Møtet. Møtet med foreldre til barn med bistandsbehov har vært blant mine vanskeligste opplevelser som vernepleier. Og mine beste. Noen av disse møtene sitter lenge i hodet. Andre sitter ikke bare i hodet, men også i magen og i hjertet. Noen av disse møtene vil aldri bli glemt. Foreldre som ikke lenger merker at de blir slått mange ganger for dagen. Foreldre som aldri har fått den bistanden de trenger. Foreldre som vet at de trenger bistand, foreldre som ikke vet det (og må bli fortalt det). Foreldre i sorg, men også i glede. Foreldre som er i en situasjon som vi fagfolk eller andre aldri kan sette oss inn i fullt ut. Er det noen som trenger samfunnets respekt, og støtte, så er det disse foreldrene. Foreldre til barn med ulike former for bistandsbehov. Personer som mest av alt vil leve et så vanlig liv som mulig. Hverdagsheltene.
Dessverre er det ikke slik at disse alltid får den respekten de fortjener. Eller forståelse. Heller ikke fra oss fagfolk, dessverre. Hvem av oss har ikke diskutert de vanskelige foreldrene? Foreldrene som maser om hvilke klær barna deres skal ha på seg. Behandlingen de har lest om på internett. Turen som ble litt lang, eller kinoen som ble glemt. Eller mer alvorlig; har du husket medisinene? Kan du ikke bare holde henne, hun må jo ha klær på? Eller; hvorfor holdt du han? Kanskje; det er feilmedisinering, feilbehandling!
Mas? Mangel på forståelse for den jobben du gjør? Ufølsomt? NEI!
Foreldre? JA!
Mange vernepleiere og andre fagfolk har diskutert de vanskelige foreldrene. Foreldre som gjør jobben vanskeligere. Foreldre som spør og graver, foreldre som bryr seg, foreldre som utfordrer deg og din faglighet. Jeg har også ment at foreldre er plagsomme. Det er jo jeg som er vernepleieren. Har utdanning. Det er jeg som kan dette. Foreldrene er jo bare…ja, bare foreldre. Eller motsatt, foreldre som ikke er tilstede like mye, som gjør alt vi sier. Ja, de kan også få høre det. «Tenk, det er deres egen datter, og så engasjerer de seg ikke i møtene, i samtalene. De er jo foreldre. De må vel bry seg om sin egen datter.»
Jeg liker de vanskelige foreldrene. Foreldre som utfordrer meg, enten de «maser» for mye, eller som tilsynelatende ikke bryr seg. Jeg har ingen rett til å fordømme. Det er jeg som er «bare». Det er jeg som er «bare» vernepleieren. Og; jeg er en av mange. En av altfor mange…
Hvorfor skriver jeg dette nå? Ikke bare for at jeg etter mange år på kontor savner disse møtene. Først og fremst pågrunn av Marwinbrors blog, en blogg skrevet av foreldrene til en alvorlig nyresyk gutt. Bloggen forteller om foreldrenes oppturer og nedturer. Jeg har ikke fulgt bloggen hele veien, men i det siste har det i følge bloggen blitt uttrykt misnøye fra sykehuset om hva foreldrene skriver på bloggen. @T_Thompson_ skriver følgende på Twitter: ”Sykehusledelsen mener vi bør dempe bloggen av hensyn til de ansatte…” Foreldrene skriver aldri navn på personer, men skriver om bra ting personer på sykehuset gjør, og de skriver om å bli dårlig behandlet, og også om direkte feil. Denne posten fra juli er et godt eksempel på dette.
Foreldrene til lille Marwin er nok også ”vanskelige foreldre”. Foreldre som ikke oppfører seg helt slik som fagfolkene skulle ønske at de oppførte seg. De bruker til og med sosiale medier for å beskrive hvordan de opplever situasjonen. Dette er selvsagt en utfordring for fagfolk. En ny type utfordring som også engasjerer utenforstående, som meg. Jeg har full forståelse for at denne bloggingen er en ekstra utfordring for sykehuspersonalet, at de kan oppleve dette som vanskelig. Det jeg derimot ikke har forståelse for er at man kan be foreldre ”dempe bloggen av hensyn til de ansatte”. Dette er å snu maktforholdene opp ned. Hvem er det som sitter på makten i relasjonen mellom sykehus og foreldre i en situasjon der foreldre er helt prisgitt det sykehuset gjør med sønnen deres? Her ser tydeligvis sykehuset på bloggen, og dermed på foreldrene, som et problem. Hvorfor ikke se på dette som en ressurs? Her er det foreldre som meddeler seg om hva de føler og opplever. I en travel hverdag kan det bli vanskelig med gode samtaler. Her får man på en enkel måte innsikt i foreldrenes situasjon (ikke det at blogglesing skal være en erstatning for samtale, men kanskje et supplement?). Dette tror jeg at vi fagfolk kan utnytte til en positiv utfordring. Bruke dette som et utgangspunkt for samtaler og samarbeid mellom sykehuset, fagfolk og foreldre. Kanskje kan dette også være et eksempel på at sosiale medier kan være med på å utjevne ulikheter i maktstrukturer mellom pasienter og oss fagfolk. En spennende utfordring, ikke bare for sykehuset til Marwin, men også for oss andre som arbeider for personer med ulike bistandsbehov.
