«Og det lurer jeg på. Neste gang du sitter frustrert på pauserommet og diskuterer de vanskelige pårørende. Har du noen gang tatt deg tid til å lytte til erfaringene deres? Har du noen gang satt deg inn i det å være pårørende til et alvorlig sykt barn? Har du noen gang spurt deg selv hvorfor du ser på dem som vanskelige pårørende i stedet for kunnskapsrike hverdagshelter?»
De av dere som leser bloggen min av og til vet at jeg er opptatt av helsearbeideres forhold til pårørende/ pasienter/ brukere (stryk det som ikke passer). Det er avgjørende for gode tjenester at vi lytter til de vi gir tjenester til og at vi også endrer vår praksis med grunnlag i brukerkunnskapen. Brukerkunnskap er en sentral del i kunnskapsbasert praksis. Derfor er jeg veldig glad for å presentere min neste gjesteblogger, Kristine Lindhøy. Hun er født i 1979. Er opprinnelig fra Konnerud i Drammen, er nå bosatt i Sande i Vestfold. Hun er gift og har to barn. I boken Sidespor skriver hun om livet som mor til to barn med såkalt spesielle behov. Her i denne bloggposten skriver hun litt om det å være mamma, en vanskelig forelder, samtidig som hun utfordrer oss helsearbeidere til å bruke pårørende som ressurs. Anbefales!
Sidespor
Melissa ble født 19. januar 2005, bare uker etter jordskjelvet og tsunamien traff Thailand 26. desember 2004. Melissa ble vårt jordskjelv og vår tsunami da hun var tre dager gammel, og vi fikk vite at hun hadde en medfødt hjertefeil. Det stod ingen hjelpeteam rundt oss da vår verden raste sammen. Det stod ingen kriseteam hos oss da etterskjelvet kom to år senere heller, da hun igjen svevde mellom liv og død, og vi fikk beskjed om å forberede oss på å miste datteren vår. Det var ikke en slik tsunami hvor tiden stanset opp, der allmennheten holdt pusten mens de så nyhetene på TV. Det var en tsunami som rammet vår familie. Uten at andre enn våre nærmeste var klar over det.
Et slik jordskjelv gjør noe med en. Det rokker grunnen under en og sender en rett ut i debatten om de vanskelige pårørende. Jeg har ikke bare blitt en pårørende. Jeg har blitt en vanskelig pårørende.
Oliver kom inn i livet vårt med brask og bram, astma, ADHD, orkaner, tsunamier og Tourette Syndrom, skulle det vise seg, og da Melissa ble født bare to år senere, stod vi der nok en gang alene med vår egen tsunami. Nå i ettertid har jeg tenkt at kanskje Melissa valgte oss. At vi var de heldige utkårede som skulle berikes av å ha henne i livet. Hun har lært oss å glede oss over hver minste ting, vist oss hvor lite som skal til for å være virkelig lykkelig og hun har åpnet øynene våre for hva som er viktig. Ingen rikdom i verden er større enn det. En av bivirkningene var at jeg ble en vanskelig pårørende, men det kan jeg fint leve med. Spørsmålet er kanskje heller om du kan?
Realiteten er at jeg har to barn med spesielle behov. Oliver er 10 år. Han er en fantastisk gutt – et barn det er vanskelig ikke å like. Den boblende, smittende latteren hans runger over nabolaget når han er ute, og grusen spinner under joggeskoene når han løper. Han er selve tegnet på frihet og ubekymret glede. En gutt som elsker livet høyere enn alt. Oliver ser frisk ut. En typisk gutt som klatrer i trær, får flenger i olabuksene og som sykler så sølespruten står opp etter ryggen. Det er utfordringene hans dere ikke ser ved første øyekast. Dere kan ikke se astmaen, ADHD-diagnosen eller Tourette syndromet. Ikke før han havner på sykehuset med astmaanfall fordi han er forskjølet og har fått lungebetennelse. Ikke før han ukonsentrert og impulsivt begynner å løpe rundt i en begravelse eller ommøblerer et legekontor på to sekunder. Ikke før han hyler ukontrollert og må bøye knærne ned på huk for hvert tredje skritt mens han går gjennom et kjøpesenter. Jeg pleier å bøye med ned jeg også. Sammen med sønnen min. På tur med Mr. Tourette.
