Han vil ikke sove. Ikke klokken halv åtte som andre barn på hans alder gjør. Ikke klokken ni, når de fleste andre foreldre ser på nyheter eller gjør klar kveldsmaten til tv-underholdningen. Ikke klokken elleve. Når også de fleste foreldre er i seng. Han vil ikke sove. Slik er det. Ikke bare i kveld. Ikke bare et par kvelder i uken slik min datter lenge gjorde. Han vil ikke sove. Punktum.
Av og til prøver jeg å forestille meg hvordan det egentlig er å være far til et barn med atferdsproblemer. Til et barn med utviklingshemning eller autisme som slår, sparker, spytter, skriker. Ikke bare det. Selvsagt ikke bare det. Også til et barn som smiler, koser, ler og leker. Men også det. Forestille meg hvordan det er å være far til et barn som ikke vil sove.
Jeg tar det som en selvfølge at fagpersoner som jobber for familier med barn med funksjonsnedsettelse av og til faktisk prøver å forestille seg å være den andre. Jeg forventer egentlig også at kommunale og statlige administratorer gjøre det. Landets politikere burde gjøre det. Når vi prøver vil vi nemlig forstå at det er svært vanskelig, ja kanskje helt umulig å forstå. Det er kanskje det viktigste av alt. Å forstå at vi faktisk ikke forstår. Vi kan kanskje si at vi også har et litt vanskelig barn. At vi har snakket med mange som har det slik, at vi kjenner noen. At vi også kan være sliten og trøtt. At vi vet at vi ikke alltid kan gå på butikken eller invitere på middag. At vi synes det er vanskelig å levere til barnevakten. Men, vi forstår ikke. Jeg forstår i hvert fall ikke.
Jeg forstår ikke hvordan det er å ikke få sove en hel natt. Ikke bare de par første årene som småbarnsfar, men de første 10-20 årene som far. Jeg forstår ikke hvordan det er å bli slått og sparket av min 10 årige sønn så snart jeg setter en liten grense eller et krav. Jeg forstår ikke hvordan det er å ikke klare å levere fra seg datteren sin til venner eller besteforeldre for å kunne ta seg en kort tur på kino eller til frisøren. Eller å kunne dra til New York slik jeg gjorde i påsken. Jeg forstår ikke.
Jeg forstår ikke hvordan det er å møte folk som ikke forstår. Ikke forstår at denne søte lille jenten kan være så problematisk. Hun er jo kanskje litt annerledes, men veldig veldig søt. I hvert fall de ti minuttene vi var sammen. Kanskje er det greit nok at mannen i butikken ikke forstår, eller han som vil kaste dem ut fra bussen. De folkene kan man på en eller annen måte unngå.
Verre er det kanskje å møte oss andre som ikke forstår. Vi som faktisk jobber i apparatet som skal bistå. Eller de politikerne som styrer det apparatet som skal bistå. For. Selv om det faktisk er umulig å virkelig forstå, er det dessverre alt for tydelig alt for ofte at vi heller ikke prøver å forstå.
Gang på gang ser vi kommunenes representanter uttale at det bare er å klage til fylkesmannen hvis folk ikke er fornøyd med tilbudet de får. Hvis de ikke aksepterer å få avslag på søknad om bistand. Søknad om bistand som er nødvendig for at foreldre skal kunne være foreldre, og ikke en del av velferdstjenestene. At de både skal få tid til og overskudd til å kunne leve tilnærmet vanlige liv. I mange tilfeller er fylkesmannen nesten blitt en del av den kommunale saksbehandlingen. Det er jo bare å klage er det kommunale mantraet i vanskelige saker. Er det virkelig bare å klage? Hva innebærer det å klage av ressurser? Hvordan oppleves det å måtte gjennom klageprosesser, gang på gang, for disse foreldrene? Kan vi forstå det? Neppe. Kan vi prøve å forstå? Det er vår forbanna plikt!
Kittelsaa og Tøssebro skriver om foreldres møte med tjenestene i boken «Oppvekst med funksjonshemming». De fleste er fornøyde med tjenestene de får. Det er flotte greier. Men svært mange beskriver kampen for å få tjenester som svært slitsom. Over 70 % av respondentene i deres undersøkelse hadde klaget i forbindelse med søknad om tjenester, og hele 2/3 av klagene har fått helt eller delvis medhold i neste runde. De skriver følgende:
De fleste som har klaget, har klaget på at de har fått for lite av det de har søkt om. Det kan se ut som om dette er en bevisst strategi fra kommunens side fordi kommunen sparer på at det tar tid å etablere tjenestene.