Det er tusen ulike årsaker til at foreldre er som de er. Er som de er overfor sine barn, og er som de er overfor oss som fagfolk. Det skal vi respektere, ha forståelse for og ta innover oss i den profesjonelle jobben vi skal gjøre. Foreldresamarbeid byr alltid på utfordringer. Utfordringer som vi er satt til å løse sammen med foreldrene. Det er ikke lett. Det skal ikke være lett. Jeg har aldri ment at det er lett med samhandling med personer som er i en helt annen situasjon en deg selv. Jeg sier heller ikke at foreldre alltid har rett. Det vil si, de har ikke alltid rett i sine meninger om behandlingsopplegg, min atferd, institusjonens tilbud. De har derimot alltid rett i at dette er deres opplevelser. De opplever situasjonen på den måten som de uttrykker. Det skal vi ta på alvor. Og lære av!
21/08/2010 at 10:33
Jeg sitter med et hav av følelser etter å ha lest dette innlegget.
Tårene triller, det føles så utrolig lettende for meg å lese dette fra en fagperson som tydeligvis har god erfaring, og evner å se begge sidene av en sak.
Det at foreldre ikke alltid har rett, men har sin opplevelse av episoder og hendelser, av opphold og behandling generellt er meget riktig.
Jobber selv i helsevesenet, og har sett 2 sider av en sak flere ganger. Som pårørende nå, som helsepersonell tidligere, og helt som utenforstående upartisk, her har man mye å lære. Jeg mener ydmykhet er et stikkord i jobben med syke mennesker, kanskje spesielt med «langliggere», og barn med foreldre hvor det blir flere å forholde seg til.
Det er flott å lese dette innlegget som pårørende, dine evner til å se dette og beskrive det så godt, gjør det trist å skjønne at du sitter på et kontor og ikke lenger jobber aktivt med dette.
Du hadde/har nok kommet godt inn på både foreldre og helsepersonell.
Flott informativt innlegg som er bra skrevet.
Fra en av de «vanskelige foreldrene»
Mammaen til Marwin Leonard.
21/08/2010 at 22:29
Takk for fine ord. Dette er et viktig, men også vanskelig tema. Ser ut til å berøre mange. Det er flott at dere utfordrer oss helsepersonell. Ydmykhet oppsummerer dette godt. Håper dere fortsetter å skrive om deres opplevelser på bloggen.
21/08/2010 at 12:48
Viktig tema. Jeg har, siden ifjor, seminar konsept med samme tittel som tilbys relevante tjenestesteder. Flott at vi er flere som tenker i samme baner !
21/08/2010 at 13:12
kjære vernepleier – forfatter av dette innlegget om «vanskelige foreldre»: Veldig flott at du har satt ord på dette.Det er et tema som er veldig avgjørende for om bruker av tjenester får det beste tilbud vedkommende har krav på.Jeg er selv en «vanskelig pårørende» – det blir en jo når en stiller krav og havner i lange debatter med ansvarlige omsorgsytere. Uansett omsorgsytere eller foreldre/pårørende- det er alltid brukeren av tjenestene det går utover når det blir mangel på respekt for hverandres ståsted og krangelen tar overhånd.Samhandlin g mellom pårørende og omsorgsytere er det viktigste, at denne samhandling inneholder evnen til å sette seg inn i hverandres ståsted og ha respekt for menneskelige reaksjoner på vanskelige situasjoner. brukeren er i sentrum og begge parter ønsker det beste for vedkommende.Ja det finnes vanskelige pårørende OG vanskelige fagfolk.Det viktigste er å finne en stødig plattform for samhandling, kommunikasjon og respekt
21/08/2010 at 20:46
Endelig en fagperson som evner å se en sak fra flere sider!!!
Dette innlegget skulle jeg hatt og lagt frem på et av mange team-møter, da vår datter var innlagt for så og si akkurat det samme som Marwin.
Selv nå, snart 7 år etter snuppa vår ble utskrevet, sitter opplevelsene av det ett og et halvt året på sykehus med henne, SÅ godt i!
Tusen takk for at du skrev dette innlegget.
Klem Linnie =)
21/08/2010 at 23:18
Flott med viktige og relevante kommentarer til innlegget mitt. Helsepersonell har en utfordrende jobb, men det vet vi. Derfor er det viktig å være rustet til å møte utfordringer av denne typen. Vi kommer langt med ydmykhet og respekt. Og; jeg har troen på ærlighet. Ærlighet i møte med den andre. Innrømme at dette er en utfordring som vi sammen må løse til det beste for barnet.
