Han het Elling. Jeg var omtrent 20. Han var kanskje 60. Kjære Siv Jensen. Han er en av dem som har gjort meg til den jeg er i dag.
For 20 år siden var jeg støttekontakt i en kommune utenfor Bergen. Støttekontakt for en mann med et langt liv bak seg. Han var en mann av få ord. Bokstavelig talt. I løpet av den tiden jeg kjente han sa han svært lite. En sjelden gang sa han ”hei ungdom” når jeg kom inn døren. Eller nynnet ”shalala” på Bjørn Eidsvåg konserten vi var på. Han smilte. Smilte med øynene. Med hele ansiktet.
Av og til er livet underlig. Jeg har ikke tenkt på Elling på mange år. Helt til jeg så Siv Jensen på TV i går. Underlig. Det kan være at Elling hadde stemt på Siv. Jeg aner ikke. Vi snakket ikke om politikk. Vi bare var sammen. Elling, jeg og smilet hans. Kanskje var det en som Elling også Siv tenkte på i går. Når hun gang på gang fortalte at hun, og den nye regjeringen, nå skulle løfte svake mennesker. Jeg vet ikke. Hva er egentlig svake mennesker, Siv Jensen?
Jeg har jobbet tilknyttet helse- og sosialtjenestene hele mitt voksne liv. Jeg har møtt mennesker som trenger bistand til svært mye. Som trenger bistand til å nå egne mål. Som er avhengig av andre for å kunne være aktive og deltakende. Jeg har møtt folk uten makt. Makt som sikrer påvirkning i eget liv, kanskje også i andres liv. Folk som opplever samfunnets barrierer, holdninger, fordommer og fysiske stengsler, som store hemninger. På en helt annen måte en det mange av oss andre gjør.
Jeg kan ikke huske at jeg har møtt noen mennesker som jeg har sett på som svake. Det har tydeligvis du gjort, Siv Jensen. Hvem er det som er svake? Hvem er de svake menneskene som du har tenkt å løfte?
Elling var pleietrengende, trengte hjelp av andre mennesker til nesten alt. Men den eneste måten han var svak på, var i muskelkraft. Og ja, Siv, jeg løftet han. Mange ganger. Sterkest husker jeg den gangen vi skulle på Fløyen sammen. Elling og jeg. Vi kom med banen til toppen. Eller, nesten til toppen. De siste meterne var det trapper. Elling, jeg, en stor rullestol og trapper. Herregud som jeg løftet. Og flere med meg. For å være ærlig tror jeg verken Elling eller jeg var veldig fornøyd med å måtte løfte. Løfting kan føre til utrygghet. Det hadde vært mye bedre om det ikke var trapper. Om samfunnet var tilrettelagt for oss alle. Slik får vi like muligheter. Ikke ved å løfte hverandre. For meg handler det om inkludering, Siv Jensen.
Selv om jeg er svært skeptisk til virkemidlene dine, Siv Jensen, tror jeg at du mener godt. Tenk derfor gjennom språkbruken din. Finnes det svake mennesker? Hvilke effekt får det på folk å snakke om folk som svake? Elling var sterk nok til å påvirke meg. Til å bidra til den yrkesutøveren og den personen jeg er. Jeg er glad jeg fikk muligheten til å tenke på Elling.
01/10/2013 at 21:13
Veldig bra skrevet, Cato 🙂
01/10/2013 at 21:32
Takk for hyggelig tilbakemelding!
01/10/2013 at 21:20
Takk!
Takk for at du skrev akkurat dette!
01/10/2013 at 21:32
…og takk for det 🙂
01/10/2013 at 21:23
Veldig bra skrevet, men jeg er litt uenig med deg i om det finnes svake mennesker. Ordet i seg selv er kanskje feil i noen munner, men betydningen av det er vel det viktige her. Etter min mening så finnes det svake mennesker å jeg har selv hvert en av de for noen år tilbake hvor jeg led under dyp depresjon. Så ja etter min mening så har vi svake mennesker i samfunnet vårt, å mange av oss har hvert der, noen kommer dit å andre reiser seg derfra!
02/10/2013 at 09:57
Så trist at du tenker at du har vært svak. Jeg vil heller si det motsatte – at du må ha vært kjempesterk som kom deg ut av depresjonen. Kanskje var du et sted i livet hvor børen du bar bare ble for tung for selv de sterkeste av oss, men som menneske tror jeg du hadde styrken i deg da også 🙂
Det er i hvertfall sånn jeg velger å tenke om meg selv, og de årene jeg måtte kapitulere for tyngden av mine egne tanker 🙂
Er for øvrig veldig glad for at Vernepleieren satte fokus på denne typen retorikk. Siv kunne fint sagt det på en helt annen og mer inkluderende måte 🙂
02/10/2013 at 11:29
Takk for kommentar, Jeanett. Jeg er dog enig med Ragnhild som har svart deg. Det kan være at man er i en posisjon der man opplever seg som svak, men som mennekse er man ikke svak. Kanskje er det dem som er i vanskelige situiasjoner som nettopp er de sterkeste av oss.
03/10/2013 at 08:50
Elling, en fantasifigur ?
01/10/2013 at 21:42
Takk for kloke ord!
01/10/2013 at 23:54
De svakeste i samfunnet er ofte de som ikke har det så godt. svak i forhold til rettigheter, muligheter, svak økonomi, svak i forhold til sykdom etc. Barnevernsbarn er ofte av de svake… De blir sjeldent hørt, trodd og har svake rettigheter. Det samme gjelder mange asylsøkere. De har ingenting, og stiller da dessverre svakt i vårt samfunn. Mange eldre stiller også svakt. I kampen om sykehjemsplass osv. Jeg håper og tror at noe nå vil bli bedre, ihvertfall for noen av de svakeste….
