Jeg er vernepleier, og vet du hva? Jeg tror ikke du helt vet hva det er. Det er ikke din feil, det altså. Det er vår feil. Vår feil at vi ikke har markedsført oss godt nok. At vi fremdeles må skrive noe slikt som dette. Det skulle være helt unødvendig…
Bakgrunnen for det jeg her skriver er egentlig noe veldig positivt. Her om dagen varslet du en storstilt satsning på landets omsorgstjenester. Det er helt nødvendig, og jeg håper virkelig at du om noen få dager, altså den 9. September, får mandat til å sette i verk planen din. En plan som handler om å sikre flere ansatte i omsorgssektoren.
Vi har benyttet perioden fra 2005 til 2013 til å rehabilitere og bygge heldøgns omsorgsplasser, til å styrke kompetansen blant personalet og til å øke antall ansatte i sektoren. I tiden fram mot 2020 må vi videreføre og forsterke denne innsatsen, sier Gahr Støre.
Dette er skikkelig flotte greier. Og. Ikke si det til noen (siden jeg er sånn profesjons- og kompetanseforkjemper), men jeg synes det er flott at dere har Fagforbundet som sparker dere litt bak der du vet når det gjelder dette feltet. Jeg er ærlig talt litt usikker på om Jens og Jonas hadde brydd seg så mye hvis ikke det hadde vært for Fagforbundet.
Et av tiltakene du skal sette i gang er en utviklingsplan for å øke antall helsearbeidere i kommunene. Dette er en plan jeg har etterlyst lenge. Innen det feltet jeg kjenner best, tjenestene til personer med utviklingshemning, er det nemlig skrikende mangel på kompetent personell. Undersøkelser knyttet til bruk av tvang og makt viser dette med all tydelighet. Regjeringen, som du er en del av, bekrefter dette i meldingen til stortinget som kom rett før sommeren, Frihet og likeverd. Og, du kjenner godt Jonas. Han som kanskje en dag skal styre deg. Han var ute i media for noen uker siden og sa at dere satt av penger til å øke kompetansen på dette feltet. Igjen, strålende.
Du venter kanskje på et men. Jepp, her kommer det:
Dette er hentet fra nettsidene dine. Det er dette denne utviklingsplanen går ut på. Øke antallet helsefagarbeidere, sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter. Mens feltet ønsker å være preget av profesjonsnøytralitet (et svært så tullete begrep) og tverrfaglighet, har altså du definert 3 profesjoner og en annen yrkesgruppe som dem som skal satses på. Er ikke det svært så underlig?
Vernepleierutdanningen ble i sin tid utviklet for å fylle behovene personer med utviklingshemning har for kvalifisert personell. Mange av oss jobber nettopp i omsorgssektoren, i tjenester rettet mot folk med utviklingshemning. Men så jobber vi også i omsorgstjenester til personer med psykiske lidelser og rusproblemer (tør jeg å minne deg på at dette også er satsningsområder for deg), og også innen eldreomsorgen. I forhold til helsefaglige prosedyrer er vi likestilt med sykepleiere, men vi har større vekt på miljøterapeutisk arbeid. Hagen-utvalget var soleklar på at fremtidens omsorgstjenester har mye å lære av reformen for personer med utviklingshemning. Lære av oss vernepleiere, kanskje?
For noen år siden fikk jeg en oppringning fra Kunnskapssenteret som skulle gjøre en kunnskapsoppsummering på hvilke videreutdanninger som kunne møte rundskrivet om Aktiv omsorg. For å være ærlig lo jeg litt av spørsmålet. Vernepleiere trenger vel ikke videreutdanning for det. Les rammeplanen vår. Tilbakemeldingen etter en stund var at jeg hadde helt rett. Vernepleierutdanningen er svært aktuell for å møte samhandlingsreformens krav om aktiv omsorg, men det finnes sørgelig lite forskning på dette.
Du forstår sikkert poenget mitt; hvorfor er ikke vernepleiere inkludert i utviklingsplanen? Ok, jeg er litt irritert, men ikke sur. Som sagt, det er opp til oss. Men, jeg undrer meg veldig på hvilke vurderinger du har gjort når du utelukket oss. Jeg undret meg så mye at jeg prøvde å få svar. Jeg sendte en henvendelse gjennom din nettside.
