Jeg undrer meg litt i disse streiketider. Undrer meg litt over hvorfor noen (les; deler av høyresiden) er så opptatt av å poengtere at likelønnskampen ikke er en kamp for lik lønn i samme yrke, men lik lønn mellom kvinnedominerte yrker i det offentlige og mannsdominerte yrker i det private.
Aftenposten gjør lørdag et stort nummer av at lønnsgapet mellom kvinner og menn i samme yrker i samme virksomhet er lite. Kvinnelige lærere tjener nesten like mye som mannlige lærere. Mange påstår at fagforeningene ikke er ærlige. At vi har likelønn her i landet; likelønn mellom menn og kvinner i samme yrke i samme virksomhet. Det er mye man kan si om dette, men;
Har det virkelig noe å si?
Uansett handler dette om kjønn og verdsetting. Kampen for lik lønn mellom kjønnene, om dette så er en kamp for lik lønn mellom privat og offentlig sektor, er uansett en rettferdig kamp! Støtt de streikende. Likelønn nå!
03/06/2010 at 08:55
Grunnen til at vi synes det er et viktig poeng, er at vi som jobber i det private næringslivet har andre ulemper med jobben som de offentlig ansatte ikke har, som i stor grad veier opp for lønnsforskjellene.
03/06/2010 at 11:44
Det er mange faktorer i denne debatten, blant annet det du trekker frem der. Nå er det vell ikke slik at privat sektor er en homogen gruppe, like lite som offentlig sektor er det. Tror det er en myte at man har det så mye bedre i offentlig sektor. Man jobber ofte under svært skrinne forhold. Lite muligheter til fagutvikling, ingen frynsegoder m.m. Jobbsikkerheten er heller ikke alltid tilstede. Nedskjæringer forekommer stadig vekk i det offentlige også, noe som medfører oppsigelser og usikkerhet rundt jobben.
03/06/2010 at 19:56
Hadde jeg hatt en jobb uten muligheter til fagutvikling, ingen frynsegoder m.m som du beskriver, så hadde jeg byttet jobb.
04/06/2010 at 00:27
Nettopp! Hva til da? En vernepleier, hvor da? Og så sier du kanskje at man har valgt det selv, så da kan man kanskje ta en ny treårig høgskoleutdanning eller lignende. Klart man kan, men det gir særdeles liten gevinst til vernepleieren eller samfunnet. Hvis alle skulle tenke slik, hvem blir igjen da i omsorgsyrkene?
04/06/2010 at 08:43
Jeg har selv noen år med kveldskole på BI bak meg, jeg har ikke byttet fra et omsorgsyrke men dog.
La meg snu flisen din på hodet: Dersom omsorgsyrkene får så god lønn at «alle» vil dit: Hvem skal generere verdiene til å betale for all omsorgen?
04/06/2010 at 09:43
He he, tror ikke du trenger å bekymre deg. Tror vi har langt igjen til at alle vil jobbe i omsorgsyrker, selv om man skulle få såkalt konkurransedyktig lønn!