02/10/2013 at 00:44
Historien er rørende, og jeg er enig i at det er et definisjonsspørsmål hvem som er svake. MEN vi må ikke komme dithen at ordene som brukes tolkes og fortolkes sllik at gode hensikter forsvinner. Min oppfatning er at Siv Jensen ønsker at mennesker som har en tyngre tilværelse på grunn av fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse skal tilgodesees. Er det da hensiktsmessig å tolke dette negativt fordi hun bruker et ord enkelte mener er «nedsettende»? Vi får en fattig politisk debatt om alle ord, også de som er tilnærmet nøytrale, skal veies og måles av frykt for at de kan oppfattes nedsettende, rasistisk, krenkende etc.
02/10/2013 at 10:12
Enig med deg Ingvild. Jeg oppfattet det Siv mente, som å hjelpe de som ikke selv kommer noen vei i f.eks byrådkratiet vi har fått i landet, og dermed ikke får den hjelpen de har krav på – for å ta et eksempel.
02/10/2013 at 11:33
Hei Ingvild. Jeg er veldig enig med deg i at vi skal være forsiktige med å snu og vende på hvert ord man bruker. Jeg bruker helt sikkert ord som i visse sammenhenger kan være problematiske. Samtidig er det viktig, synes jeg, å reflektere over språket vi bruker. Kanskje kan man endre det ut i fra en slik refleksjon. Jeg tror at ord skaper holdninger, og at språket vi bruker også reflekterer annen atferd vi har.
02/10/2013 at 23:32
En ting er å reflektere over språk og ordene man bruker, om de kan gi budskapet et annet innhold enn tilsiktet. En annen ting er å reflektere over hva man faktisk sier…. Som du f.eks i innlegget, problematiserer det å løfte noen. Selvfølgelig er det skremmende å bli løftet opp en trapp i en rullestol, og er vel egentlig noe man ikke driver med…. Men å løfte noen i overført betydning er noen ganger nødvendig og vil da kunne kjennes trygt. (Diktet «Fotsporene» sier veldig mye om nettopp dette).
Noen har faktisk ikke krefter, mot eller styrke til å gå hele veien på egenhånd, selv ikke med noen ved siden av. Noen er faktisk for svake. Og det viktigste da er vel at noen ser det? Men det behøver ikke at man av den grunn behøver å si det rett til vedkommende før man hjelper? Hvor i all verden får du det fra? De svake vet selv hvem de er, og det å få høre at de svake skal ses og løftes kan da vel ikke føles annet enn godt for dem det gjelder?
Å løfte noen kan også romme veldig mye. Løfte byrder vekk fra noens skuldre kan være en av dem. Inkludering er etter mitt syn noe annet enn å løfte. Men kan og være to sider av samme sak. Begge deler er viktig!
Ord skaper holdninger som du sier, og holdninger kommer til uttrykk gjennom hva man sier….
02/10/2013 at 14:27
Helt enig Ingvild 🙂 man må slutte å fortolke hvert ord og heller se på hensiktene. Føler jeg kan uttale meg om dette siden jeg selv har en utviklingshemmet datter. Å uten omgivelsene rundt så blir «de» jo svake. Men samtidig så er de sterke som klarer å leve et liv:)
02/10/2013 at 14:42
Synes virkelig dette innlegget er s feil tolket som det kan bli! Jeg er ogs vernepleier!!
Det utspillet her er absolutt ikke tenkt som sette noen bs, pst at noen er mindre verdt eller svake personligheter, fra Jensens side.
Jeg innehar selv styreverv i Frp, og har arbeidet som vernepleier i siden 2004. Jeg skjnner akkurat hva hun mener. Hun tenker p de som eks. stiller konomisk svakt. Noen studenter, pensjonister, kronisk syke med hye utgifter til medisiner. Barn er ofte svake i forhold til juridiske rettigheter.
At en som helsepersonell med profesjon kan finne p si at det ikke finnes noen som er svake/ stiller svakere p ulike omrder, synes jeg er merkelig og kritikkverdig- det er jo nettopp det hjelpe og tilrettelegge for de som kanskje er litt svakere, som er vrt yrke! Dersom en ikke kan se svakheter hos en selv eller hos andre, da har man virkelig en snever virkelighetensoppfatning.
02/10/2013 at 17:17
Hei Tuva. Takk for at du som er tillitsvalgt i FrP kommenterer. Jeg synes det er litt underlig at du så totalt aviser problemstillingen. Prøv følgende eksperiment: Stå foran speilet, se på deg selv og si: Du Tuva, du er et svakt menneske. Hva gjør det med deg? Eller, si det samme til kjæresten din. Du er et svakt menneske. Dette er neppe veldig vernepleiefaglig. Vår oppgave som vernepleiere er å kartlegge problemstillinger og bidra til å løse dem. det gjør vi først og fremst med å bygge folk opp. Ikke ved å påpeke at de er svak. Men, selvsagt er vi nødt til å identifisere hva og ikke minst hvorfor folk har de problemene. Svaret er overraskende ofte at det er omgivelsene som sitter på løsningen. Jeg betviler ikke intensjonen til Jensen. Hvis Frp og Høyre klarer å få til en god ordning knyttet til BPA, som det meldes om i dag, er det strålende.
En liten digresjon. Før valget inviterte jeg alle partiene til å skrive en bloggpost om det inkluderende samfunnet, med særlig fokus på utfordringene til personer med utviklingshemning. FrP var et av flere partier som ikke svarte. Tar du utfordringen? Plassen er åpen.
03/10/2013 at 09:46
Jeg synes problemstillingen er bortkastet tid. Virkelig. Siv Jensen er da ikke den første som snakker om «de svake i samfunnet», men er sannelig den første som blir kritisert for det. I beste fall den første som blir stilt til veggs for uttrykket. Til tross for de beste intensjoner, og et brennende engasjement for å forbedre situasjonen for nettopp «de svake i samfunnet».
Spør de rødgrønne om definisjonen, den kommer nok opprinnelig derfra. 🙂
02/10/2013 at 04:17
Svært viktig innlegg – språket er viktig!
04/10/2013 at 09:35
Handling er viktigere.
Artikkelen er søt, undertonen ikke.