Melissa er 8 år. Hun har en sjarm som kan tvinne de fleste rundt lillefingeren. Det skjeve, lille smilet i munnviken og de lange, mørke øyevippene kan få enhver sykepleier til å stanse for å ta en ekstra titt på henne. Det er nesten frekt å kalle henne søt. Objektivt sett, selvfølgelig, kan hun ikke kalles annet enn en skjønnhet. Grasiøse bevegelser, nesten som en danser. Hun elsker å danse og synge. Melissa nynner alltid på en sang, en melodi som er like tidløs som henne selv. Hun ser like frisk ut som broren.Litt roligere av person, en typisk jente med langt, blondt hår som like å pynte seg, perle og lage nye kreasjoner. Hun ser frisk ut. Ved første øyeblikk. Det er først når hun kollapser av utmattethet at hjertefeilen hennes kommer til uttrykk. Det er først om sommeren, når hun løper leende gjennom sprederen i hagen, at arret på brystet hennes synes, og at antydningen til en annerledes barndom ligger i bakgrunnen. Det er først når hun ser de andre barna stå på ski og lage snømenn om vinteren, når det er for kaldt ute til at hun kan være med, når hun sitter i kjøkkenvinduet alene og gråter, at hjertefeilen er der. Sorgen over ikke å være som alle andre. Er det rart jeg har blitt en vanskelig pårørende? Ville ikke du kjempet for dine barn hvis de var like fantastisk unike som mine?
Da Melissa ble født, dette var rett før tsunamien traff oss, ba jeg flere ganger barselpleierne om å hente en lege som kunne se på henne, siden hun virket så plaget og utilpass. For det var det hun fremstod som. Plaget. Og hun pustet fort. Men barselpleierne avfeide det som et ubetydelig innfall fra en uvitende mor. Tre dager etter fødsel, da vi egentlig skulle hjem fra sykehuset, kom endelig barnelegen for å lytte på henne. Og tsunamien traff oss. Hjemreisen ble byttet ut med intensivavdeling, basert på høy bilyd på hjertet. I hele to dager satt vi uvitende om hva som feilte vår datter og hvor alvorlig syk hun var, mens tsunamien bølget over oss gjentatte ganger sammen med bekymringen. Alt vi visste var at noe var galt med hjertet hennes. Vi visste ikke om hun ville leve eller dø, eller om vi ville få henne hjem med oss eller ikke. Siden dette var på en lørdag, og kardiologen ikke kom på jobb før mandag, fikk vi først da svar på diagnosen. Men Melissa hadde, i følge legen, god prognose: «Hun er så fin at hun kommer aldri til å trenge noen operasjon.» Tsunamien stilnet.
Tre uker senere ble vi sendt på kontroll til Rikshospitalet for å «komme inn i systemet», som legen vår så fint påpekte det. Vi ankom Rikshospitalet bare for å motta sjokkbeskjeden: «Hvorfor har dere ikke blitt sendt hit tidligere? Det er bare flaks at hun ikke har hatt hjerteinfarkt. Hun må opereres i morgen.» Det var da flodbølgen traff og realiteten av det å leve med et sykt barn gikk opp for oss. Det var ingen hjelpeteam til stede da vår verden raste sammen, og jordskjelvet fjernet livsgrunnlaget under oss.
