Mmm. Kanskje skjedde det noe de siste dagene. På SOR konferansen om alternative arbeidstidsordninger. Ja, jeg tror det. Når Bergen kommune og FO sammen holdt forelesning om prosessene knyttet til ordningene i Bergen. Det var da det skjedde. Vi fikk en nyansert arbeidstidsdebatt.
Som fagperson. Opptatt av tjenestene for personer med utviklingshemning. Og. Som fagforeningsperson. Opptatt av situasjonen for ansatte i velferdstjenestene. Er diskusjonen om arbeidstidsordningene svært viktig. Og vanskelig. Jeg har skrevet om dette noen ganger før. Sist nå for noen uker siden i SOR Rapport. Om savnet av en nyansert debatt. Ønsket om en debatt der man i større grad lyttet til hverandre. Til hverandres argumenter. Det er jo slik at alle ønsker best mulig tjenester. For dem som er helt avhengig av gode tjenester.
SOR avholdt to dagers konferanse om temaet torsdag og fredag. Og det har faktisk skjedd noe. Når Ole Daniel Virkesdal fra Bergen kommune og Carjet Demir fra FO holdt en felles forelesning om suksesskriterier. Når de begge var ærlige på utfordringer. Og de begge utfordret sine egne ledere, enten det er kommuneledelse eller fagforeningsledelse, håper jeg det var veldig tydelig for hele salen at vi er på vei til en ny tid. En tid der alle ser at det er behov for fornyelse. Og. Der alle ser at det er nødvendig med gode prosesser for å sikre denne fornyelsen. En fornyelse basert på kvalitet. På konferansen opplever jeg en arbeidsgiverside som er mye mer nyansert enn de var for to år siden. Og, ikke minst fagforeninger som lytter. Begge parter annerkjenner hverandres roller. Begge parter krever gode prosesser me kompetente aktører. Det tror jeg mange andre som er i slike prosesser har mye å lære av.
Vi står overfor noen store utfordringer fremover. Vi trenger mer arbeidskraft. Og vi trenger mer inkluderende tjenester. Tiltak for å få ned deltidsjobbing er viktig for begge deler. Et virkemiddel vil være å øke grunnbemanningen. Men. Sannsynligvis er det ikke realistisk å se for seg at kommune-Norge vil øke grunnbemanningen slik at problemet med deltid løses helt. Da har vi noen andre muligheter. Vi kan blant annet øke antall helger den enkelte jobber. Eller, vi kan jobber lengre vakter i helgene. Hva som er den beste løsningen vil variere fra sted til sted, men jeg tror at langvakt helg både kan bidra til større stillingsprosent og til inkluderende tjenester.
Det er tydelig at virkelighetsoppfatningen fremdeles varierer. Statssekretær Støstad og regjeringen sier at arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven fungerer godt. Kanskje 90 % av salen har en annen virkelighetsoppfatning. Det fungerer ikke i virkeligheten utenfor regjeringskontorene. Det som er viktig er å finne ut av hva det er som ikke fungerer. Jeg tror at arbeidsmiljøloven er helt fin. Men. Det mangler mye på hvordan man innenfor dens rammer kan finne gode og fleksible løsninger. Her mener jeg partene i arbeidslivet har et stort ansvar. Man må finne måter å presentere hvordan man helt konkret kan utarbeide gode løsninger. Også løsninger som innebærer langvakter og innarbeidingsturnuser. Så er det selvsagt et paradoks. Som flere påpekte. At noen av de gode løsningene i dag må finnes i unntaksbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Da er det greit å huske på at den sektoren vi nå snakker om er en liten del av arbeidslivet. Selv om det er mange unntak i omsorgssektoren, trenger ikke det bety at helheten i arbeidslivet skal bygge på unntak. Man jobber tross alt for mennesker med individuelle behov, ikke for profitt.