02/10/2013 at 05:43
Velskrevet og med en uvanlig balanse i kritikk av FrP. Tankevekkende ikke minst. Takk for den jobben du og dine kollegaer gjør. En jobb jeg har inntrykk av at gjøres med mer medmenneskelighet og omtanke enn noen arbeidskontrakt noengang vil kunne favne.
02/10/2013 at 11:34
Takk!
02/10/2013 at 08:02
Bra. Og til dere som sier at det fins svake mennesker, se på hvor det plasserer dere når benevnelsen brukes.
02/10/2013 at 08:07
Absolutt et tankevekkende innlegg. Det jeg ikke helt forstår er hvorfor dette kun relateres til Siv Jensen. Er det et problem at vi alle definerer noen som svake, eller er det et problem at Siv Jensen definerer noen som svake? For å vise til noen eksempler:
«– Jeg ble imponert over innsatsen som de frivillige legger ned i dette tilbudet som er svært viktig for de svake i samfunnet, sier Tajik.». http://arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Kultur/Omsorgstilbud-til-prostituerte
«Kristin Halvorsen – på parti med de svake». http://sv.no/content/view/full/18874
http://arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Utdanning/Nytt-prosjekt-ga-opptur-for-svake-elever
http://sv.no/content/view/full/4746
02/10/2013 at 17:19
Grunnen til at jeg relaterte det til Siv Jensen var at det var henne som sa dette i beste sendetid. Jeg har flere ganger på bloggen min påpekt språkbruk. Lønseth og Faremo i asylbarnsakene. Og ikke minst SV med stortingsmeldingen de kom med rett før sommeren om situasjonen for personer med utviklingshemning.
02/10/2013 at 22:25
Jeg må si at jeg skjønner ikke helt hva hensikten er med å henge seg opp i valget av ord og ikke minst blogge om dette, når det er ganske åpenbart at hun ikke mente dette vondt. Hva hadde hun som politiker hatt å tjene på å rakke ned på svakere stilte mennesker på denne måten?
(Du ser nok sikkert dette i ettertid du også)
Og som Jan Gusland nevnte;
“– Jeg ble imponert over innsatsen som de frivillige legger ned i dette tilbudet som er svært viktig for de svake i samfunnet, sier Tajik.”. http://arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Kultur/Omsorgstilbud-til-prostituerte»
Nå er ikke jeg FrP’er selv, men det er nærliggende å tro at det nok ikke var ordvalget i seg selv som var problemet i dette tilfellet, men kanskje at det ikke var riktig parti som sa det.
02/10/2013 at 09:35
Svake mennesker, sies det. Svake mennesker kan godt være sterke mennesker som min mor var. Min mor var svak i den forbindelse at hun gammel og syk og på et kommunalt sykehjem. Min mor var en av en stor gruppe mennesker som kan betegnes som svake, fordi de ble ikke behandlet og hørt som de skulle. De var blitt offer for sparekniven i den offentlige sektor. Ordet svake mennesker kan være riktig i den sammenhengen at de aldri er blitt løftet opp på det nivå som de medmennesker de faktisk er. Mye er bra, det skulle bare mangle. Men faktisk er det slik i den norske sykehjems modellen at ektepar kan bli skilt fra hverandre. Flere ukjente eldre på samme rom osv. Dette er en svak gruppe som alle politiske valg har snakket om å gjøre noe for. Men det var kun under valgkampen. Dette har vi sett i tiår etter tiår. Gamle svake og syke mennesker har hatt flaks om de har eget rom, får gå på do når behovet er der, slippe å få mat en gang på 16 timer. Få dusje hver dag og ikke en gang pr.mnd. Heldigvis er det ikke slikt overalt, men i de siste mnd.før valget kom det frem massevis av eksempler på dårlig behandling av denne gruppen medmennesker. De har svake i den forbindelse at de ikke har fått det som var sagt og forventet. Jeg forventer nå at Siv og Erna virkelig setter inn nok økonomiske midler så man slipper videre tomprat om denne gruppen folk som bygget landet i sin tid.
02/10/2013 at 10:20
Da Siv vokste opp…. http://www.youtube.com/watch?v=TKyyd29n3uc
02/10/2013 at 10:44
Så bra skrevet!!!!!
02/10/2013 at 10:52
Spørsmålet er om du, Roger Normann begynte å se på TV i går, eller om du har fulgt med litt ellers også. Dette uttrykket er blitt brukt av samtlige gjennom hele valgkampen. Politikere, media, riks synsere, interessegrupper osv.. Blir litt søkt å komme med en liten personlig historie, forså og henge ut kun Jensen i etterkant. Dette er et innarbeidet uttrykk blandt de fleste. Hold deg for god til å henge ut enkeltpersoner. Vær heller glad det er et satningsområde for den nye regjeringen.
02/10/2013 at 11:37
Vet ikke hvem Roger Normann er, men våger meg å svare :-). Ja, begrepet svake grupper brukes i en hel mengde sammenhenger. Det har jeg grublet over før, også her på bloggen. Jeg mener det er problematisk. Det er ikke meningen å henge ut Siv Jensen, men å bruke det som et eksempel for å reflektere over språkbruken. Når hun i beste sendetid, på vei inn i en av landets viktigste stillinger, snakker om «svake mennesker» synes jeg det er passende å ta opp tråden. Jeg forstår faktisk heller ikke hva dette signaliserer som satsningsområde til regjeringen.
03/10/2013 at 07:36
Jeg kan til en viss grad være enig med deg når det gjelder bruken av ordet «svake». Det er dine motiver jeg stiller meg høyst tvilende til. Sitter igjen med en følelse av at du nettopp har føyet deg inn i listen over de som bruker nettopp de svake for å fremme egen sak. Nemlig din motvilje mot Siv Jensen/FRP. Det hadde stått MYE større respekt av dette innlegget om det hadde vært politisk nøytralt. Særlig siden begrepet «de svake i samfunnet» har blitt brukt av utallige politikere i lang tid…
02/10/2013 at 11:49
Hvor mye skal dere kritisere Fp for , nu er det formulering av Siv Jensen s ordbruk. De svake er en del av dem som må legge barna uten kveldsmat for eksempel. Som jeg forstår så er dere omsorgspersonell , med en slik innstilling at det finnes ikke svake . Huf.