Det hadde altså vært fint å få høre mer om deres vurderinger knyttet til utvalget av akkurat disse yrkene. Trenger dere mer info om vernepleiere, ta gjerne kontakt.
Svaret jeg fikk var svært omfattende. Flinke folk du har ansatt borte på stortinget. Det var en rekke utklipp fra ulike dokumenter som viser til at vi vernepleiere ikke er glemt. Nok en gang; fine greier. Det mest interessante sitatet jeg fikk tilsendt var kanskje dette:
Antall studieplasser i vernepleierutdanningene ble økt med 20 i forbindelse med RNB 2009. Beregningene i HELSEMOD viser et overskudd i årene framover, fra 2300 til 5800 årsverk i 2030 avhengig av framskrivingsalternativ for etterspørsel. Utdanningskapasiteten er høy sett i forhold til antall yrkesaktive, og gjennomsnittsalderen blant de yrkesaktive er forholdsvis lav. På den annen side tar ikke beregningene hensyn til dagens lave kompetansenivå i pleie- og omsorgstjenestene for utviklingshemmede, der tvangsvedtak ofte gjøres av personell uten nødvendig fagkompetanse. De tar heller ikke hensyn til at vernepleierne stadig har fått nye arbeidsområder (demensomsorg, psykisk helsevern, veiledning av andre brukergrupper) i forhold til for noen få år tilbake da de i hovedsak arbeidet med psykisk utviklingshemmede. Denne utviklingen vil sannsynligvis fortsette.
Nettopp. Det gjorde ikke min undring mindre på hvilke vurderinger som var gjort når man utelukket vernepleiere fra din utviklingsplan, så jeg spurte igjen om dette. Svaret var som følger:
Fant nå det avsnittet du viser til, og jeg sjekket for sikkerhets skyld ut dette med departementet. De svarte at veldig mange yrkesgrupper er knyttet opp mot eldre og omsorg, men de valgte å ta med de fire som er mest sentrale opp mot eldreomsorgen.
Ja, sånn kan man og si det. Men, ærlig talt Arbeiderpartiet. Du vet like godt som meg at dette er tullball. Se her hva som står med gedigen skrift på nettsiden du har laget om temaet:
Så du tenker nytt ved å lage en utviklingsplan for de du definerer som de mest sentrale? Mmm. Hvordan definerer du ”mest sentrale”? De som er størst i dag? De som er viktigst? De som kommer med mest ny kunnskap?
Og, er det ikke slik at du i dokument etter dokument de siste årene har påpekt at omsorgstjenestene innbefatter flere enn de eldre? At dem under 67 år utgjør størstedelen av dem som får omsorgstjenester? Hvorfor i huleste peker du da ut de som du på en eller annen måte mener er mest sentrale i eldreomsorgen da?
Det hadde virkelig vært spennende å få innsikt i hvilke vurderinger du og dine har gjort her? I hvor stor grad handler det om tilfeldigheter, uvitenhet eller sterke fagforeninger?
Jeg forstår på en måte om du synes dette er pirk. Pirk fra en eller annen tulling som vil opprettholde profesjonsskiller og makt. At jeg henger meg opp i en bagatell. Da skal jeg fortelle deg noe. Dette er ingen bagatell for alle de vernepleierne som jobber ute i omsorgssektoren. Ja, det er blitt flere av oss, men fremdeles er vi ganske så ukjente. Det gjør at vi mange steder er alene. Alene i tjenester som roper etter kompetanse. Tjenester som trenger så mange dispensasjoner fra lovverket at det snart er en stor vits. Det blir stadig stilt spørsmålstegn ved vår kompetanse, og mange steder får vernepleiere ikke innpass i de kommunale tjenestene. Igjen, tjenester som trenger kompetanse. Vernepleiere får ikke være ansvarlig på sykehjem uten at sykepleiere er bakvakt, det blir stilt spørsmål ved om vi kan dele ut legemiddel og om vi kan utføre andre helsefaglige prosedyrer. I en tid der det er fokus på forebygging, tidlig innsats, hjemmebasert og aktiv omsorg skal altså du i din satsning utelukke den utdanningen som kanskje har hatt mest fokus på dette de siste 20 årene (20 år etter ansvarsreformen, men du forstå sikkert at det er det jeg mener). Hallo… Skal du virkelig, i en liten setning, vise at samhandlingsreformens idealer egentlig er en interessekamp om profesjonsposisjoner (og ja, jeg ser at jeg kanskje kaster svære steiner i et glasshus med å skrive det, men jeg mener det virkelig!!!).
