
Opp gjennom årene har jeg fått mange spørsmål knyttet til hva en vernepleier egentlig har lov til å gjøre på sykehjem eller i hjemmesykepleie. Mitt svar har stort sett vært; vernepleieren kan hvis hun kan!
Vernepleierutdanningen er ikke verdens mest kjente utdanning. Det gjør arbeidsgivere noe usikker på hva disse vernepleierne egentlig kan. Og ikke minst, hva de egentlig har lov til. En av mine kjepphester er at vernepleieren aldri skal være noen sykepleier-light. Vernepleiere og sykepleier har i stor grad ulik kompetanse. Men i noen tilfeller er disse utdanningenes kompetanse kryssende.
Historiene er mange om vernepleiere som ikke får jobb da det er usikkert om vernepleiere har kompetanse til å gi medisiner eller være ansvarsvakt. Det er trist. Hvis omsorgstjenestene ikke utnytter den kompetansen og de fagfolkene som finnes, vil utfordringene i tjenestene bli enda større enn det de allerede er knyttet til ”eldrebølge”, økte krav til kvalitet og fokus på aktiv omsorg. Vernepleiere skal sammen med sykepleiere og personell utdannet på fagskole og videregående skole utgjøre fremtidens omsorgstjenester.
Så la det være klart en gang for alle: Vernepleiere kan hvis de kan! Med det mener jeg at som helsepersonell er det krav om at den enkelte har kompetanse i det de blir satt til å utføre. Den enkelte har ansvar for å vurdere dette, og arbeidsgiver har ansvar for å gi opplæring. Lovverket knyttet til legemiddelhåndtering er profesjonsnøytralt. Og, det er lenge siden det var spesifikke begrensinger i vernepleierens mulighet til legemiddelhåndtering i somatiske sykehus eller akuttposter innenfor psykisk helse. Eller for den saks skyld; hvilke sprøyter en vernepleier kan gi og hvem og hvor hun kan stikke.
Når det gjelder ansvarsvakter har det vært mye undring og feilinformasjon. Igjen, loven setter ingen spesifikke begrensninger som hindrer vernepleiere, som har kompetanse til det, å inneha ansvarsvakter i sykehjem eller hjemmesykepleie. Det trenger ikke å være sykepleier på jobb eller i bakvakt hvis den som har ansvarsvakt, sykepleier eller vernepleier, har kompetanse til å håndtere de oppgavene som foreligger på slike vakter på det enkelte tjenestested. Siden dette temaet har vært gjenstand for mye diskusjon, og til og med en del fylkesleger/ fylkesmenn har feilinformert om dette, er jeg glad for at FO for en tid tilbake fikk dette fastslått fra Helsedirektoratet. Brevet som kom fra direktoratet er for meg soleklart. Riktignok har det skjedd noen endringer på lovområdet fra nyttår, men det skulle ikke være grunn til å tolke dette annerledes. Tendensen hos lovgiver er som kjent at lovverket i større grad enn før skal være profesjonsnøytralt.
Derfor; vernepleiere og arbeidsgivere. Vernepleiere kan hvis de kan! Utnytt vernepleiekompetansen til aktiv omsorg og målrettet miljøarbeid; sørg for bred kompetanse i utviklingen av enda bedre omsorgstjenester.
Klikk her for å laste ned brevet fra Helsedirektoratet til FO.
28/03/2012 at 13:55
Takk. Aktuelt tema for meg fremmover.
01/04/2012 at 10:21
🙂
31/03/2012 at 19:43
Fantastisk innlegg. Jeg jobber med psykisk utviklingshemmede. Og er i forbindelse med det daglig kontakt med vernepleiere. De gjør en fantastisk jobb og er en støtte for oss helse arbeidere. Jeg har jobbet med mange forskjellige utdannelser i helse sektoren. Den utdannelsen som ser pasienten mest og er mest der for hjelp til selv hjelp er vernepleieren, av høgskole utdanning. Fantastisk innlegg. Jeg følger deg visst jeg får lov.
01/04/2012 at 10:23
Hei. Takk for kommentar. Flott at du har gode erfaringer med å jobbe sammen med vernepleiere.
03/04/2012 at 19:40
Jobber med vernepleiere innenfor psykiatri i dag og har bare positivt å si om vernepleiere. Vernepleierer har større kunnskap innenfor pu enn vi sykepleiere har. På samme måte som at sykepleieren har større kompetanse innenfor anatomi, fysiologi og sykdomslære.
Summa summarum har vi våre spesifikke kunnskapsområder.
Nå sier jeg vel noe upopulært, men mener at sykepleieren har mer kunnskap innenfor den sammensatte geriatrien og de sykdomsbildene som ofte forekommer i slutten på livet, samt sykehus. Når det er sagt mener jeg også at vernepleieren har mer kompetanse innenfor PU, og de tilrettelegginger samt kartleggingene som må til der.
Et mangfold må til, og tverrfaglighet er viktig, og særs viktig i små kommuner. Ønsker alle sammen en fin påske.
03/04/2012 at 22:27
Takk for kommentaren, Trude. Det er viktig at vi gjør som du; presiserer at vi kan ulike ting og har våre styrker på ulike områder. På den måten utfyller sykepleiere og vernepleiere hverandre. Det bør ikke bli noen profesjonskamp. De som taper på det er dem vi alle skal yte tjenester for. God påske tilbake!