02/10/2013 at 11:57
Takk for mange spennende kommentarer. Har lyst til å påpeke et par ting. Ofte snakker vi om «svake grupper» og «sårbare mennesker». Dette synes jeg er problematisk. Særlig om man ikke setter det i noen som helst form for kontekst. Språket vårt er en viktig del av menneskelig atferd, og jeg er overbevist om at hvordan vi bruker språket vårt både påvirker annen atferd (hos en selv og andre) og reflekterer handlingene våre.
Det kan være at folk opplever seg selv som svake, men det hjelper ikke mye at andre bekrefter at man er svak. Når man snakker om svake folk gjør det noe med oss andres oppfatning av de som betegnes som svake. Og ikke minst hvilke forventninger man da møter folk med. Man skaper skiller mellom de og oss. Skal man først bruke begrepet svak må man i det minste sette det inn i en eller annen relasjon. Det kan være at det gir mening å snakke om at man er den svake part i en relasjon/ et maktforhold. Man er aldri svak hele tiden.
Siv Jensen tok det et skritt lenger i går. Hun snakket om «svake mennesker». Her er det menneskene som er svake i seg selv. Ikke i forhold til noe eller i en maktrelasjon. Jeg sier ikke at dette er noe Siv Jensen har tenkt over, men jeg sier at det er noe hun (og veldig mange andre, meg selv inkludert) bør tenke over. Hvis man tar det over i politikkens, og ikke bare retorikkens, verden, kan man selvsagt se om politikken til FrP henger sammen med slik retorikk. Et poeng er i hvertfall at FrP ønsker å reversere reglene om universell utforming. Det innebærer at de i litt mindre grad legger ansvaret på ulikhetene i maktforhold på samfunnet.
Som jeg skriver så tror jeg at Jensen mener godt (selv om jeg er skeptisk til virkemidler og prioriteringer), men nettopp derfor er det et poeng at hun tenker over språkbruken.
03/10/2013 at 10:53
http://rødt.no/nyheter/2007/08/legitimasjon/
http://sv.no/content/view/full/18874
http://arbeiderpartiet.no/Aktuelt/Utdanning/Nytt-prosjekt-ga-opptur-for-svake-elever
http://www.senterpartiet.no/oeyer/hvorfor-ramme-de-svakeste-article53892-6804.html
http://www.venstre.no/artikkel/50423
http://www.krf.no/ikbViewer/go/target/71337/
http://www.hoyre.no/L%C3%B8fter+de+svake.d25-T2tjKZP.ips
Er det like problematisk når alle andre også bruker det samme uttrykket?
Eller blir det kanskje spesielt fælt når Frp endelig når regjeringsmakt…?
02/10/2013 at 15:12
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.
02/10/2013 at 17:19
Så hyggelig, Magne. Takk!
02/10/2013 at 18:27
Syntes det er dårlig gjort å henge ut vernepleieren sånn Magne.
Hu høres jo bare veldig bitter ut i det hu har skrevet, og har tydeligvis dårlig asosiasjoner med ordet svak. Vi skjønta alle hva Siv mente, utenom de som MÅ finne noe å kritisere.
02/10/2013 at 18:34
En syngedame, jeg tror hun het noe som Janicke, fremførte for mange år siden en sang som omhandlet «svake mennesker», tror ikke mye har forandret seg siden den tiden. Du vernepleier hva kan man gjøre med medfødt svakhet?
02/10/2013 at 16:40
Det er samfunnet som gjer oss til såkalte svake mennesker! Som du seier, hadde det vore vei eller heis i staden for trapper, hadde alle vore inkluderte. Den dagen alle i samfunnet forstår dette, og inkluderer alle på alle områder, busser, tog, trikker, fly, butikker, restauranter, arbeidsgivere osv. osv,, den dagen vil vi alle bli sterke! Og eg trur ikkje det er berre Frp som må tenkje på korleis dei ordlegg seg! Eg trur at tanken bak, det Siv egentlig meiner, er ein god tanke!
02/10/2013 at 17:20
Enig!
02/10/2013 at 17:31
Selvfølgelig er det samfunnets feil at noen mennesker blir født med et handicap, men dessverre er det også noen som blir født mentalt svake.
02/10/2013 at 16:44
Ekte helter går ikke rundt å skryter av alt de har gjort for å hjelpe andre. Sitter igjen med en følelse av at den eneste grunnen til at du skriver dette innlegget er for å vise hvor «flink» du har vært… Svært ukledelig. Og at man skal kverulere på språkbruken til Siv blir for dumt!
02/10/2013 at 16:45
Svake mennesker, selvfølgelig finnes det «svake» mennesker. Det har vært mange kommentarer om forskjellig typer svake mennesker, men jeg vil peke på en gruppe mennesker, som er mentalt svake. Det kan være oppegående mennesker, men man kan ikke se at de er «svake» i den betydning at de kan lide av beslutningsvegring, de tør ikke, de tror ikke at de kan etc. fordi de «føler» seg svake. Det var kanskje ikke de menneskene Siv Jensen tenkte på, men det handler om din mentale helse, «hvordan står det til»? Spørsmålet blir, «Hvordan skal jeg komme meg ut av min «svake» tilstand og opp på det nivå der folk flest befinner seg. Kanskje Vernepleieren har et godt forslag?
02/10/2013 at 16:54
Dette er noe av det villeste jeg har lest, det er du som har problemer med «ordet», ikke dytt det på andre.
Er du mer dømmende en Jensen siden du synes det å være svak er nedlatende?
02/10/2013 at 17:18
Jeg ser jo at du ikke har lest så mye, men det var jo interessant å lese kommentaren din.