Så, hva er det jeg egentlig vil? Vel, egentlig vil jeg at tjenestebrukerne ute i kommunene skal få best mulig tjenester. Jeg er overbevist om at skal man sikre dette trengs det flere vernepleiere. Jeg er selvsagt en smule subjektiv. Derfor ønsker jeg egentlig ikke mer enn en forklaring i denne omgang. En forklaring på hvorfor vernepleiere er utelukket fra utviklingsplanen din. Jeg forstår det bare ikke (selv om du forklarer det med dette med de 4 mest sentrale i eldreomsorgen).
Jeg foreslår at du endrer planen om utviklingsplanen. Ta med vernepleiere. Da kan det selvsagt være at sosionomene kommer med samme ønske (selv om de er minst like treige som oss vernepleiere til å markedsføre seg). Så kanskje det beste er å satse på en profesjonsnøytral utviklingsplan for å sikre god, høy og riktig kompetanse i landets omsorgstjenester.
Ok. Forstår du meg? Jeg avslutter med dette utmerkede sitatet jeg fikk fra din enda mer utmerkede førstekonsulent på stortinget. Det sier vel egentlig alt jeg mener….
En faglig omlegging av omsorgstjenestene forutsetter at det utvikles nye arbeidsmetoder og faglige tilnærminger i omsorgssektoren. Innføring av hverdagsrehabiliterende metoder, velferdsteknologiske løsninger og ulike miljøterapeutiske metoder stiller personellet i omsorgssektoren overfor nye utfordringer. Omleggingen vil kreve større faglig bredde, sterkere vekt på tverrfaglig samarbeid og mer personell med rehabilitering og forebygging som fagfelt: ergoterapeuter, fysioterapeuter, sosionomer, vernepleiere, helsesøstre, sykepleiere med spesialutdanning mv. Samtidig vil et styrket samarbeid med frivillige og pårørende kreve et større innslag av sosialfaglig personell og kompetanse.
24/08/2013 at 22:32
Profesjonskampen har vi vernepleiere tapt for lengst.Grasrotoppgjør og uravstemming om nytt navn er på tide.Dette bør J&J (Jens og Jonas) lese godt og komme SYNLIG frem.Til de usynlige…Kan jo håpe.
26/08/2013 at 18:44
Hei
Beklager sent svar. Jeg synes det er helt greit å tape profesjonskampen. Kampen skal ikke stå mellom profesjonene. Kampen skal stå for best mulig tjenester. Da må vi vernepleiere være sentrale i arbeidet med å nå samhandlingsreformens mål. Nytt navn? Gjerne. Problemet er at vi ikke har et godt alternativ som vi kan enes om.
Cato
28/08/2013 at 10:15
Kanskje det er feil å betrakte politiske forhold som vunnet eller tapt. For meg er politikk en uendelighet av omkamper. De fleste slagene taper enhver deltaker i det politiske spillet, men av og til vinner en i omkampen. Verken seiere eller tap trenger å være spesielt permanente.
Vernepleiernes interessepolitiske utfordringer har store fellestrekk med NFU sine utfordringer. Vi utgjør en liten del av samfunnet som i svært liten grad har det politiske fokus rettet mot oss. I tillegg er det svært få utenfor sektoren som er kjent med forholdene og de sentrale utfordringene.
Jeg har samarbeidet mye med FO og er imponert over innsatsen som de legger ned. Men Utdanningsforbundet med sine drøyt 150.000 medlemmer har en enklere oppgave enn FO og vernepleierne. Alle har et forhold til skolen, enten som elever, ansatte, foreldre osv. Skole er en fast sak på den nasjonale politiske dagsorden. Alle partiene har programfestet hva de vil gjøre med skolen og opplæringen. FO, vernepleierne og NFU er i en litt annen situasjon.