Fagforbundets representant, Siv Karin Kjøllmoen, brukte faktisk litt tid, og et lysbilde på mitt innlegg i SOR Rapport. Synes det er fine greier at det jeg skriver skaper debatt. Fagforbundet er uenig med meg når jeg hevder at fagforeningene må endre retorikken sin. Det synes jeg er synd. For. Jeg tror at debatten, arbeidstakere, tjenestebrukere og arbeidslivet hadde tjent på at fagforeningene er proaktive i denne saken. Det tror jeg konferansen også har bevist. Debatten om alternative arbeidstidsordninger har kommet inn i en ny fase. For noen år siden var det slik at det var viktig å markere motstand og/ eller skepsis. Nå er vi i en erkjennelsesfase. Den viktigste lærdommen av konferansen er nemlig denne. Såkalte alternative arbeidstidsordninger er kommet for å bli. Den viktigste utfordringen nå er å finne måter å håndtere prosessene slik at man sikrer god kvalitet på tjenestene. Sikrer gode ordninger for de ansatte til det beste for tjenestebrukerne. Og, sikrer at bruken av alternative arbeidstidsordninger ikke fører til en liberalisering av hele arbeidslivet. En liberalisering som vil gå utover arbeidstakere i en lang rekke sektorer, og til syvende og sist gå utover hele vårt samfunn.
PS! Det er et argument som gjør meg fryktelig provosert. Et argument som både fagforbundet og sykepleierforbundet bruker på konferansen. Et argument som gjør meg veldig forundret. Mange sammenligner alternative arbeidstidsordninger i omsorgstjenestene med nordsjøarbeidernes arbeidstidsordninger. Det er feil, og vi må slutte å kalle ordningene for nordsjøturnuser. Det er store forskjeller. Men. De nevnte fagforeninger fremstiller det som en negativ forskjell at i motsetning til arbeid i Nordsjøen må ansatte i omsorgstjenesten hjem hver natt. Hjem til familie og husarbeid. Kanskje er jeg sær. Men. Personlig må jeg si at det vil være en stor fordel å komme hjem til familien. Jeg hadde ikke holdt ut i en nordsjøturnus. Det må da være en stor fordel å kunne komme hjem til familien. Se at sønnen sover i sengen. Kunne gi han et kyss på kinnet. Selv om han sover etter at pappa har hatt en 13 timers vakt. Og han sover når jeg går igjen dagen etter. Jeg har sett han. Det å kunne ta ut av oppvaskmaskinen. Rydde litt. Føle at man i hvert fall bidrar litt til familiens hverdag, også i arbeidsperioder. I motsetning til om jeg jobbet i Nordsjøen og var borte i to uker. Med følelsen av at jeg ikke bidrar. Jeg forstår bare ikke argumentasjonen om at nærhet til familie er et problem. For meg vil det være helt motsatt.
08/11/2012 at 10:59
Temaet arbeidstidsordninger skal og må diskuteres, og jeg er enig med deg Cato at unntakene som FO, Sykepleierforbundet, Delta og Fagforbundet har framforhandlet er ordninger vi synes er gode. Hadde de ikke vært det, ville vi ikke godtatt de. Hadde de vært åpenbart helseskadelig for de ansatte hadde vi ikke gått god for slike ordninger. Vi hadde heller ikke fått god for dem om de ikke fungerte til det beste for brukerne.
Men jeg synes det er svært beklagelig at du i din artikkel tar frem en liten del av det jeg sa ii den halvtimen jeg hadde til rådighet. Om det er det di sitter igjen med av det jeg sa. Så har jeg ikke fått frem budskapet mitt tydelig nok, og det er beklagelig. Fagforbundet er sammen med andre Fagorganisasjoner veldig opptatt å verne om arbeidsmiljøloven. Fagforbundet mener unntaksbestemmelsen i loven er god slik den fungerer i dag.
Du sier i ditt innlegg at du tror arbeidsmiljøloven er helt fin, og der er vi veldig enig Cato. Men om jeg forstår deg rett er det håndteringen som ikke er god, og at partene ikke lytter til hverandre. Vi lytter til arbeidsgivere og brukerorganisasjoner når de vil ha lengre varighet på avtalene. Det er bare og konstantere at her er vi fremdeles uenig. Å være uenig betyr ikke at vi ikke lytter.