02/10/2013 at 17:58
Dette var på mange måter et flott blogginlegg, men jeg synes samtidig det ble litt feil. Siv snakket om de svake i samfunnet og du tenkte på Elling. Vi andre tenkte på de Siv snakket om, og at hun bruker de ordene hun gjør synes jeg er greit. Det var jo ingen av oss som misforsto hva hun mente og hva hensikten bak var? Var det vel?
02/10/2013 at 18:20
Blir helt oppgitt jeg. Tenk å måtte finne feil med dette. Da må du føle deg ganske truffet på en eller annen måte. Ikke rart folk krangler her i verden når man skal kritisere hva slags ord man bruker. Off!!!! Snart kan man vel ikke si noe som helst før vi blir kritisert.
02/10/2013 at 18:45
Synes det er synd at du ikke har tenkt på Elling tidligere og oftere, siden han har gitt deg så mye, som du skriver. Synes også det er særdeles trist at du tenker på akkurat han, når Jensen sier hun skal hjelpe de svake.
Det er ikke jeg eller Siv som er dømmende og forutinntatt her… Dessverre. Jeg ser også flere påpeker nettopp det at du i denne sammenhengen har missoppfattet politikernes budskap.
Jeg håper du som jeg, er mottakelig for kritikk. For det er nettopp det som gjør at vi kan lære av våre feil. Så håper jeg også inderlig, at du ikke er like dømmende (som jeg mf opplever deg mht Jensen og ordbruk) og bastant i dine tolkninger, når du utøver din profesjon. Jeg er stolt av å være vernepleier, men håper ikke den profesjonen bidrar til at jeg forhåndsdømmer eller kritiserer andre, for ikke å ha samme oppfatning som meg.
Jeg ønsker deg Lykke til videre, både i arbeidslivet og som blogger. Og håper at neste gang du ønsker å henge ut noen eller andres språkbruk, metoder osv, kan vise litt mer rettferdighet. Du finner bla linker til andre politikere som har brukt samme ord i lignende situasjoner tidligere, i ett av de andre kommentarene lenger oppe.
02/10/2013 at 19:34
Dette var derimot bra skrevet 🙂
02/10/2013 at 19:51
Word!
02/10/2013 at 19:49
En hel artikkel for å argumentere semantikk. Du vet godt hva som menes, men siden det kom fra en av «de andre», så måtte spilleren taes. Stakkarslig.
02/10/2013 at 20:08
Jeg syns absolutt man skal unngå å snakke om mennesker som svake.Det gjør noe med mange av de som blir omtalt som det,og det sender uheldige signaler til andre. Jo visst er vi alle ulike,har vår egen bagasje,både styrker og skavanker.Men hvor mye man er belastet med sykdom ,handicap osv.har jo ikke noe å gjøre med at man er svak som menneske.Vankeligstilt ville vært et mye bedre ord å bruke,for livet er vanskelig for mange. Og mange kommer /blir stilt i vanskelige situasjoner. Feks.rusmisbrukere og flyktninger.
Jeg har møtt mange mennesker med svært mange og store utfordringer,og det pågangsmotet og livsviljen de viser er beundringsverdig! Så mange gjør det absolutt beste ut av situasjonen og har en stå på holdning uten like! Dette er IKKE å være svak,derimot SVÆRT STERK ! Det å klare å ikke bukke under når utfordringene er store og langvarige,er rett og slett beundringsverdig og viser en stor styrke.Derfor syns jeg det blir feil å omtale disse menneskene som svake,for er det noen som virkelig er sterke så er det jo svært mange av disse.
02/10/2013 at 20:23
Bra innlegg, men jeg forstår ikke hvorfor man er så redd for å snakke om sin mentale helse. Idrettsutøvere tør å snakke om og utvikle sin mentale helse for å bli vinnere. Jeg lærte å utvikle min mentale helse fra å være et «svakt» menneske, til å bli et rimelig oppegående menneske. Willi Railo skrev en prestasjonsfremmende bok «Best når det gjelder» for mange år siden, på 1980 tallet. Vår nye landslagstrener Høgmo er opptatt av mental trening, vårt sjakktalent tør ikke bruke mental trening, han er rett for at man går inn i hjernen hans og ødelegger sjakkstrukturer som han har bygget opp, stakkars mann, dette er 2013. Enda bra Siv Jensen ønsker å støtte «svake» mennesker. Idag kan man se på «svake» mennesker underveis på TV2.
02/10/2013 at 20:19
Helt enig i at ord skaper holdninger. » Gutten er helt umulig og greier ikke sitte i ro» kontra , «han er en vilter krabat som elsker å utforske», sagt om samme barn, av to ulike voksne. Helt klart at hvilken holdning man har til et menneske/en gruppe mennesker, vil gjenspeile seg i måten man møter dem på. Å se på enkeltmennesker/ menneskegrupper som svake vil sette fokuset på det man ikke mestrer. Heller at et menneske har ulike vansker OG styrker, slik kan man «løfte» mennesker. Jeg tror ikke artikkelforfatteren er ute etter å misforstå med vilje. Jeg oppfatter artikkelen som et ønske om å bevisstgjøre hva språkbruk kan ha å si i forhold til holdninger til våre medmennesker. Godt skrevet!
02/10/2013 at 21:33
Enig i deg med at hvilken ordbruk man benytter er viktig. Det gjør noe med både menneskene det gjelder og kan påvirke det generelle samfunnssyn.
Likevel synest jeg at det er bra at Siv faktisk ønsker å løfte grupper som har det vanskelig, og dette må da tross alt være mer viktig enn ordlyden?
Stiller meg også undrende til at du gjennom hele teksten gjentatte ganger skal nevne politikerens navn, gjerne med en litt negativ tone i teksten. Er dette et forsøk på å henge henne ut/hersketeknikk, eller forsøk på saklig debatt?