Rett før Melissa rundet to år, fikk hun en infeksjon i hjerteklaffen. Vi reiste inn til lokalsykehuset en dag hun var virkelig dårlig og sa, som de vanskelige pårørende vi begynte å bli: «Nå må dere finne ut hva som feiler henne. Melissa er så sliten at hun sovner øverst i trappen når hun går opp til andre etasje. Det er ikke normalt, selv for henne.» Etter et par timer ble vi sendt hjem igjen med diagnose «neseforkjølet.» Denne neseforkjølelsen skulle vise seg å være hjertesvikt. Innen vi fikk time på Rikshospitalet og fikk stilt riktig diagnose, hadde infeksjonen i hjerteklaffen gjort uopprettelig skade, og Melissa ble satt på venteliste for en stor hjerteoperasjon. To dager etter operasjonen fikk hun et akutt hjerteinfarkt. Hun ble hasteoperert med dårlige odds, og vi fikk beskjed om å forberede oss på å miste datteren vår. Tiden og verden utenfor stanset ikke opp med tsunamien. Allmennheten holdt ikke pusten mens de så nyhetene på TV. Den stille tsunamien rammet oss som foreldre og stanset sykehustiden. Jordskjelvet forandret meg, rokket grunnen under føttene mine. I det øyeblikket ble jeg en vanskelig pårørende som var villig til å gjøre alt for mine barn. Alt.
Erfaringene som mor til et sykt barn og opplevelsene i helsevesenet er ikke bare dårlige. Vi er evig takknemlig ovenfor de som, mot alle odds, reddet livet til Melissa. På thorax intensivavdeling for barn følte vi oss så godt mottatt at vi nesten flagget på halv stang da vi ble overført derfra. Nesten. Vi ble like godt mottatt på thoraxavdelingen. På avreisedagen satt jeg med tårer i øynene da kirurgen til Melissa danset ballett med henne nedover sykehuskorridoren. Melissa i litt for store klær, musefletter og store, rosa tøfler. Kirurgen med tresko og en hvit legefrakk som vaiet med i takten. Det var et herlig syn.
Vi planla ikke å få to barn med spesielle behov. Det skjedde likevel. Helt uventet var livet snudd på hodet. Tsunamien og jordskjelvet som traff oss har ikke bare rokket grunnen under meg. Jeg har blitt sterkere og vanskeligere, i tillegg til å være en pårørende, med mine erfaringer som årsak. Og det lurer jeg på. Neste gang du sitter frustrert på pauserommet og diskuterer de vanskelige pårørende. Har du noen gang tatt deg tid til å lytte til erfaringene deres? Har du noen gang satt deg inn i det å være pårørende til et alvorlig sykt barn? Har du noen gang spurt deg selv hvorfor du ser på dem som vanskelige pårørende i stedet for kunnskapsrike hverdagshelter? Jeg vil utfordre deg til å endre ditt syn på de vanskelige pårørende ved å lese boken min, Sidespor, som tar for seg det å leve med to barn med spesielle behov. Handlingen er hentet fra min egen hverdag. Kanskje min historie vil gi deg et mer nyansert bilde. For jeg er en vanskelig pårørende. Og stolt av det!
Kristine Lindhøy
07/09/2013 at 12:23
Fantastisk flott at noen setter fokus på dette da jeg selv er en vanskelig pårørende samtidig som jeg også er Vernepleier. livet mitt består av å sitte på begge sidene av bordet. Denne boken skal jeg lese 🙂
07/09/2013 at 13:15
Tusen takk, Hege. Og masse lykke til videre med egne utfordringer. 😉
07/09/2013 at 14:47
Vi må ha fler «vanskelige» pårørende! Det er forøvrig ikke alle helsearbeidere som ser på dere som vanskelige, noen av oss ser ressursene dere har også.
07/09/2013 at 16:01
Det er jeg veldig klar over, Raymond, men det var viktig for meg å nå ut til de som ikke ser ressursene. 😉 Det er flott at mange mener vi trenger «vanskelige pårørende», og vi har heldigvis møtt mange av dem også, selv om det ikke kommer så tydelig frem av innlegget. 🙂
07/09/2013 at 16:50
For å bli syk i Norge må man være frisk – frisk nok til å stå på for seg og sine retthigheter… ELLER så må man ha noen som gjør det for en .!! Om man så må være den vanskelige pårørende.. MÅ man det.
Eller som en lege en gang sa til på legevakten! EN mor (og en far) er hvert barns beste livsforsikring! Ja, en lege sa faktisk det.. !! Og jeg var der jo bare for en bagatell .. men vi må stå for våre!! Uansett!!
Fortsett med det!!
