Hvis du lurer på hva vernepleie og brystvortene mine har med hverandre å gjøre så kan du lese videre. Hvis ikke du lurer, og det forstår jeg veldig godt, så stopp her. Det er selvsagt ikke for å fremheve brystvortene mine at jeg skriver dette. Jeg skriver dette fordi jeg digger vernepleie.

Her om dagen stod jeg opp tidlig. Klar for en liten løpetur i skogen. Klar. I min litt trange trenings t-skjorte. Slik den skal være. Fin og fancy. 100 % polyester. Regn i luften. Øs pøs regn.

Polyester, pøs og brystvorter er tydeligvis en dårlig kombinasjon. Visste det fra før, men denne dagen trodde jeg været skulle holde seg tørt. Nemlig.

Så hvorfor forteller jeg dette? Enkelt. Fordi jeg kan. Fortelle. Jeg kan fortelle deg at jeg har såre brystvorter. For en kan få dette av polyester, pøs og brystvorter som gnisser. At det er derfor jeg antakelig kommer til å dra uvanlig mye i t-skjorten. Kanskje til og med slik at den mister formen. Jeg kan fortelle at det var smertefullt å dusje, og at jeg måtte gå inn og ut av de vonde strålene. At jeg muligens kommer til å bli distrahert når jeg snakker med deg.

Jeg forteller det fordi jeg forstår. Forstår at det er en sammenheng mellom mitt ubehag og t-skjorten, løpeturen og regnet. Sannsynligvis dropper jeg den t-skjorten neste gang det regner. Muligens dropper jeg hele turen. Kanskje vil jeg vegre meg for å dusje, men jeg forstår jo at det er noe jeg må etter en løpetur. Jeg kommer heller ikke til å løpe dagen etter.

Tenk om jeg hadde forståelsesvansker og ikke klarte å se sammenhengen mellom mitt ubehag og polyester, pøs og gnissende brystvorter. Tenk om jeg i tillegg hadde kommunikasjonsvansker og ingen rundt meg forstod. Forstod at det at jeg drar i t-skjorten, vegringen for tur eller dusj, fjernhetene og annen underlig atferd hadde noe med små nesten usynlige bloduttredelser på brystvortene forårsaket av polyester, pøs og gnissende brystvorter. Tenk om ingen av mine nærmeste oppdaget disse små, men viktige helseutfordringene. Tenk om de ikke forstod sammenhengen med dette og min atferdsendring. Og kanskje; tenk om de ikke prøvde å forstå?

Det er selvsagt ikke for å fremheve brystvortene mine at jeg forteller dette. Jeg skriver dette fordi jeg digger vernepleie.

PS! Dette er en litt omarbeidet versjon av en gammel tekst.