03/10/2013 at 06:21
Hei Torstein
Takk for konstruktiv tilbakemelding. Jeg er helt enig i at det er bra når politikere er tydelige på at de ønsker å styrke situasjonen for personer med funksjonsnedsettelse. FrP ser ut til å gripe muligheten når det gjelder BPA. Strålende.
jeg tar med meg ditt innspill når det gjelder skriveform. Det er ikke min hensikt å virke nedsettende, men direkte og personlig. Jeg har gjort det flere ganger før her på bloggen. Dette har ingenting med at dette er FrP, men at det er en viktig politiker.
02/10/2013 at 21:52
dette er flisespikkeri… budskapet er klart og tydlig selv om ordet svake har en litt negativ klang, du klarte tydligvis og tenke ut ett langt innlegg så da burde du være istand til å tenke og forstå budskapet som er langt viktigere enn noen ord man KAN finne negative om man vil…
02/10/2013 at 22:04
Mulig SIv ikke skulle sagt svake mennesker, man sier syk og svak, men mulig man må slutte med det noen er sterkere enn andre dette blir bevist hver eneste dag over alt, man har til og med verdensmesterskap og OL for å se hvem som er den sterkeste på sitt felt…
Man er ikke nødvendigvis mindre værdt om man ikke stiller der, man er bare svakere og det er helt ok, vi må slutte å sensurere oss selv ifra å kunne si ting som det er, første steg på veien til å bli bedre er å innrømme at man har et problem, eller innrømme at man trenger hjelp, om man ikke kan si at man er svak eller syk eller hva enn det neste man ikke skal kunne si er så er det vanskeliger å komme inn på veien til å bli mindre svak og mindre syk…
Nå om dagen er jeg usikker på om jeg kan kalle min venn for mørkhudet eller om det er stigmatiserende eller rasistisk, ikke til han altså, vi kan kalle hverandre hva enn vi vil, men når jeg skal beskrive han til andre…før var det helt greitt å si neger, eller svart men det kan man ikke mer så mange går rundt med en frykt for å bli kalt rasist pga at samfunnet skal overbeskytte oss mot alt som kan støte noen…
Tviler på at det er så veldig mange funksjonshemmede som blir veldig fornærmet av denne beskrivelsen, men mulig folk rundt dem blir det da de er så veldig opptatt av at ingen skal såre dem.
Jeg har desverre sett mange eksempel på foreldrer som ikke innser at deres barn trenger hjelp og vil ikke utsette barna for «ydmykelsen» det er å få ekstra hjelp til overkomme problem, dette er en gedigen bjørnetjenste som det må betale prisen for senere i livet…
03/10/2013 at 07:03
Enig med deg Espen, en god kommentar.
02/10/2013 at 22:59
Regner med at forfatteren av denne bloggen føler seg ganske dum nå… etter å kanskje ha hørt hva som er sagt av Solberg og jensen i dag i forbindelse med støtte til de som trenger det. Jeg foerslår at forfatteren kanskje skal stille seg i skammekroken i en halv times tid ???
Men du er kanskje mer opptatt av å skyte fra hofta i tide og utide ???
Hilsen en som er irritert på alt surmaga oppgulp som kommer fra de som er veldig opptatt av å forhåndsdømme de som nå skal styre dette landet.
03/10/2013 at 00:10
Svakhet fra Siv Jensens munn gir gufs fra tidligere tider hvor man gjorde forsøk på å utrydde «svake mennesker» for samfunnets beste.
03/10/2013 at 02:29
Selvsagt finnes det svake mennesker, Cato Brunvand Ellingsen!
Du ville vel ikke kalt en asteniker for et sterkt menneske? Den som blir utmattet av svært små fysiske eller psykiske anstrengelser, kan ikke kalles sterke. De er fysisk svake, og de er psykisk svake. Røyking er også alminnelig godtatt for å være et tegn på å være viljesvak. Syns du avhengighet er en svakhet, Cato Brunvand Ellingsen? Så har du alle de overvektige menneskene som har viljesvakhet ovenfor mat. Eldre mennesker er også svake, hvis du sammenligner de med unge mennesker – og når de eldre blir gamle, så blir også knoklene deres svakere. De er alle svake mennesker, Cato Brunvand Ellingsen.
Med alt det fjaset, om at alt og alle skal være organiske og naturlige, så skal vi huske at det er den sterkeste som overlever. De svake dør. Vi mennesker er vel naturlige, Cato Brunvand Ellingsen? Når en katt er skadet så prøver den å skjule det så godt den kan – ta en titt på din egen huskatt. Det er ingenting galt i at det ffinnes mennesker som er sterkere enn andre mennesker – og «sterke mennesker løfter de svake opp».
Det hele handler om at du, som mange andre, er for myke i språket. Det er absolutt ingenting feil i å si at det finnes svake mennesker! Hva så? Hvorfor skal man bli fornærmet av det? Noen folk er så sensitive. Det er SVAKT!
Jeg vil legge til at jeg syns det er en karaktersvakhet, når man er så barnslig og adresserer noen med både fornavn og etternavn, mer enn 5 ganger i et innlegg på under en halv side, Cato Brunvand Ellingsen. Det er også slitsomt å lese. Det er tydelig at du ikke liker Siv Jensen, eller frp, og det gjør det hele barnsligere.
Når det er sagt så er jeg er enig med mye annet du skriver her på nettsiden din:-)
03/10/2013 at 03:19
SKAM DEG SIV 😦
På tide å tørke av deg det fliret å ta jobben på alvor 😉
Er det slik de ser på våre borgere som er annerledes og har et ekstra behov. De er mennesker med ressurser men de finner man ikke eller i verste fall mister når man blir omtalt som svak.