24/08/2013 at 23:34
Dette viser bare at folk med makt ikkje ser forskjell på høgskule og videregående. Dette er ein gjenganger
, Ingen ønsker å telle med 3 års høgskuleutdanning. Det handlar kanskje ikkje om profesjonskamp, men heller om ein kamp om å få politikarane til å fordtå at etter 3 år på høgskule kan du meir enn etter 3 år +pluss læretid Du kan meir etter høgskulen. enn etter vidaregåande. Du skaffar deg studiekompetanse på vidaregåande. Jøss her er faktisk ein karrierestige. Er det ikkje derfor me går på skule, for å lære meir og gjere ein betre jobb.? Få opp augene politikarar og sjå kva for rerssursar de faktisk treng. Samfunnsøkonomisk så er det lønsomt å satse på folk som ser at det er nødvendig med utdanning. På kort sikt kostar det litt, men på lang sikt er det ein stor gevinst. Trivsel for alle heiter gevinsten dersom du ennå ikkje har oppdaga det.. Alle er brukarar og personale.
26/08/2013 at 18:46
Enig, utdanning lønner seg. Jeg tror omsorgstjenestene hadde hatt godt av en gjennomgang av hvilke kompetanse som trengs til hvilke oppgaver. Her trengs både folk med videregående opplæring, fagskole og høgskole.
25/08/2013 at 08:53
Igjen, takk for at du skriver!! Dette er et så viktig tema. Synd at det virker som de eneste som forstår viktigheten av dette er de som faktisk jobber innenfor denne sektoren.
To meget viktige, verdifulle sitat fra deg:
«I forhold til helsefaglige prosedyrer er vi likestilt med sykepleiere, men vi har større vekt på miljøterapeutisk arbeid.»
og
«Det blir stadig stilt spørsmålstegn ved vår kompetanse, og mange steder får vernepleiere ikke innpass i de kommunale tjenestene.»
Jeg verdsetter sykepleiere – ikke misforstå meg – men jeg er møkklei av den entydige misoppfatningen hos ledere, politikere og samfunnet ellers at de har et fortrinn når det kommer til miljøarbeid!
For meg er det to grupper som kan kalle seg «miljøterapeuter», og det er vernepleiere og sosialarbeidere (sosionomer/barnevernpedagoger). Det handler om hva det er fokus på i utdanningen! Hvor de kan jobbe! Hvilke brukergrupper som er deres målgruppe! Sammenligner jeg for eksempel rammeplanen til sykepleiere og barnevernpedagoger ved et tilfeldig universitet, har sykepleiere 10 studiepoeng med «miljøterapeutisksentrerte» fag (med godvilje 20 sp til, totalt 30). En barnevernpedagog har 90 studiepoeng tilegnet direkte dette, 120 sp hvis godvilja er lagt til. Da snakker vi over halve utdanningen som er tilegnet direkte miljøarbeid.
Jeg hører stadig fra mine vernepleiervenner at de har både i praksis-sammenheng og i jobbsøker-sammenheng fått spørsmål om hva de virkelig gjør, hva de egentlig kan, og hvorfor de ikke bare ble sykepleiere i stedet for. Dette vitner om en trist tilstand selv innenfor sektoren.
26/08/2013 at 18:49
Takk for kommentar. Jeg tror det er avgjørende at vi alle skal være god på det vi skal være god på. Det er forskjell på de ulike høgskoleutdanningene. Samtidig skal vi være veldig klar over at vi ikke kan alt, og vite hvem som er gode på det vi ikke er gode på. Vernepleiere er gode på målrettet miljøarbeid. Det er et av våre viktigste kompetanseområder.
27/08/2013 at 20:34
Kjære vernepleieren. Takk for at DU fins, jeg/vi har bruk for deg. Sant nok vil vi noen ganger være faglig «uenig», diskutere, og heldigvis begge vokse på det; Ny kunnskap, nye vurderinger og nye handlinger. Andre ganger vil vi kunne «krangle» fagpolitisk. Men vi vil ALLTID kunne være «venner», kolleger som sammen jobber et bedre helsetilbud til alle i vårt samfunn. Jeg ber deg om at du fortsatt kommer med dine synspunkter, dine ideer, dine forslag til bedre løsninger.
Til slutt; Hvordan kan JEG hjelpe så samfunnet (les: våre politikere og byråkrater) bedre kan se hvilken ressurs dere virkelig er?
Hilsen Nils, KHTV i sykepleirforbundet.