Klem
07/09/2013 at 17:31
Kjenner meg sånn igjen i det du skriver. Takknemlig for at du setter ord på dette viktige temaet. Som vernepleier har mine erfaringer med et alvorlig sykt barn i familien vært viktig for et godt og fruktbart samarbeid med pårørende. JJeg lytter, respekterer og møter pårørende med respekt. Jeg ble heller ikke lyttet til som pårørende, ikke fikk jeg en unnskyldning fra «ekspertene» når det faktisk viste seg at jeg hadder rett heller. Jeg krevde, jeg ropte, jeg skreik…og til slutt ble jeg hørt (alt for sent, men dog…) Mange i hjelpeapparatet har i ettertid sagt til meg at «Vi skulle hørt på deg, og i det minste vurdert dine tanker og synspunkter. Dette er en erfaring vi tar med videre»…evig glad for de som var proffe nok til å komme med en sånn innrømmelse, ogsom er villig til å nyttegjøre seg erfaringene i sitt videre arbeid. Gleder meg til å lese boken din. Lykke til som hverdagshelt og verens beste «stå på kravene mamma»
Hilsen en vanskelig pårørende 😛
07/09/2013 at 19:42
Tusen takk, både til Berit og Laila. Den legen som fortalte deg, Berit, at et barns beste livsforsikring var mor og far, skulle jeg likt å møte. Så fantastisk å høre en lege si noe sånt! 🙂 Og det er godt å høre, Laila, at fagfolk faktisk kan innrømme at de tar feil. Det tror jeg at jeg har til gode enda.
Men så finnes det noen som også er helt utrolige, som lytter og møter pårørende med respekt. Vi hadde bl.a. en helsesøster som har stilt opp for oss i alle år. Det betydde utrolig mye for oss og var ofte grunnen til at vi fortsatte å tro på oss selv og følge magefølelsen når vimente noe var galt. Og som kardiologen vår på Rikshospitalet alltid sier: «Foreldrene kjenner barnet sitt best.» Slike ting varmer å høre. ❤
Kristine.
08/09/2013 at 00:58
Barn med spesielle behov, trenger spesielle foreldre. Du og din mann er spesielle, dere vet aller best hva barne deres trenger. Det gjorde et sterkt intrykk å lese historien deres. Fortsett med å være vanskelige pårørende, barna deres trenger det og samtidig brøyter dere vei for andre som også har barn med spesielle behov. Klem fra ei mamma på Konnerud som nettopp har fått diagnose på sønn 27 år gammel, og som mistet mannen min for en uke siden.
18/10/2015 at 19:57
Tusen takk, Bjørg. Så utrolig trist å høre om mannen din. Jeg håper det går bra med sønnen din etter han fikk diagnosen sin.
Klem
08/09/2013 at 07:40
Det er for få pårørende som tør og være såkalt «vanskelig» som du kaller dere. Har flere ganger vært i diskusjon med kollegaer om dette emnet. Og det blir fort stille når jeg spør hva de ville ha gjort/ krevd om det var deres barn. Nei, stå på for barna dine, og vis verden at dere finnes. Klem fra ei mamma som har et barn for lite P.G.A. ulykke på skoleveien…….
18/10/2015 at 19:59
Hei Siv. Så trist å høre at du har et barn for lite. Uansett årsak og hvor lenge det er siden, bærer man det med seg. Men det vet du bedre enn meg. Vi har vært på grensen til å miste vårt barn flere ganger, og det setter sine spor. Tusen takk for fin tilbakemelding.
Kristine.
08/09/2013 at 08:05
Fantastisk bra skrevet, og så sant! Jeg er også en vanskelig pårørende… Skulle ønske flere helsepersonell virkelig kunne se hvilken kunnskap og erfaring vi sitter inne med! Det ville gjort jobben lettere også for dem om de tok vår kompetanse i bruk. Foreldre til barn med vanskelige diagnoser blir ofte eksperter innen feltet – av ren nødvendighet.
18/10/2015 at 20:01
Tusen takk, Løvemamma. Jeg er helt enig med deg. Lykke til med din jobb som vanskelig pårørende.
Kristine.
