle.Dere som er så innmari flinke: Slutt å dra andre ned i søla…Det kan ramme dere en dag at dere kanskje ikke orker å være så innmari flinke lenger…