27/08/2013 at 21:08
Hei Nils
Takk for en strålende kommentar. Ja, vernepleiere og sykepleiere må jobbe sammen for gode tjenester. Selvsagt kan vi være uenig, men dette bør være en konstruktiv uenighet. Ofte er det det. Min erfaring er at sykepleierforbundet er flink til å inkludere vernepleiere når de snakker om viktige høgskolegrupper i omsorgstjenestene. Snakker ofte om «sykepleiere og vernepleiere». Fortsett med det.
En god del steder finnes profesjonskampen. Dette er blant annet pga av vernepleiere ikke får innpass i stillinger som de åpenbart har kompetanse til å inneha. Her hadde det vært spennende med økt samarbeid mellom profesjonenes organisasjoner. Gjerne diskutere oppgavedeling. Anerkjenne at vernepleiere kan ha ansvarsvakter på sykehjem og hjemmesykepleie, men også være tydelig på at det er forskjell på kompetanse og at sykepleiere faktisk er best på sykepleie. Vi vernepleiere må være flinkere på å snakke om det vi er gode på, og dermed inngå i et glitrende team med dere sykepleiere. Stå på! Se forresten her: https://vernepleieren.com/2012/09/24/gratulerer-med-dagen-storesoster/
Hilsen
Cato
26/08/2013 at 15:54
Bra innlegg!
Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.
🙂
26/08/2013 at 18:50
Hei Magne
Så flott. Takk skal du ha!
26/08/2013 at 19:11
Det som er trist er at det i det hele tatt brukes så mye ressurser på mennesker med utviklingshemming, mennesker som aldri vil være noe annet enn en byrde og belastning for både foreldre og samfunnet for øvrig, som det gjør.
26/08/2013 at 21:19
Det triste her er vel at det finnes holdninger som du har, mangt og mye kan lærest uavhengig av utgangspunkt…..opplæring i empati og kjærlighet finnes desverre ikke. Før eller siden blir også du avhengig av hjelp fra det offentlig og dermed en byrde og belastning for samfunnet, men det betyr heldigvis ikke at du er uelsket, en skam eller et mindreverdig menneske. 🙂
27/08/2013 at 06:35
Men du, Silje M… Dine holdninger og meninger er faktisk en byrde for mange. En byrde å høre at noen mener slikt som du om folk de er glade i og som de lærer mye av. Kanhende de ikke lærer oss så mye om pytagoras og slikt… Men de lærer mye om menneske og menneskeverd.
Det er trist at det brukes resurser på sånne som deg, Silje M. Trist at du ble båret frem og fikk en bit av dette samfunnet. Du gjør vår verden til ett mer kynsik sted å være. Du fronter og heier frem ett sorteringssamfunn ganske så likt noe jeg så for snaut 70 år siden. Du krever dine rettigheter som mere lønn mere ferie mere av alt, og er mer opptatt av fargen på dagens lebestift enn følelsene til din venn.
Greit, jeg setter det på spissen. Mener ikke alt jeg sier om deg. Men du gjør meg mektig irritert. Få glugga dine opp og drit i egoet ditt og få deg ett perspektiv på ting som inbefatter mer enn dine egne interesser…..*
…..Hadde nær sakt *for faen, men lar vær
Vidar
26/08/2013 at 20:44
Jeg har nå forfattet minst 20 ulike svar på denne kommentaren, der alle hadde som mål å forsøke å få deg til å skjemmes, eller reflektere litt. Jeg gir opp.
Er redd du aldri vil forstå at mennesker har masse verdi bare for at de er mennesker! At alle folk ler, gråter, blir sint, har drømmer, liker klemmer/eller ikke, er glad i noen, liker dyr/eller ikke og blir lei seg når andre har det vondt. Nesten alle i alle fall, og også utviklingshemmede.
Er redd du vil fortsette å snakke om ting du kanskje ikke har tenkt igjennom, og jeg er enda mer redd hvis du faktisk har tenkt igjennom og likevel sier det du sier.
Jeg håper du får et liv der verken du, eller noen av de du ler sammen med, eller er glad i, har bruk for «ressurser» som du sier. Det håper jeg virkelig!
