Vi klarte det! Mulighetenes vindu er åpent. Etter tydelige signaler fra FOs grasrot, fra utdanningsinstitusjoner, fra brukerorganisasjoner og fra andre som er engasjert i fremtidens velferdstjenester. Etter noen uker med intenst arbeid i FO sin forbundsledelse. Vi klarte det. Sammen. Mulighetenes vindu er åpnet på vid gap.
Etter et møte med politisk ledelse i FO i går slår statsråd Tora Aasland i dag fast at kunnskapsdepartementet legger vekk tanken om å slå sammen barnevernpedagog-, sosionom- og vernepleierutdanningene. Dette er en stor seier for FO, men først og fremst for velferdstjenestenes brukere.
For oss vernepleiere er det strålende at Kunnskapsdepartementet nå slår fast at den unike kombinasjonen av ulike fagdisipliner som utdanningen vår har er nødvendig for å sikre gode velferdstjenester i fremtiden. Velferdstjenester for alle! Og det gir oss store muligheter. For jeg har store ambisjoner. Ambisjoner for utdanningen min. I dag tillater jeg meg å puste litt lettet ut. I morgen skal jeg brette opp armene. For. Hvordan skal fremtidens vernepleierutdanning se ut? Jeg mener at dagens utdanning er robust, men at den også må utvikles videre. Dagens uttalelse fra Aasland gir et grunnlag for å gi vernepleiefaglig kompetanse et tydelig løft.
Det er selvfølgelig en del som er usikkert. For det første er ikke dette vedtatt enda, men det er et klart og tydelig signal. For det andre varsler hun endring: ”Alle tre må styrkes, alle må være forberedt på endring. Det skal mer inn i hver av utdanningene for å styrke dem på det som ikke er godt nok dekket i dag, og for enda bedre å kunne møte framtidas behov.”
Jeg ser frem til diskusjonene som kommer. Tror det kan være svært vitaliserende for vernepleiermiljøene, både i utdanningsinstitusjoner og i praksisfeltet. Kanskje også vitaliserende for arbeidsgivere og andre yrkesgrupper. Hvordan sikre gode yrkesutøvere i fremtiden? Hva skal fremtidens vernepleier gjøre, og ikke minst, hva skal han ikke gjøre? Hvordan skape armslag for vår kompetanse i ulike deler av helse- og sosialtjenestene? Hvordan overbevise lokale og sentrale myndigheter om at vår kompetanse er en faktor for å sikre blant annet samhandlingsreformens suksess. Jeg er i de siste dagene blitt enda mer sikker på at vi har viktige aktører som Kunnskapsdepartementet og Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet med på laget. Ansvarlige politikere som ønsker å sikre vår kompetanse for fremtiden.
For meg er det viktig at kombinasjonen av helse, sosial og pedagogikk opprettholdes. At vernepleieren beholder og utvikler sin særskilte kompetanse og ferdigheter i møte med de særskilte utfordringene til personer med utviklingshemning og andre med kognitiv funksjonsnedsettelse. Og at vi erkjenner at denne kompetansen kan brukes til ulike utfordringer, på ulike arenaer overfor ulike mennesker. Og; at vi erkjenner at vi ikke kan alt!
Takk til Tora Aasland og Kyrre Lekve som hørte på våre argumenter. Dere viser også tydelig at vår kompetanse er viktig i fremtidens velferdstjenester. Jeg er også imponert over det engasjementet som grasroten i FO har vist. Dere har gjennom opprop, blogging og argumentering tydelig vist at sammenslåing er feil vei. Det engasjementet må også brukes i den videre utviklingen av utdanningene våre. Og; litt takk til meg selv 🙂 og mine kollegaer i forbundsledelsen i FO.
Noen sier at vi med dette går baklengs inn i fremtiden. Jeg vil si; look too Norway!
PS! Kanskje endringene vil føre til navnebytte? Det har jeg skrevet om før…
06/10/2011 at 21:58
Vernepleierutdanningen har overordnede retninger i sin utdanning helse, sosial og pedagogikk. Som vernepleier som arbeider i skole tror jeg det er arbeidet for lite for å fremme vernepleieren sin pedagogiske utdanning. Jeg mener det kan styrkes ytterligere i vernepleierutdanningen samt å markedsføre vernepleieren som en ressurs inn i de norske skolene.
07/10/2011 at 07:37
Hei Heidi. Takk for kommentar. Jeg er forsåvidt enig med deg, men det er viktig at også helsekompetanse og sosialfaglig kompetanse bidrar til at vernepleiere passer godt til å møte utfordringer som mange elever og skolen som sådan sliter med. Kombinasjonen av de ulike disiplinene utgjør en kraftfull kompetanse. Og ja, vi skal jobbe mer med å synliggjøre dette. Snakket senest denne uken med en stortingsrepresentant om dette. En av mine kollegaer skal i stortingskomiteen og snakke om ungdomskolemeldingen på mandag. Og vi har innledet et samarbeid med utdanningsforbundet.
06/10/2011 at 22:20
Jeg jobber innen rus/psykiatri og i Vestfold blir vi ansatt nettopp fordi vi har helse i utdanningen vår ved siden av sosial.Vi blir sett på som et viktig supplement til sykepleiere. Vi er mer strukturerte,målrettet og er bedre på evaluering og har større kunnskaper om rehablitering sier ledere. Jeg kjenner godt til vernepleiere i skolen som er en meget nyttig kompetanse ,en kompetanse som må synliggjøres…
Vernepleiere er inne også i eldreomsorgen. Det skal bli spennende å starte jobben med gjennomgang av utdanningen vår..
07/10/2011 at 07:40
…men det er også et viktig poeng å snakke om hva vi ikke skal drive med. Jeg vil ikke at vi skal være som poteten, kunne brukes til alt. Men, vi skal avgrenses i forhold til folks behov, ikke av folks diagnoser, arena eller alder.
07/10/2011 at 05:21
Er stolt av FOs forbundsledelse, men akkurat like stolt av engasjementet i grasrota. Det har blitt drevet påvirkningsarbeid på mange nivåer, og av mange FOere den siste tiden.
Det blir en spennende jobb fremover i forhold til styrking av utdanningene, og påvirkning for å lage best mulig vernepleierutdanning i fremtiden. Jeg ønsker forbundsledelse, seksjonsrådene og alle andre som ønsker å bidra lykke til i et viktig arbeid, og tror ikke det vil mangle på innspill.
07/10/2011 at 07:41
Viktig å bruke engasjementet videre, ja. Glad for at folk bryr seg om vernepleierutdanningen.
09/10/2011 at 00:53
Kunne du tenkt deg å skrive om selve utdanningen? Vanskelighetsgrad, praksis, fag osv. Hadde vært til stor hjelp for en som vurderer å begynne!
13/10/2011 at 07:47
Hei Hege
Det er vanskelig å beskrive dette fullt ut. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med den høgskolen som er aktuell for deg. Få dem til å beskrive sin fagplan og sin organisering. Da får du vite fag, pensum, mer om praksis o.l.
Og; jeg anbefaler deg å begynne. Vernepleie er et fantastisk yrke!