Hva sier dette om den kampen foreldre må gjennom? Hva sier det om kommunenes saksbehandling og forståelse av loven? Eller hva sier det om den økonomiske situasjonen mange kommuner er i, eller om hvordan disse familiene blir prioritert? Er dette de som blir bortgjemt i kommunen, som ikke har ork til å ta kampen? Som lett kan gjemmes bort i prioriteringskampen mot hordene av eldre og ”vanlige” skolebarn med ”vanlige” hjelpebehov? Eller er de for vanlige, i prioriteringskampen mot kreftbarna eller alle dem med fysiske funksjonsnedsettelser der behovene er mer tydelige og der man ikke kan skylde på at foreldrene er skyld i det selv?
Jeg forstå heller ikke hvordan det må føles å ikke få innflytelse på hvor mitt barn skal være når jeg skal få avlastning. Når foreldre, av konkurransemessige og anbudsmessige forhold ikke får vite eller mene noe om de tjenestetilbyderne som skal gi avlastningstilbud. Det er lett å se at det må være vanskelig å innse at en trenger avlastning fra sine egne barn. Hvordan det er å ikke kunne få innsyn i anbudsprosesser knyttet til hvem som skal ta vare på barnet er rett og slett helt helt umulig å forstå. Like umulig som det er å forstå at Oslo kommune faktisk driver med slik saksbehandling overfor mennesker med sterkt behov for bistand og omsorg.
Jeg forstår ikke. Jeg kan ikke forstå, jeg kan bare forestille meg. På samme måten som det antakelig for de foreldrene jeg her skriver om er vanskelig å forstå at vi ikke forstår. Vi lever i samme verden, men samtidig i helt forskjellige verdener.
Heldigvis er det ikke sånn at vi trenger å forstå for å handle. Vi trenger å vite. Vi må få kunnskap fra dem som faktisk opplever livene selv. Vi må snakke med foreldrene. Vi må være der på kveldene og tidlig på morgenene. I helgene. At vi skal forstå hvordan det oppleves er et for ambisiøst mål. At vi skal ha kunnskap om hvordan det er uten at foreldre må fortelle om livene sine til saksbehandler etter saksbehandler er vår jobb.
De siste årene har det vært et politisk fokus på koordinatorrollen og individuell plan. For mange er dette en stor vits. Det er på tide at vi i større grad ser på innholdet i dette for å se hva som faktisk virker. For det første er det på tide å sikre ressurser til feltet. Det kan gjøres ved å regne på hva tidlig innsats kan bidra til av reelle innsparinger på lang sikt. For det andre må koordinatorrollen revitaliseres. Hver familie må få oppnevnt en støtteperson som kan bistå dem i jungelen av offentlige tjenester og byråkrati. Det er håpløst når koordinatoren er portvakt til tjenester. Like håpløst som det er at Oslo kommune ber private anbydere være koordinator i saker som de selv er tjenesteytere i. Det er på tide å gi koordinatorrollen et reelt og virkningsfullt innhold.
Vi bor i et fantastisk land med flotte offentlige tjenester. Mange familier med store utfordringer får god og riktig bistand. Nå er det på tide at veien til de tjenestene blir bedre…
20/04/2014 at 19:02
Tusen takk til deg!
Utrolig bra skrevet. Det er slik vi har det, og også verre enn dette.
Håper virkelig på bedring ja! 🙂
21/04/2014 at 07:55
Hei Gry
Takk for kommentar. Jeg både tror og håper at man kan designe offentlige tjenester bedre enn i dag slik at foreldre ikke opplever en konstant kamp, men kan være foreldre.
Lykke til.
21/04/2014 at 13:05
Tusen takk for det!
Nå er vi nesten i mål, men det har tatt 14 år med kamper ingen tror er mulig i Norge. Men sånn kan det gå når folk i systemene mangler kompetanse. Da har det lett for å gå prestisje i mange av sakene, og barn og foreldre blir tilbudt feil tiltak og hjelp. Da vil selvfølgelig barnet det gjelder gå i negativ retning.
Blir spennende tider for oss fremover og det skal bli rart med litt avlastning når man ikke har hatt hverken ferie eller avlastning på like mange år.