Jeg håper også at mennesker med utviklingshemming kan fortsette å være mennesker med latter og drømmer. Fortsette å like dyr eller ikke. Uten at de møter deg på sin ferd gjennom livet. Du taper mye, de vinner mer.
Jeg håper egentlig at du er 14 år og liker å leke nett-troll. Da vet jeg du har mye å se frem til, og jeg kan tro at det ordner seg en gang. Jeg håper det er sånn.
26/08/2013 at 20:46
Kommentaren min er selvfølgelig til Silje M
26/08/2013 at 22:11
Takk, Linda!
26/08/2013 at 22:22
Jeg sliter litt med å se kvalitetene i utdannelsen vernepleierne har. Jeg har jobbet i «bransjen» i snart 20 år, og møtt mange flinke sosialabrbeidere. Jeg har jobbet i barnevern (i vid forstand), i psykiatri (for både voksne og barn) og med utviklingshemmede. Jeg har tre grunnfag (etter det gamle systemet) fra universitet, altså ikke «spesialistutdannelse», men har stor teoretisk bredde innenfor faget sosialt arbeide. I løpet av de siste 7-8 årene i Oslo kommune, har jeg jobbet direkte sammen med … 15-16 vernepleiere, og «hatt-med-å-gjøre» minst like mange. Ca halvparten av disse var omskolerte fra andre jobber, altså de var blitt «overtallige» eller «oppsagte» og staten hadde kostet på disse en ny utdannelse. Tidligere har jeg jobbet sammen med barnevernspedagoger, sykepleiere, og andre miljøterapeuter, som har hatt en genuin, ekte og autentisk tilnærming til klientene/brukerne. Nå opplever jeg både nyutdannede og mer erfarne vernepleiere som går rundt og tror de har fått en lederutdannelse, og skal «lede» både klienter og øvrig personale… eller lede og lede… coaching, eller coache blir vel riktigere. Mye «vanvittig» godt humør og positivisme, mye synsing, ingen tung faglig innsikt relatert til teorier omsatt til praksis, mye profesjonsstrid, mye uproffesjonalitet relatert til arbeidsmiljø…
De siste årenes innføring av BOB-systemet kan ha gitt vernepleierne en urettmessig «fordel», men det handler nok litt om «personlige innsatser» også… Vernepleierne skal være alibiet til kommunene og bydelene, og en buffer mot eventuelle søksmål mot seg, men jeg er ikke helt sikker på om det vil virke etter hensikten. I allefall trenger man bedre ledere, som ER ledere og ikke bare vernepleiere.
27/08/2013 at 20:52
Hei du
Takk for kommentaren som omhandler vernepleiere. Det er synd at du har så dårlig opplevelse av vernepleierne du har jobbet sammen med. Du er sikkert ikke den eneste som har opplevd dette, men det finnes mange som har opplevd det motsatte. I alle yrkesgrupper er det både gode og mindre gode yrkesutøvere. Her har selvsagt utdanningsinstitusjonene en viktig oppgave. Det er også viktig å ha gode rammer for å kunne utføre en god jobb.
Det siste du skriver om søksmål tror jeg ikke jeg helt forstår…
Cato
26/08/2013 at 23:21
Det teller ikke nødvendigvis så mye HVA man er…men mer HVEM man er!
27/08/2013 at 10:31
Når den jevne arbeiderpartipolitiker (og etterhvert Høyre) ikke har satt sine ben utenfor partiet igjennom et helt liv så er det vel ganske opplagt at de ikke har særlig innsikt i noen yrker. At partiet for arbeiderne er en slags adel av mennesker fra partifamilier, oppvokst i ungdomspartiet og sklir rett inn i voksenpartiet når de er gamle nok (og kanskje har noen studiepoeng i statsvitenskap) er og blir en vits.
27/08/2013 at 21:22
Det spiller ingen rolle for meg om han som kjører brødbilen tar en master….brødene blir kjørt ut uansett.