Jeg sa at det var ting vi kunne forbedre som f.eks saksbehandlingen vår. Fagforbundet har tatt til orde for å få retningslinjer som gjør det lettere for arbeidsgiver og vite hva en søknad skal inneholde og hvordan en søker om arbeidstidsordninger utover arbeidsmiljølovens grenser. Dette jobber vi sammen med KS om, i disse dager. Problemet for oss har vært og er arbeidsgivere som sender inn svært ufullstendige søknader, samtidig som de klager på at saksbehandlingstiden er lang.
Det arbeidet vi partene gjør sammen nå, vil også kunne bedre forutsigbarheten. Da vil arbeidsgiver kunne lese seg til hva som skal til for å få godkjent slike søknader og hvordan de skal gjøre det. Vi forventer da at arbeidsgiverne sender inn fullstendige søknader som gjør det letter og behandle.
Ja, jeg brukte et lysbilde for og kommentere det du tidligere har skrevet. Det gjorde jeg fordi på slike konferanser er det ingen som forteller om alle de useriøse aktørene på markedet. Denne konferansen var ikke noe unntak. Det er slik at vi må legge inn et lite forbehold, når vi samtidig sier at vi godtar slike ordninger. Hvis ikke er det mange der ute som tror at det er fritt fram. De sier til våre medlemmer at Fagforbundet er for slike ordninger, og presser da ansatte til å godta ordningene. Dette er det min plikt og si noe om. Derfor kommer det også et men.
Fagforbundets tillitsvalgte, sammen med FO, Delta og sykepleierforbundet sine er daglig i dialog med arbeidsgivere rundt om i landet. Dialog om hvordan vi kan gjøre tilbudet til brukerne bedre samtidig som arbeidsforholdene til de ansatte skal være av god kvalitet. Dette er ikke noen motsetninger eller et enten eller. Fagforbundet er i sin politikk tydelig på at vi vil ha et arbeidsliv vi kan stå i fram til pensjonsalder, samtidig som vi gir et tilbud til brukerne som er av den beste kvalitet.
08/11/2012 at 12:48
Hei Siv
Det er strålende at du har tatt deg tid til å skrive dette. Jeg håper mange leser det da du har mange gode og viktige poeng. Og, vi er enige i (nesten) alt. Både i mitt opprinnelige innlegg i SOR rapport og i dette fremhever jeg viktigheten av arbeidsmiljøloven. Ingen av oss ønsker en liberalisering av den som ikke bare vil ramme arbeidstakerne, men også kvaliteten på tjenestene. Det er også strålende at fagforeningene jobber med å styrke informasjons- og saksbehandlingsarbeidet slik at man unngår så mange dårlige søknader. Det er et svært viktig poeng, og jeg er helt enig i at det er viktig å få frem at arbeidsgivere må bli bedre på sitt arbeid i disse prosessene.
Det at vi stort sett er enig mener jeg bare understreker mitt kanskje viktigste poeng, nemlig retorikken. Og, jeg gir meg ikke på at jeg vil ha bort ”men”. For meg er det stor forskjell på å si: ”Vi er tilhengere av alternative arbeidstidsordninger, men vi må ha et arbeidsliv som folk kan stå i til pensjonsalder” og å si: ”Vi er tilhengere av alternative arbeidstidsordninger. Derfor arbeider vi nå sammen med partene i arbeidslivet for å sikre gode arbeidstidsordninger som gir forutsigbarhet og gode forhold for både ansatte og tjenestebrukere”. Mulig du synes jeg pirker, men jeg mener at retorikken her er viktig og helt avgjørende for å få til en nyansert debatt. Det handler altså ikke om innhold, men om retorikk.
Til slutt. Du påpeker at det er svært beklagelig at jeg trekker frem en liten del av det du sa. Bloggposten min var ikke et referat fra konferansen, men mine betraktninger. Da er det selvsagt naturlig for meg å kommentere det en viktig aktør som fagforbundet sier konkret om mitt innlegg i SOR Rapport. Jeg synes det er strålende at det jeg skriver skaper debatt. Vi er tydeligvis fremdeles uenige om retorikken, men fremdeles stort sett enige i resten.