21/04/2014 at 14:17
Du skriver veldig godt!! Det er ikke lett å være forelder til et barn med baggasje som kanskje ikke synes så godt utad.. Selv har jeg 3 barn, eldstemann er straks 13 år. Han har Aspergers og ADHD. Liiite søvn har vi blitt vant med, det værste er snakket rundt oss.. Spesielt sårt er det når ens egen familie ikke vil forstå og godta… Hvorpå man ikke får barnevakt.. «dere er for lite ute med han, dere aktiviserer han ikke nok, han sover jo alltid hos oss!!» «Barnevakt? Dere har jo nettopp hatt avlastning!!»
Eller kommentarr som disse: «Har dere ikke råd? Jammen, dere har vel tilskudd i en mass, dere som har barn med utfordringer?» Snakket rundt oss, og det at man ikke forstår, eller vil prøve å forstå, synes jeg er vanskligst…
21/04/2014 at 18:21
Takk for kommentar, Lin.
Det er litt ubehagelig å høre om dine opplevelser. Slik er dog hverdagen for noen. Det er et viktig ubehag. Det er viktig å snakke om det slik at det skapes mer forståelse. Jeg tror ikke vi andre fullt ut kan forstå hvordan dere har det, men vi kan for det første prøve å forstå og for det andre lytte til hva dere sier om deres egen hverdag.
Hilsen
Cato
21/04/2014 at 21:25
Fantastisk skrevet 🙂 ! Vi forstår at du forstår litt mere 😉
22/04/2014 at 21:55
Takk for tilbakemelding 🙂
21/04/2014 at 22:40
Meget bra skrevet ! Du har forstått 😊
Takk for at du deler av din kunnskap!
Hilsen mamma til en ung mann på 20 😊
22/04/2014 at 21:55
Tusen takk.
22/04/2014 at 09:44
Tuuusen takk!! Fantastisk bra skrevet 🙂 Fikk nesten lyst å skrive det ut, å henge det opp på alle omsorgsboliger rundt om i kommunen 🙂 Dette handler så definitivt om kunnskap, respekt og ikke minst empati. Igjen, Tuuusen takk 🙂
Rørt klæm fra mammaen til Solstrålen på 14 🙂
22/04/2014 at 21:57
Det er hyggelig (og litt trist) at det jeg skriver treffer. Jeg tror det er mange som tenker som meg. Det handler om kunnskap, respekt og empati, men også rammebetingelser for å kunne handle i tråd med dette.
22/04/2014 at 16:37
Cato! Du er en god mann! Du prøver å forstå, og du har jo forstått det viktigste; å PRØVE å sette seg litt inn i andres situasjon! Fortsett slik! Det finnes ikke mange av ditt slag her i landet, men mulig dette innlegget vil hjelpe andre til å forstå at det faktisk er mulig å åpne øynene og kanskje se ting fra litt andre vinkler innimellom 😉 Tusen takk, nok en gang, for dette innlegget!!! STÅ PÅ!!! 😀
22/04/2014 at 21:59
Takk for hyggelig tilbakemelding. Det er viktig å få frem de utfordringene som jeg her peker på.
22/04/2014 at 20:13
Jeg jobber som saksbehandler i en tjeneste som gir hjelp til familier med barn med nedsattfunksjonsevne, og jeg kjenner meg ikke igjen i dine beskrivelser. Selv er jeg saksbehandler for nærmere 80 familier, og er koordinator for 15 av disse. Og ja – det er svært travle dager, mange møter og hjemmebesøk å rekke over. Det er ikke alltid så lett å få tak i meg på telefonen og det skjer stadig at nye søknader må vente noen måneder før vi kommer oss ut på hjemmebesøk.
MEN: vi behandler hver familie grundig og individuelt, og når de får avslag eller et mindre vedtak enn ønsket, så er det barnet funksjonsnivå som er utganspunktet, ikke kommunen økonomi. Og det er jeg stolt over å kunne si. Jeg vet nemlig at det ikke er alle som er like heldige som oss, som kan konsentrere oss om menneskene!
Vi har svært få klagesaker og i 95% av de vi har fått, har fylkesmannen gitt oss medhold. Og jeg føler meg veldig sikker på at de aller aller aller fleste familier jeg er saksbehandler og evt koordinator er fornøyd med våre tjenester.
Jeg synes du skriver godt om et veldig viktig tema, men ønsker bare å si noe om at det finnes andre versjoner der ute også 😉
22/04/2014 at 21:54
Hei Maria
Takk for en svært viktig kommentar. Det er viktig å nyansere. Og det er mange som får dette til. Det er forhåpentligvis mange som ikke kjenner seg igjen i det jeg skriver. Både saksbehandlere og tjenestebrukere. Kanskje du kan skrive litt om suksessfaktorene? Desverre tyder tilbakemeldingene jeg får på innlegget at det er mange som ikke får dette til.