08/09/2013 at 11:21
Kjenner meg så godt igjen. Har selv to barn med spesielle behov. Møter så mange fine mennesker på vår vei, men dessverre også et hjelpeapparat som er blitt uoverkommelig vanskelig. Og jeg vet vi av og til blir sett på som de vanskelige pårørende. Det hadde hjulpet med et klapp på skulderen i stedet for avslag etter avslag på ting man i prinsippet har krav på for å gjøre livet litt lettere. Bade for barnet. Og for familien rundt. Hadde en kronikk på nrk.no for noen måneder siden og legger ved lenken her. Lykke til videre!
http://tenktanken.com/2013/01/08/nar-verden-raser-langsomt-sammen/
18/10/2015 at 20:25
Tusen takk Lena. Lykke til du også. 🙂
Kristine.
09/09/2013 at 18:38
Så flott og ekte skrevet, Kristine. Tusen takk for at du tok deg tid til å dele med oss.
Du beskriver deg selv som en del av en gruppe jeg ofte irriterer meg over. Og det må du ikke ta ille opp, håper jeg. For jeg kan bli irritert når noen skal etterprøve alt jeg gjør, stille spørsmål med rutiner vi begge to har satt sammen, og tvile på min kompetanse. Men det går greit. Jeg overlever, det er viktigere at du får en ekstra forsikring om at barnet ditt har det bra, enn at min egen selvfølelse får et lite trykk en gang i blant. Du «kjemper en kamp» ingen andre kan kjempe for deg, og ingen andre kan gjøre bedre.
De som gjør langt mer enn å irritere meg, er de som ikke bryr seg. Foreldre som ikke bryr seg om behandling, dagligdagse hendelser eller ideer. De gjør meg sinte. Og triste. Men ikke minst gjør de at jeg setter mer pris på dere foreldres kamp. Dere som engasjerer dere, selv om dere har sovet lite, har to andre barn å ta vare på og har forklart saken deres til syv andre medarbeidere. De som ikke bryr seg, og ikke «lar det være» som en forsvarsmekanisme mot den vannvittige situasjonen de er i, men de som rett og slett ikke bryr seg når jeg snakker om barnet deres. Jeg har dessverre møtt en del slike foreldre. Det gleder meg at du ikke er en av dem, hvis du misforstår meg rett…
Jeg blir trist når jeg kjenner barnet deres bedre enn dens egen foreldre gjør.
Takk igjen for et flott innlegg. Håper å se mer av deg som gjesteblogger her inne.
18/10/2015 at 20:29
Hei MalKe.
Tusen takk for flott tilbakemelding. Jeg forstår godt hva du mener, og skjønner at det kan føles frustrerende. I forhold til passive foreldre, ser jeg også hva du mener. Det trenger nok ikke alltid handle om at de ikke bryr seg. Kanskje de ikke vet hvordan de skal takle situasjonen, og på den måten melder seg helt ut. Noen har rett og slett ikke ork til å ta kampene. Uansett forstår jeg at frustrasjonen kan være større i møte med denne gruppen.
Lykke til videre i jobben din og i møtet med foreldrene. 🙂
Kristine.
23/09/2013 at 15:52
Det er flott at noen står frem og forteller «vår» historie. Vi vil bli oppfattet som en likeverdig ressurs, på linje med ekspertisen på innsiden. Vi ønsker å ha et godt samarbeid rundt våre barn. Vi må tale våre barns sak og sikre at våre barns behov blir møtt av et offentlig system med interesse og vilje til å møte hvert enkelt individ.
Vår sønn har mange gode hjelpere, men alt er ikke like bra og behovet for å si fra om det som ikke fungerer er økende. Derfor står vi på!
23/09/2013 at 20:37
Jeg lurer på en ting.. klarte du fullstendig å sette deg inn i alle pårørendes situasjoner, før du ble en selv?
18/10/2015 at 20:38
Hei Undrende.