27/08/2013 at 22:31
Jeg er sykepleier selv og har en dypt utviklingshemmet datter og jeg vil ha kun vernepleiere ansatt hos henne. Hun har hatt endel somatiske problem og der er fortsatt endel som jeg mener krever sykepleietilnærming, men der mener jeg at en vernepleier kan observere og identifisere symptom like godt som en sykepleier. Der kompetansen på tiltak mangler kan hjemmespl. komme inn. Legetilsyn kan uansett alle ordne. Der er tvangsvedtak på henne, heldigvis. Det utløser et utdanningskrav til de som skal ta seg av henne. Minimum 3 årig høyskoleutdanning. Hver gang det sendes inn vedtak til fylkesmannen må jeg sende med kommentar ang. Kommunens søknad om dispensasjon fra utdanningskravet. Siste disp.søknad inneholdt 11 personer. Jeg påpeker hver gang at vi vil at loven skal oppfylles, at vi vil ha vernepleiere. Hver gang påpeker jeg at når kommunen lyser ut stillinger i denne så kalte miljøarbeidertjenesten, så kaller de stillingene for «miljøarbeider» eller «miljøterapeut». Hva er det. Jeg har aldri sett noe høyskole som utdanner denne type faggrupper. Kvalifiserer disse til autorisasjon. Hvilken stillingsinstruks har disse yrkesgruppene. Hvilken kompetanse. Jeg påpeker i min kommentar til fylkesmannen at når kommunene ikke kan lyse ut stillingene med riktig tittel, så får de heller ikke søkere som er vernepleiere. Kommunene sier nemlig i sin disp.søknad at det er så vanskelig å rekrutere vernepleiere. Pissprat. De vil ikke, for det koster høyer lønn. Sist jeg klagde fikk kommunen beskjed om å sende inn sin rekruteringsplan. Så vet jeg ikke hva som skjedde. Nå har jeg fått vite at fylkesmannen kommer på besøk i løpet av høsten og vernepleieren som er ansatt hos min datter, mener at brevet kan være grunnen. Jeg er fryktelig irritert og mener at dere vernepleiere må starte der. Dersom stillingen dere innehar ikke heter vernepleier, bør dere nekte å utføre tvang, f.eks. eller andre aksjoner. Ellers bør dere alliere dere med vergene/pårørende til brukerne. «Min» vernepleier hjalp meg med å se over klagen for å se om alt var kommet med. Pårørende til personer med tvangsvedtak har ganske stor påvirkningkraft. Og for all del, hjelp pårørende med å få tvangsvedtak på sine barn, uansett hvor små vedtakene er. Det utgjør en himmelvid forskjell fordi man har et strengt lovverk rundt dette og kan med loven i hånd forlange bedre kvalitet på tjenesten. Jeg jobber for dere vernepleier på min måte, men dere må si noe selv også.
28/08/2013 at 18:50
Hva skal jeg si…Takk for en flott kommentar. Det er flott at du står på for best mulig tjenester. Det er interessant dette med fylkesmannen, dispensasjoner og stillingsbenevnelser….og vernepleiere. Du er hjertelig velkommen til å skrive et eget innlegg om temaet som gjesteblogger her på siden om du får lyst…:-)
27/08/2013 at 22:38
Super bra at du tar opp dette. Er selv en nyutdannet vernepleier, som brenner for faget. Er jo derfor jeg valgte det, og ikke sykepleier. Problemet jeg har er at mange anser vernepleiere som noe «lavere» enn sykepleiere, og vil derfor ansette sykepleier til f.eks bolig og innen psykiatri. Vi som vernepleiere kan på samme måte som sykepleiere utføre helsefaglige oppgaver, som medikamenthåndtering, sårstell og injeksjoner. Hvorfor vet ikke mange ledere dette? Vi er likestilte med sykepleiere på mange områder, men vi kan også litt mer om litt flere ting. En vernepleierutdanning er en bred utdanning, og man kan selv velge fokusområde, om det så skulle være atferdsanalyse eller miljøarbeid, men vi er innom det alle sammen. Mange velger vernepleier faget i en omskoleringssituasjon, fordi det virker enkelt, men det er det ikke. Vi som velger det fra hjertet, gjør en god jobb for mennesker som har det vanskligere enn «normalt». Det er tross alt vi som har fokus på mennesker som er utvikling- og funksjonshemmede i vår utdanning, og vi bør da kunne hjelpe dem?
Jeg er vernepleier, og jeg er stolt av det !!
29/08/2013 at 18:40
Vi trenger helt klart å gjøre oss mer kjent. Og være tydelige på hva og hvem vi er. Ja, være stolte av at vi er vernepleiere. Takk for fin kommentar!