21/05/2014 at 19:28
Som pårørende til 3 utviklingshemmede barn og forbundsleder i LUPE ser eg med stor bekymring på at de sitter 1 menneske med koordinatoransvar for 15 familier, og da spesielt når man samtidig er saksbehandler for nesten 80 familier. Hvordan er det mulig å kunne sitte som saksbehandler og koordinator samtidig når man på den ene siden skal sitte å bestemme hvem som får hvilke tjenester, samtidig så skal du koordinere tjenestetilbudet for flere familier. I slike saker er det svært viktig å kunne vite hvilken «hatt» man har på seg til hvilke tider, og hvis eg skulle hatt en saksbehandler som behandler vårt tjenestetilbud, samtidig som man skal fungere som koordinator så ville eg bedt om å fått en annen koordinator ettersom man stiller seg svært tvilende til at man får det tilbudet man trenger når koordinator samtidig skal sitte å vedta vårt tjenestetilbud.
I forhold til klager til fylkesmannen så har eg, som likemann, skreve og sendt mange klager til fylkesmannen. I over 90% av tilfellene så har pårørende fått medhold i sine klager. Så at dine vedtak har fått medhold i 95% av tilfellene stiller eg meg svært tvilende til, det å ha få klagesaker er ikke det samme som at man gir et godt tjenestetilbud. Det forteller meg heller at mange av de pårørende er så lei og slitne av å måtte kjempe for sine barn at de til slutt gir opp å klage, og spesielt når man opplever at fylkesmannen støtter kommunen fremfor å sørge for et godt og forsvarlig tjenestetilbud.
22/04/2014 at 20:46
Takk for kloke ord! Godt å se en som endelig forstår. Det er ikke mange vedtak vi har fått igjennom uten å måtte klage først. I tillegg tenker ofte at koordinatorrollen og IP ser flott ut på papiret, men at ingen av dem har noen funksjon i det hele tatt. Ikke noen av disse tingene har hjulpet oss på noen som helst måte. Og sist men ikke minst, Oslo kommunes konkurranseutsetting av avlastning har gitt oss en avlastningstjeneste 55 minutter unna. Hurra for det liksom.
22/04/2014 at 22:01
Takk for kommentar, Linda. Du peker (desverre) på de samme problemene som meg. Dette med konsekvensene av konkurranseutsettingen er virkelig «toppen på kransekaken» (i negativ forstand).
23/04/2014 at 07:38
Tusen takk for at du setter fingeren på en – dessverre vanlig – problemstilling. Vi bor i en liten kommune, hvor lederen av ulike etater er samme person. Som om man setter bukken til å passe havresekken. Og når lederens medarbeidere ikke forstår noe av diagnosene som sønnene våre har, og at dette ikke bare går ut over dem, men oss som foresatte og søsteren deres, så er det ikke lett å komme noen vei. Det å klage til Fylkesmannen hjelper lite. Vi har prøvd. Vi var i kontakt med advokat som sa at det var fånyttes. Vi ble meldt til barnevernet av kommunen med beskjed om at de måtte foreta omsorgsovertagelse av eldstesønnen, men heldigvis sa barnevernet at siden han har en diagnose, så er det kommunens ansvar å skaffe avlastning, ikke barnevernets oppgave å overta omsorgen. Jeg har ikke tall på de møter vi har hatt, søknader som har forsvunnet, saksbehandlingstider på opp til et år(for f.eks ledsagerbevis), null støtte fra familie – der har vi blitt sett på som sytere. Vi fikk beskjed om å gå til samtaler på Familievernkontoret, men sparringpartneren der skulle da være samme person som vi kranglet med på psykisk helsetjeneste. Jeg leser ut av teksten din at du forstår, jeg skulle bare ønske at kravene til de som jobbet i helsetjenesten var litt mer konkrete, slik at de også kunne forstå. Da hadde vi sluppet å gå samme løypa om igjen når broren fikk samme diagnose noen år etter. Og det var samme saksbehandlere…… Jeg er sint, frustrert, og av og til likegyldig til omverdenen, for vi bor i et av verdens rikeste land, men det å få hjelp til barna, ut fra barnets beste, er slett ikke lett. Jeg ser at en av kommentarene er fra en saksbehandler, og det er godt mulig hun gjør en god jobb, men du kan ikke måle den ut fra antall klagesaker. Mange orker ikke, og gidder ikke, ta den kampen, fordi kampen for å holde seg oppegående i dagliglivet tar så mye energi, og krever generelt så mye, at du orker ikke sette deg ned og begynne å klage. Du tenker heller at det er deg det er noe galt med, siden du ikke makter tilværelsen.