Det er vanskelig å svare på, da jeg ikke har jobbet direkte med slike familier, før jeg ble en selv. Før jeg fikk barn, var jeg i grunn lite opptatt av både barn og deres foreldre, med eller uten diagnoser. Som pårørende til to barn med spesielle behov, klarer jeg kun å sette meg inn i min situasjon og andre som er i tilnærmet lik situasjon. Jeg kan ikke vite hvordan det er for foreldre som har mistet sitt barn, som har barn med kreft, barnereumatisme eller andre diagnoser. Det er også urimelig å forvente. Men det er viktig å forsøke å forstå. Det er viktig å anerkjenne pårørendes følelser, respektere det de sier, og møte dem på en likeverdig måte, uten å skjære gjennom og påstå at de de sier, ikke er riktig. For dem er det de sier riktig. De må bli respektert. Og lyttet til. Foreldre er eksperter på sine barn. Uavhengig av hvilke fagpersoner de møter.
Kristine.
23/09/2013 at 23:25
Sterkt å lese. Håper mange kan ta det med seg i hverdagen!
18/10/2015 at 20:39
Tusen takk. ❤
09/09/2014 at 07:56
Kjempegodt krevet!
Ydmhykhet, fortståelse og empati er noe en som helsearbeider alltid bør møte pårørende med – foreldre er de som kjenner barna sine best i den enkelte situasjon, selv om de ikke nødvendigvis sitter på den medisinske kompetansen. Det er vondt å bli avfeid som hysterisk og særlig når det i ettertid viser seg at bekymringene en hadde var med god grunn.
Å ha barn med spesielle behov er krevende med også veldig lærerikt – en blir veldig ydmyk og romslig mtp andre foreldre og barn – en forhåndsdømmer sjeldnere, nettopp fordi en vet hvor vondt det er å ha blitt det selv av andre som pga uvitenhet antar ting ut i fra enkeltsituasjoner i hverdagen.
Stå på, hverdagshelt 🙂
18/10/2015 at 20:40
Tusen takk, Heidi. ❤
18/10/2015 at 12:32
Hei! Jeg har til særemne valgt temaet «sorteringssamfunn», og til dette temaet har jeg valgt ut tre bøker, hvor «Sidespor» er en av dem. Jeg synes boken din er veldig bra, men jeg har noen spørsmål: fikk dere noen gang tilbud om avlastning? Og hvordan stilte dere dere til det? Er det noen spesielle situasjoner beskrevet i boken som beskriver sorteringssamfunnet? Har funnet noen, men vil gjerne ha fler:) setter stor pris på svar:))
18/10/2015 at 19:28
Hei. Så flott tema du har valgt. Det er definitivt noe jeg er opptatt av selv. Og utrolig morsomt å høre at du har valgt boken min til særemnet ditt. Det setter jeg stor pris på. Til svar på spørsmålene dine:
Avlastning er definitivt den eneste hjelpen vi har fått kastet etter oss i systemet. Alt annet har vi måttet jobbe for. Men vi har takket nei. Årsaken ligger både i at vi har familie som stiller opp, og i familiesituasjonen vår. Da vi har en datter med en hjertefeil, som har utfordringer i forhold til separasjons»angst» og det å være bortefra oss som foreldre grunnet alle sykehusopphold og opplevelser hun har vært gjennom, har det ikke vært aktuelt å ha avlastning til henne. Storebror blir plassert bort til besteforeldre når søster er på sykehus, og vi ønsker derfor ikke å sende ham mer bort enn nødvendig. Derfor har vi takket nei. En av årsakene til at jeg kan være hjemme på fulltid, er omsorgslønnen jeg får fra kommunen. Hvis vi skal takke ja til avlastning, mister vi en del av omsorgslønnen, og det er ikke aktuelt i vår situasjon. Dette er også noe få kommuner faktisk opplyser om. Jeg har flere ganger, mer på spøk enn alvor, bedt om avlastning fra systemet, da dette er den type avlastning de fleste familier har et stort behov for, kun for å se reaksjonen til saksbehandlerne. 🙂
Jeg kommer ikke på noen situasjoner akkurat nå, men jeg er sikker på at det er flere steder jeg har gitt uttrykk for dette. Send meg gjerne en mail, så skal jeg se gjennom boken for å finne noen steder. Du kan kontakte meg på tommjaco@online.no
Håper det var svar på litt av det du spurte om.
Kristine.