03/10/2013 at 07:43
Jeg har flere forskjellige handikapp, jeg har levd et liv som en av de «svake» gruppene , jeg mener at ordet Svak er noe av det som får meg og sikkert andre også til å føle meg enda dårligere enn jeg allerede er , det gir meg en følelse av at jeg har ingenting å gi , jeg kan bare gi opp. Når det gjelder det å bli løftet i en Rullestol så er det utrolig nedverdigende – det betyr at du må ha hjelp for å komme deg fra, det betyr at du ikke klarer deg selv , så ja jeg kan føle den følelsen på meg. Du er avhengig av noen andre. . Det jeg trenger er en støttespiller på veien framover – jeg vil leve et fullverdig liv og aller helst å ønsker jeg å være mest mulig selvstendig og da trenger jeg noen gode støttespillere. Så ja jeg er enig i at ordet Svak er noe en skal tenke nøye over hvordan en bruker
03/10/2013 at 08:13
Order «svak» har som kjent mange meninger og betydninger.
Det er beklagelig og trist at du sliter og føler deg enda svakere med bruk av dette ordet. Men, jeg finner det ganske betenklig hvis du mener at vi nå må begynne å begrense bruket av et ord som betyr så mye og som har så mange forskjellige meninger.
Håper dette svaret gir deg en ny forståelse av et ord som kanskje kan gi deg ny styrke i hverdagen.
03/10/2013 at 07:55
HVA har Siv Jensens «flir» med dette å gjøre og hva er det Siv Jensen skal skamme seg over? Og hvilken jobb må hun ta på alvor? Så vidt jeg kan se har Siv fremdeles ikke blitt tildelt noen jobb. Eller finner du det passende å rakke ned på mennesker som i beste mening prøver å komme med forslag til å hjelpe de svake i samfunnet?
Som de fleste nå forstår er ord og utrykk lett å dreie til en subjektiv og lite velmenende retning.
Din variant er et godt eksempel, og henger ikke på greip etter min mening.
03/10/2013 at 08:16
Hvis man bruker masse tid og energi på å diskutere valg av ord, så vil menneskeheten dø ut før vi blir enige om noe som helst. Jeg er ikke spesielt fan av valgresultatet, men det gagner ingen å drive med detaljkverulering på dette nivået. -patetisk blogg.
03/10/2013 at 09:01
Det varmer i hjerte å lese dette innlegget. Skulle ønske alle kunne se mennesker slik du gjør. Takk!
03/10/2013 at 10:29
Ingen i nyere norsk politkkk har omtalt folk som svake («de svakeste i samfunnet», etc) så mye og så lenge som Jens Stoltenberg. Hvor kan jeg din tidligere kritikk av ham vedrørende dette? Gidder du legge ut link?
Eller er det kanskje heller slik at vi stiller litt strengere krav til politikere vi personlig ikke liker…?
03/10/2013 at 10:51
kanskje det ja!…
03/10/2013 at 10:48
Utrolig bra skrevet:) Konklusjonen er vel at politikere bør velge sine ord med omhu…
03/10/2013 at 10:49
Hva er «svake» mennesker sett fra en politikers ståsted? Politikerne er satt til å bestemme om noen fortjener ekstra hjelp fra det offentlige. I den virkeligheten tror jeg det blir uhensiktsmessig å si noe annet enn at det er de som er «svake» som får hjelp, mens de sterke må klare seg uten. Det er foreksempel helt nødvendig å karakterisere mennesker som svak i en eller annen forstand for å kunne rettferdiggjøre at de skal få gratis omsorg fra vernepleiere.
Denne hjelpen som blir gitt til de i denne sammenhengen, «svake» menneskene, skal gjøre det enklere for dem å utfolde alle sine andre egenskaper, som i sum er helt unike for dette individet, og uerstattelig i så måte!
Jeg blir litt bekymret når man kritiserer og stiller spørsmålstegn med en ganske nødvendig og grunnleggende forutsetning for å kunne avhjelpe spesielle utfordringer for de som trenger det aller mest. Hvorfor det?
03/10/2013 at 11:20
Synes egentlig det er ganske stuselig å klager over hvilket ord som blir brukt i en sammenheng. «Svak», er et ganske godt dekkende ord på personer som sliter i hverdagen, trenger støtte ol. Hva annet ord kan man egentlig bruke som dekker alle og jeg synes vel egentlig det er ganske rart at vi er kommet dit hen at vi skal drive å diskutere om det var riktig ord bruk. Temaet burde heller hvert hva vi kan gjør for at alle som sliter og ikke har det så greit skal få det bedre. I stede for å kaste bort energi og tid på et ord. Hadde nå ordet hvert støtende så kunne jeg jo hvert helt enig, men det er hverken støtende eller skremmende, så da kan man jo lure på om dette bare er politisk og frykt. Bare for å si det med engang jeg er ikke FRP velger, men nå synes jeg både pressen og lignende instanser må gi både FRP, Høyre osv. fred. Det er bare klaging og grining siden valget, for du skulle tro det er verdens undergang at AP and friends ikke vant nok engang.
03/10/2013 at 12:29
Hvorfor alt dette ordkløveriet av deg mot Jensen? ALLE visste hva hun mente med «svake» og uttrykket har vært brukt lengre enn noen her kan huske. Selv anser jeg enhver som må ha en eller annen form for spesiell tilpasning eller hjelp i hverdagen for å tilhøre denne gruppen da de ville falt utenfor om de ikke fikk denne hjelpen eller tilpasningen. Det kan være alt fra noe så enkelt som inngangspartier som egner seg for rullestoler til døgnkontinuerlig personlig hjelp.
03/10/2013 at 17:20
– Svake mennesker oppstår NÅR BYRÅKRATIET FORTELLER DEG – SITAT FRA LIGNINGSREVISOR: » – BARE SÅ DU VET DET – VI SKAL TA DEG !!!» Saken er fra 2002 – fem solide permer – er inne for andre gang hos sivilombudsmannen – og likningsetaten ikke vil betale ut lovhjemlet inndekning av advokat og tilgodehavende. Jeg driver et lite enmannsforetak – og kunne etter dimitering fra Forsvaret etter voldshendelse ( – Knust bakskalle ) som 17-åring fått total uførepensjon. Jeg har ikke mottatt en eneste støtte-overføring/sykepenger noen gang siden hendelsen i 1983.