11/04/2012 at 11:41
Er vernepleier i psykiatrien, og må si meg enig med Trude. Geriatri er ikke min sterkeste side, men jeg har andre sterke sider som mine sykepleier kollegaer kanskje ikke er like sterk på. Vi utfyller hverandre med forskjellig samt kryssende kompetanse.
Jeg setter ikke sprøyter, men har jo lært dette i løpet av utdanningen. Det er ikke noe jeg har spesielt lyst å gjøre, men skjønner at sykepleiere vil synes det er urettferdig at jeg får slippe når vi har samme arbeidsoppgaver. Med litt ny opplæring vil jeg nok kunne klare å sette sprøyter igjen, og jeg hadde kanskje «presset» på arbeidsgiver angående dette hadde det ikke vært for at avdelingen min setter stort sett sprøyter med tvang, og jeg derfor er mer redd for å gjøre feil. Men som du sier, jeg kan hvis jeg kan.
17/04/2012 at 18:00
Jeg er vernepleier student i sykehjemspraksis og har sykepleier som veileder. Merker forskjell på hva enkelte av sykepleierne på avd mener jeg kan og hva de er interesert i å lære meg. Men må si at veilederen min og en annen sykepleier jeg går mye sammen med er helt fantasiske. De er villige til å lære meg mye fra deres fagfelt samtidig som de spørr meg om det er noe jeg kan bidra med.
17/04/2012 at 21:53
Jeg har stor tro på samarbeid mellom de ulike profesjonene. Derfor er det bra at veilederen din tar deg godt i mot. Det er viktig for videre samarbeid mellom yrkesgruppene.
09/02/2014 at 13:43
Nursing gives you more possibilties in your career. Everything that a vernepleier can do, a nurse can. It is never the opposite. A nurse with subspecialty will even have more possibilities. Nurses can specialize in psychiatry, learning disability, anesthesiology, health economics and administration, oncology, school nursing and so on. They can even become nurse practitioners (not available in EU countries). Nurse can work anywhere in the world as nurses. Vernepleiere is a rather new creation by the norsk lover om helsepersonell. This profession is very Norwegian in origina and nature. You cannot find it anywhere else in the world. Nursing is already a well established health profession recognized anywhere. For example, a vernepleier cannot work in the UK or Switzerland in the same capacity as he can work in Norway. If he wants to be licensed in learning disability, a vernepleier has to study again from scratch either a BS in Nursing, and later specialize in learning disability or mental health nursing. Or he can study a BS in Teaching and specialize in special needs education. Vernepleir education gives you too broad education, and does not give you very much skill in a particular speciality. In today´s labor market, it is very hard to land a job if your knowledge base is too broad.
I have worked with many vernepleiere. My only observation is that they seem to focus more on theory than what is realistic and applicable in a given situation. Their approach to care is too generalized with too little room for flexibility. They handle patients equally regardless of the patient´s level of disability and ability to co-participate.Therefore, they end up only talking but not doing. A good job in any health-related field must always be need-based or problem-based. That has been the trend in studying nursing and medicine in North America.
30/08/2014 at 23:17
Alexix, it seems to me that you have a very limited knowledge on what a vernepleier is trained to do. I myself have 16 years experience in acute psychiatric and substance abuse care and during this time collaborated with several proffesion, including nurses and vernepleiere. My impression is that vernepleiere are fully compatible and in many times better in relation to the behavioral observation of patients. They are also having an extremely good eye for how to approach the various mental disorders. These have the same authority as nurses in terms of medication for both injections and other medications.
I will not here go into detail about the difference of knowledge within the PU knowledge, but the difference between a nurse and vernepleier are in this area very noticeable.
It is true that a vernepleier has limited opportunities to get a job related training abroad, but I think that will improve as foremost candidate demonstrate their knowledge in a sufficient manner towards the employer.
I would also point out that there are a number of interesting further education for vernepleiere in Norway today as an example:
– Master and Specialists authorization in Mental Health
– Master and Specialists authorization in habilitation / rehabilitation
– Master and Specialists authorization in targeted environmental
– Master and Specialists authorization in normalization and social integration
– Master and Specialists authorization in information technology and health care management
– Master- and Specialists authorization in Tutorial – Elderly – substance abuse
In view of the health challenges we have in Norway in the future, it will clearly be a large demand for both vernepleiere and nurses.
07/05/2015 at 10:42
Hei,
jeg vet dette er et gammelt innlegg, men vil bare si til Alexix at hun tar feil, vernepleie utdannelse finnes i Frankrike og det heter Educateur spesialise
http://www.letudiant.fr/metiers/secteur/social/educateur-specialise_3.html
26/09/2018 at 19:45
Hei! Jeg jobber på sykehjem og har fått ny teamleder, og jeg opplever at hun er usikker på min rolle som vernepleier på sykehjem. Har tidligere referert til denne artikkelen og dens tilhørende svar fra direktoratet. Er denne fortsatt dekkende og gjeldene? Mvh. Kristina
26/09/2018 at 19:53
Ja. Riktignok er det selvsagt kommet endringer i lovverket siden dette ble skrevet, men det er ikke noe i lovverket som tilsier at hovedpoenget ikke er gyldig. Du kan hvis du kan.