25/04/2014 at 17:41
Trist at du opplever det sånn i din kommune, Cecilie. Jeg har virkelig ingen problemer med å forstå at møtet med systemet kan være både frustrerende og utmattende.
Og du har et godt poeng i at man ikke kan måle i antall klagesaker, men jeg brukte det allikevel. Det er mulig at noen av våre familier også opplever at de rett og slett ikke orker å klage, men vi gir faktisk lite avslag også. De aller fleste som søker våre tjenester får en eller annen form for hjelp. Får de avslag, er det svært gode grunner til det.
Må bare kommentere det du sier ang barnevernet og omsorgsovertakelse. Det er ikke sånn at kommunen har plikt til å stille med 100% avlastning kun fordi barnet har en diagnose. Dersom barnet er særlig krevende, kan dette iverksettes. Men om det er foreldrenes omsorgsevne som gjør at de ikke takler barnet og dets utfordringer, så er det barnevernet som skal hjelpe. Evt et samarbeid mellom de to kan være nyttig.
Vernepleieren, du spør etter suksessfaktorene. Jeg vet ikke helt jeg, litt vanskelig å svare konkret siden jeg kun har erfaring fra denne kommunen. Men jeg kan si noe om hvilke faktorer som gjør at jeg de aller fleste dager går hjem fra jobb med en følelse av at jeg har gjort en god jobb og at jeg har gjort en forskjell for noen:
– vi er en liten tjeneste med få ansatte og et svært godt arbeidsmiljø. Alle er engasjerte og 100% innstilt på å gjøre en god jobb. Vi er opptatt av å møte alle med respekt, behandle alle rettferdig og vi er opptatt av at vi skal ha et godt rykte.
– vi har en leder som er veldig flink til å «skjerme oss» fra det meste som handler om økonomi. Det betyr i praksis at de vedtakene vi fatter blir gjort utelukkende på grunnlag av barnets funksjonsnivå og ikke på et økonomisk grunnlag. Vi går i underskudd hvert år, men dette går ikke utover våre familier.
– vi fokuserer mye på samarbeid med andre instanser som skole, Bhg, fysio, fastlege, bup osv. Det er et stort fokus på kursing av koordinatorer og skape et nettverk som man kan støtte seg på ved behov.
Disse faktorene, og sikkert flere til, er daglig med på bidra til god behandling av familier og ansatte som strekker seg langt. Hadde ikke dette vært tilfelle, hadde jeg nok funnet meg en ny jobb.
04/05/2014 at 10:05
Jeg har en datter på 21 år og sliter veldig med å få hjelp til henne. Hun er selektiv mutist og asperger. Dette tar snart knekken på både henne og meg. Sånn skal det ikke være.
05/05/2014 at 10:15
Hva kan vi gjøre for å hjelpe i din situasjon?
18/06/2014 at 23:07
Tusen takk!!!! Utrolig bra skrevet ! Du har virkelig forstått 🙂
18/07/2014 at 20:27
Veldig bra skrevet! Det er akkurat sånn det et, ingen kan vite hvordan det er før de har vært der selv.
18/07/2014 at 20:29
Takk. Vi må prøve, men også akseptere at vi ikke forstår fullt ut.
28/12/2014 at 23:53
Veldig bra innlegg selv om du bare skummer fløten av melken.
21/04/2016 at 16:05
…jah, bare å klage…
dessverre til liten nytte, for dersom Fylkesmannen er «enig» i avslaget og en familie står uten tilbud.
Hvor klager man så? Når det står at avslaget fra Fylkesmannen ikke kan påklages?
Ta en telefon til nærmeste Pasient- og brukerombud. Der kan de kanskje hjelpe – og kanskje kan saken sendes Sivilombudsmannen, som i sitt ledd ihvertfall kan se på saksbehandlingen og hvordan dette er «løst»…
Det er en lang vei å gå, men hvem vet?
Det kan være verdt det.
Vi prøver denne veien nå…
Samtidig som vi (dessverre) har fått hjelp av barneverntjenesten med (midlertidig?) omsorgsovertakelse da familien vår ikke hadde noe valg.
I Fylkesnemnda måtte kommunen forklare seg om hvorfor det ikke er noe tilbud til vårt barn…nå er denne saken på tur opp i Tingretten.
Jah, det er bare å klage, men du skal ha styrke for å ta denne runden.
Takk (!) for at du setter ord på denne siden av saken!