03/10/2013 at 19:28
Du kunne skrevet det samme innlegget uten å adressere det så sterkt til Siv Jensen, som du gjør. Retorisk virker overskriften slik at man får følelsen av at du vil problematisere Siv Jensens syn på «svake» mennesker, i stedet for den generelle bruken av ordet svak om mennesker. (Ordet svak benyttes jo i ulike sammenhenger og om ulike grupper av mennesker, og dette kan godt problematiseres). Her virker Innlegget litt populistisk med tanke på å få lesere ved å bruke Siv Jensen som (dårlig) eksempel.
03/10/2013 at 20:19
Hei Takk for konstruktiv tilbakemelding!
03/10/2013 at 20:21
Jeg håper at Siv Jensen mente at det var mennesker som trenger støtte og tiltak på ulike vis for å kunne leve et godt liv. For alle kan føle seg svake når de møter utfordringer som krever mer energi eller pågangsmot enn hva de har.
04/10/2013 at 07:45
Selv er jeg ei ung jente på 27 år, som har vært rusfri i 5 år, og slitt emd rusmisbruk og panikkangst og nå depresjon. Jeg liker heller ikke å tenke på mennesker som svake. Men nå før valget var mine egne ord at det viktigste for meg var at de svake fikk enda bedre rettigheter og enda bedre hjelp. Og det betyr jo ikke at man mener det vondt, eller at det er et skjellsord. Det er det det er. Jeg har vært sterk som har kommet meg ut av et rushelvete, og er sterk som kjemper en kamp daglig – men i vårt samfunn i Norge blant så amnge suksessfulle og OPPEGÅENDE mennesker er jeg helt klart et svakere ledd. Et svakt ledd. For det går ikke en dag forbi uten at jeg tenker og lurer på hvordan dagene mine hadde vært hvis jeg var frisk! Jeg er ikke frisk – jeg er syk. Jeg er svakere. Svakere enn en vernepleiere. Svakere enn en advokat. Svakere enn mange. Fordi mitt liv er en bitter kamp. Dag inn dag ut. Så uavhengig av hvor sterk jeg virker i dine øyne – så er jeg svakere enn folk flest fordi jeg ikke klarer å ta vare på meg selv. Jeg trenger hjelp til å klare akkurat det.
Husk det! Jeg synes dette var unødvendig kritikk mot ei dame som ønsker å løfte de «svake»!
04/10/2013 at 08:39
Dette var fantastisk flott å lese. En som virkelig har følt dette på egen kropp og vet hva det dreier seg om å være «svakere stilt» enn mange andre i samfunnet.
Det å bli betegnet som svak er ikke nødvendigvis negativt, det er en generell opplysning om at det er noen som trenger hjelp som enten ikke får det, ikke klarer å hjelpe seg selv eller ikke er i stand til å be om det.
Selv har jeg vært svak i form av dyp depresjon og angst som jeg selv har jobbet meg ,for det meste, ut av. Ja, jeg er sterk som klarte det men jeg var svak da det sto på. Jeg sliter fortsatt og er svakere enn mange andre uten at det er negativt ladet. I tillegg har jeg også en datter som er psykisk utviklingshemmet som er svakere enn andre «normale» på hennes alder og vi har kjempet en lang kamp for å komme dit vi er i dag, men vi er langt fra ferdige.
At Siv Jensen velger å si at de som er svake nå skal får mer hjelp er rett på sin plass. Jeg skjønner bare ikke at noen klarer å vrenge de ordene til noe negativt når budskapet er så soleklart som det kan bli? Vær heller glad for at det nå skjer endringer til det bedre!
04/10/2013 at 08:40
Du føler deg ganske SVAK i flere situasjoner i Norge. Da vil jeg nevne NAV. Jeg føler meg SVAK. Det gjelder måten jeg blir snakket til av saksbehandlere spesielt. Jeg blir veldig provosert av deres kommunikasjon. Selv har jeg jobbet i helsevesenet i mange år. Jeg har aldri snakket slik til mine brukere og pasienter som Nav gjør. Håper de kan få veiledning snart.
04/10/2013 at 09:27
Dette er jo en søt historie og søte historier trenger vi innimellom alle ikke så søte. Når det gjelder selve spørsmålet; hvem er svake mennesker, da er svaret ganske enkelt: Det er dem som befinner seg på motsatt side av skalaen fra sterke mennesker… og alle vet jo hvem de er. De blir omtalt i fine vendinger ofte.
04/10/2013 at 09:34
Ærlig talt nå tror jeg artikkelforfatter bommer kraftig med sin kritikk… Det er ikke FrP eller Siv Jensen som oppfant ordet svake grupper. Det var noe medlemmer av Arbeiderpartiet fant opp slik at de kunne stakkarsliggjøre folk i svake grupper slik at FrP kom i dårlig lys når de skulle forklare sin politikk for alenemødre, finnmarkinger, asylsøkere, funskjonshemmede, gamle, blinde, døve barn,ja alle som motstanderne mente ville få et dårligere liv med FrP i regjering. Nå er tiden kommet til å vise hva FrPs politikk er og hva de står for.. jeg tror mange vil bli forunderet når de ser at det er faktisk vanlige mennesker i partiet og at de også tenker med hjertet.
Shame on you for å fare med tull og tøv!
04/10/2013 at 10:11
Er det merkelig at det først er når Siv og FrP kommer i regjering at dette spørsmålet og disse betraktningene kommer opp – og da først og fremst rettet til (mot?) Siv?
Allikevel – dette viser jo faktisk at det var på høy tid med FrP i regjering – det er en lang rekke «selvsagtheter» i vårt samfunn som det er på høy tid å reise debatt om. Forskjellen er bare at når Siv antakelig KAN svare godt, er det neppe ett eneste medlem av avtroppende regjering som vil vise interesse for å bidra på et godt vis – de har demonstrert i åtte år at viktige spørsmål og drøftelser skal unngås dersom det ikke «glætt og enkelt» sammenfaller med deres politikk – en politikk som innebærer underkjennelse av mennesker som selvstendige individer – og stat og system som det man setter høyest og verdsetter mest.