08/11/2012 at 14:36
Langturnus……
Ønsker bare en liten replikk til de ulike arbeidstidordningene og mine erfaringer i forhold til dette. Jeg har i 6 år jobbet langturnus, det noen liker å kalle Nordsjøturnus. Jeg jobber i en statlig barnevernsinstitusjon med tvangsplasserte ungdommer i Bergen. Her for en tid tilbake gikk FO Bergen ut og var negative til denne ordningen da den diskriminerte de som ikke hadde mulighet til å jobbe slik, og at det ikke var godt forenelig med familieliv. Dette er jo bare noe stort tull. Som sagt, jeg har jobbet i 6 år og lang erfaring med denne type turnus, og mine kollegaer sier også at etter vi begynte denne ordningen så ser de mye mer til barna sine og har mye mer tid hjemme når vi har en hel uke fri mellom hver jobbeøkt.. Disse to og tre døgnene vi flytter inn på jobb og bor der 24 timer i døgnet veier opp for en hel uke sammen med familien.
Og først og fremst MÅ det faglige settes høyt ved bruk av en slik turnus. Vi opplever kraftig reduksjon av negativ atferd hos ungdommene når vi jobber på denne måten. Det er en helt annen type kontinuitet over arbeidet og man klarer mye bedre å bygge gode relasjoner når man bor på avdelingen/huset i et tilnærmet familieliv. Jeg håper for all del at FO innser dette og at de fremover kan applaudere og fremheve denne type turnus og virkelig jobbe or at dette har kommet for å bli. Vi har de siste 6 årene fått godkjenet turnusen kun for ett år av gangen. Undrer meg hvor lang tid det vil ta før man innser at dette bør bli en permanent turnus slik at man slipper å leve i uvisse om vi kan jobbe slik neste år også…. Det gagner først og fremst ungdommene som bor på institusjoner hvor man jobber slik, og som sagt, de som ikke vil ha slik turnus trenger da ikke søke på disse jobbene… Er jo ikke snakk om diskriminering av arbeidplasser….
Oppgitt vernepleier som seriøst har vurdert hele medlemskapet i FO….
08/11/2012 at 22:54
Hei Christine.
Takk for kommentar. Historiene begynner å bli mange om at ulike langvakter/ arbeidstidsordninger passer godt også med familieliv. For noen passer det, for andre ikke. Det er ikke slik at alle skal kunne jobbe alle steder. Det blir spennende å få mer forskning på dette. Jeg tror det er viktig med fagforeninger som er kritiske og aktive i prosessene rundt slike ordninger. Ellers blir det mye dårlig. Du nevner dette med forutsigbarhet i forhold til om man kan fortsette med turnusen lengre enn et år. Siden du er FO medlem er det verdt og merke seg at FO blant annet skrev følgende i sin uttalelse når regjeringen la frem arbeidslivsmeldingen i fjor:
«FO ser imidlertid at det kan være rom for å forenkle prosedyrer ved forlengelse av avtaler, for å sikre nødvendig forutsigbarhet for arbeidsgiver, arbeidstaker og tjenestemottaker. Vi kan se for oss ordninger som gir forsikringer om at dersom forutsetningene ved avtaleinngåelse fremdeles gjelder ved ett års evaluering, vil avtalene bli forlenget. Forutsetninger knyttet til faglige begrunnelser og helsemessige konsekvenser for ansatte må legges inn i avtalene og evalueres minimum årlig. Hvis man er tydelig på dette ved avtaleinngåelse vil dette gi økt forutsigbarhet uten at man går utover gjennomsnittsberegninger på 52 uker.»
Lykke til videre. Det er fint at dere som jobber i slike ordninger sier i fra om hvordan det fungerer.
08/11/2012 at 21:44
Til Christine Haaland
Siden du jobber i statlig barneverninstitusjon så antar jeg at du mener FO klubben Bufetat i Bergen/ Hordaland og ikke FO Bergen
Vil presisere at vi i klubben FO Bergen organiserer de som jobber i Bergen kommune. Mitt innlegg på SOR konferansen er om samabeid mellom FO Bergen og Bergen kommune.
Jeg håper du får god dialog med FO klubben Bufetat om dine synspunkter vedrørende alternativ arbeidstidsordninger.
Lykke til!
Carjet Demir
Leder klubben FO Bergen kommune