FørstehjelpHun har langt lyst hår. Blå øyne. Ring i nesen. Litt yngre enn meg selv. Jeg traff henne i romjulen. Og. Jeg klarer ikke glemme henne. Møtet med henne gjorde meg til et litt dårligere menneske. Jeg skuffet meg selv i romjulen. Derfor denne oppfordringen. I inngangen til et nytt år. Vær bedre enn meg. Bedre enn det jeg var i møte med henne.

Plutselig stod hun der. I heisen. Litt fnisete siden hun nettopp hadde dultet borti et eldre ektepar. Hun smilte søtt til meg. Hun var umulig å ikke legge merke til. Umulig å ikke legge merke til der hun litt ustødig stod med et sløret ufokusert blikk. Sammen med mannen sin som tydeligvis passet på henne. Jeg rakk å synes litt synd på henne. Jeg rakk å tenke at det var litt trist at hun måtte bruke denne romjulsturen på båten til å ruse seg. Før heisen nådde frem, og vi gikk av.

Hva skal egentlig til for at man griper inn i andre menneskers liv? Hva skal til for at man handler uten at folk ber om det selv? Ikke at man møter en ruset dame i en heis på en båt…

Litt senere så jeg henne igjen. Liggende på gulvet. Hun var umulig å ikke legge merke til. Hun sov. Greit nok. Dagen på båten hadde vært lang. Oppå magen hennes lå en jente. Halvannet år. Det var her jeg sviktet. Faen Cato. Du gikk bare forbi. Faen for en dust. Jeg gikk forbi. Hun lå i en gang med en haug med folk rundt seg. Sovende med en liten jente oppå seg. Og jeg gikk forbi. Og. Jeg gikk forbi en gang til. Og enda en gang. Jeg måtte sjekke. Jeg måtte tenke. Andre gang jeg gikk forbi satt mannen der. Og enda en jente. En jente på fem seks år. Jeg klarer ikke glemme dem heller. Og, jeg klarer ikke glemme at jeg faktisk gikk forbi enda en gang. Håpet at jeg tok feil. At hun faktisk bare var trøtt etter en lang båttur. Håpet at hun nå var kviknet til og at de var en helt vanlig familie på romjulstur. Akkurat som jeg og min familie.

Hva skal egentlig til for at jeg  griper inn i andre menneskers liv? Hva skal til for at jeg handler uten at folk ber om det selv? Ikke at jeg møter en ruset dame med to små barn. Det gjør meg fryktelig trist. Det hjelper ikke at det var kanskje et par hundre andre som så akkurat det samme som det jeg gjorde. Det hjelper ikke at hun faktisk kviknet til. Det hjelper ikke at mannen var med. Jeg sviktet barna, henne og meg selv.

Det hjelper ikke å tenke de riktige tankene. Det eneste som hjelper er å handle. Jeg burde selvsagt snakket med dem. Funnet ut mer. Jeg burde snakket med personalet på båten. Og, sannsynligvis burde jeg ringt barnevernet. Det gjorde jeg ikke. Den letteste utveien var å håpe at jeg tok feil. At det gikk seg til.

Denne lille historien handler om mitt svik. Jeg innser at jeg faktisk mangler handlingskompetanse. Hvordan går jeg frem? Hvordan overvinne barrierene mine? Barrierer som stopper meg fra å blande meg inn. Den handler om at jeg må slutte å tenke og begynne å handle.

Men. Historien handler kanskje om andre. Barnevernet er noe av det fineste vi har her i landet. For mange er barnevernet noe skummelt. Noe som man ikke ønsker noen som helst kontakt med. Jeg vet også at det finnes ulike faglige diskusjoner om i hvor stor grad barnevernet skal være for alle eller bare for dem som er særlig utsatt. Jeg ønsker meg et barnevern som er mer synlig, mer tilstede i alle folks liv. Jeg ønsker meg et barnevern som allerede på barneskolen gir folk kompetanse til å handle. Handle når vi ser noe som ikke er som det skulle være. Et barnevern som er på arbeidsplassbesøk og som arrangerer nærmiljømøter. Et barnevern som arrangerer workshops. Som bidrar til at vi alle forebygger. Og som bidrar til at vi melder i fra når det er nødvendig. Jeg ønsker meg et barnevern som bidrar til at jeg blir tryggere. At jeg har færre barrierer som hindrer meg i å handle.

Det er en grunn til at vi øver på helsefaglig førstehjelp. Vi gjør det på treningen, på skolen og på jobben. Vi gjør det for at vi ikke bare skal vite hvordan det skal gjøres, vi øver for at vi skal ha handlingskompetanse når det virkelig gjelder. Jeg tror ikke jeg hadde gått forbi om hun hadde falt om ved siden av meg. Sluttet å puste. Helsefaglig førstehjelp hadde vært helt naturlig, også for de fleste andre som så henne. Jeg ønsker meg barnevernfaglig førstehjelpskompetanse.

Jeg håper inderlig at det er andre som handler. Som gjør noe for akkurat denne familien. Disse barna. Som nettopp griper inn i denne familiens liv. Som handler.

Hva skal til for at du griper inn i andre menneskers liv? Hva skal til for at du handler uten at folk ber om det selv? Jeg håper du tenker over dette. For kanskje har du opplevd dette selv. Og du kommer sikkert til å oppleve det igjen. Har du barnevernfaglig førstehjelpskompetanse?

Godt nytt år.