Noe av det siste jeg gjorde på jobben før juleferien tok oss, var å diskutere målrettet miljøarbeid. Hva er egentlig dette begrepet som vi vernepleiere bruker så mye? Hva betyr det for oss i vår tjenesteyting? Hvilke føringer gir målrettet miljøarbeid for alle beslutningene vi tar hver dag? 

Vernepleierpodden er en av de fine tingene som har kommet i løpet av det underlige 2020. Podcasten til Vernepleierforbundet i Delta har hatt flere fine episoder i løpet av denne høsten. Jeg har ikke hørt alle, men kombinasjon av fag og folk gir et godt tilskudd til alle oss som er interessert i vernepleierier. 

I morges, på 2. juledag, var jeg nødt til å stikke ut en tur alene i skogen. Mye god mat og drikke kunne selvsagt vært hovedargumentasjonen for en slik tur, men grunnen til at jeg måtte snike meg unna litt i morges var alle disse små varslene som de siste dagene har kommet fra Vernepleiepodden. Varslene om spesialepisodene deres om målrettet miljøarbeid, god vernepleiefaglig yrkesutøvelse, gjennomført som samtaler med Jon Løkke. I skrivende stund er det kommet 3 små episoder. De er skikkelig fine. I tillegg er det laget en ordinær episode der programlederne Oliver og Bjørn Harald snakker med Jon blant annet om hvorfor han ble vernepleier. Den episoden kan være en fin inngang til fagspesialene.

Helt siden Jon underviste i verdsetting av sosial rolle på vernepleierutdanningen i Fredrikstad da jeg gikk der midt på 90-tallet, har jeg synes hans faglige perspektiv og stil har vært interessant, viktig og utviklende for meg som vernepleier. Det gjorde ikke forventningene til disse episodene mindre, og det sendte meg altså ut i skogen i dag tidlig. 

Jeg skal ikke lage noe referat fra det Bjørn Harald, Oliver og Jon snakker om i disse episodene på i underkant av 20 minutter. De kommer inn på svært viktige elementer som danner et viktig grunnlag for vernepleierfaglig yrkesutøvelse spesielt og samhandling med folk generelt. Temaene er ekstra viktig for vernepleiere, men jeg skulle ønske at mange flere hørte på det Jon har å si. 

Her snakker de om hvor viktig det er å finne ut av hvorfor folk gjør som de gjør, blant annet gjennom funksjonelle analyser. De snakker om kreativitet i miljøarbeid og minner oss alle på at lik praksis nødvendigvis ikke er å gjøre ting helt likt. Det er vel ingen bombe når jeg sier at jeg liker særlig godt når de snakker om verdier som grunnlag for miljøarbeid, og hvor viktig det er å finne ut av hvilke verdier som er viktig for den personen vi jobber sammen med. Verdier fungerer som kompass, gir retning.

I en viktig del av samtalen diskuterer de om det finnes noe som generelt sett kan sies å være bra å gjøre, og det er her jeg har hentet tittelen til dette innlegget. For. Godt miljøarbeid innebærer svært ofte at en følger med når noen gjør noe fint. Det er fint det. 

Når jeg er tilbake på jobb etter juleferien ser jeg ikke bort i fra at det er flere enn meg som må gå tur. Kanskje er det slik at våre nye opplæringsrutiner, på jobben min, må innebære å gå en tur i nærområdet med spesialepisodene til Vernepleierpodden på øret. Det Jon snakker om er nemlig fint, viktig og helt sentralt for godt miljøarbeid.  

Vernepleierpodden finner du på Spotify eller andre steder du hører podcast. Jeg anbefaler spesialepisodene både til studenter, vernepleiere og andre med interesser for god samhandling mellom folk. Denne kommentaren er skrevet etter 3 av 8 episoder.

PS! Siden dette innlegget er en sterk anbefaling er det på sin plass med følgende: Jeg har ingen andre tilknytninger til Vernepleierforbundet og deres podcast enn at jeg har vært gjest i en av deres episoder i høst.