22/08/2010 at 01:09
Jeg kunne skrevet så uendelig mye om dette, men nøyer meg med å gi tomler og støtte til Marwins foreldre, som jeg ikke på noen måte kan se har vært ufine eller usakelige, men tvert i mot har vært en god forelder for sitt barn. Det er deres oppgave.
Du får en tommel av meg også, selvsagt -du beskriver godt mine egne tanker rundt dette.
Vi som helsepersonell -hvor ofte tenker vi over hva det lovfestede «brukermedvirkning» innebærer?
Når lytter vi og for hvem lytter vi?
Hvorfor er vi tilsynelatende så redde når noen utfordrer oss og går i forsvar i stedet for å se på muligheten for utvikling?
Vi trenger ikke bare klienter, pasienter og brukere som engasjerer seg i debatten om hva slags helsevesen vi skal ha -vi trenger modige helsefolk som ser og snakker.
22/08/2010 at 18:55
Det er noen grunnleggende spørsmål du stiller. Spørsmål som er viktig å diskutere i utdanningen, men også kontinuerlig gjennom yrkeskarrieren. Hvorfor driver vi med det vi gjør? Hvem er vi til for? Pasienter og tjenestemottakere, oss selv, eller ledelse og myndigheter. Kanskje alle, men det er viktig at forholdene legger til rette for full lojalitet til behovene til de vi jobber for, tjenestemottakerne.
Og ja, jeg skulle gjerne sett mange uredde stemmer blant helse- og sosialarbeidere, også her i soiale medier.
22/08/2010 at 01:28
Veldig bra!
Det er dessverre så altfor mange med helsefaglig utdanning som liker og er opptatt av makt. Som totalt misforstår sin oppgave og rolle. Protester, innsigelser, kritikk, og innspill fra nærstående/ pasienter/klienter/brukere oppfattes som både utidig og brysomt, og ikke minst truende. Det er så trist! Profesjonelle fagfolk med verdifull kunnskap er det jo virkelig en fryd å samarbeide med!
Empowerment er et fint begrep, når det benyttes riktig.
Keep up the good work!
22/08/2010 at 18:44
Samtidig er det viktig å påpeke at det ikke alltid er slik at det som oppleves som maktmisbruk er et bevisst forsøk på å overkjøre pasient/ tjenestemottaker/ foreldre. Det kan også være uttrykk for personlig og profesjonell usikkerhet og mangelfulle rammebetingelser. Dette unskylder ikke dårlig behandling, men kan være en del av bildet på hvorfor slikt skjer.
22/08/2010 at 10:52
Det som mangler i denne og utrolig mange andre artikler omkring barn og forældre, er anerkendelse af barnets profitering av kærlighetspersoner, hvilket kun kan utfylles af forældre.
Barn er ikke en diagnose, men et menneske og barn først og fremst, og bare i respekt med barnet kan en egentlig behandling foretages.
22/08/2010 at 23:01
Flott innlegg 🙂
Jeg tenker på hvor vanskelig det er å være forelder generelt og det er tusen ganger mer vanskelig når barnet har behov utover det vanlige.
Tenk på all «ekspertise» de må forholde seg til? Alle som vet hva som er best for deres barn. Alle de kamper de har kjempet i årenes løp…og så mange av disse har det tapt. Bare for at de vil deres barn skal få det best mulig.
Det er umulig å kunne fullt ut sette seg i deres situasjon.
24/08/2010 at 18:14
Tiltredes er et begrep som kan misforståes etter Darwin P. Erlandsens mangeårige bruk av det i Dusteforbundet.
Men i denne sammenhengen står det for støtte/enighet for det du skriver. Vi har alle hatt våre møter med «vanskelige» foreldre/pårørende, noen ganger klarer vi å formidle vår faglige begrunnelse for hva vi gjør, andre ganger blir det bare mer frustrasjon (på begge sider).
Men uansett vil disse møtene utvikle vår egen faglige forståelse, ikke bare for diagnosen/tilfellet, men også for hvordan vi møter foreldre/pårørende med sine beretigede håp/mistro/spørsmål. Hvor mange ganger har man ikke stått der som et spørsmålstegn uten mulighet for å møte akkurat dette mennesket med de tingene det trengte.
På utdanningen lærte vi at den enkelte bruker var eksperten på seg og sin situasjon. Må da være mulig å ta den kunskapen med seg ut i praksisfeltet, og bruke den til beste for nettopp brukeren av den tjenesten vi til enhver skal gi?
Og som du sier at ofte er det ikke bevisst maktbruk, men usikkerhet og manglende forståelse for situasjonen som utløser unødvendig bruk av faglig tyngde som vedkommende da ikke har.
31/08/2010 at 01:12
Tankevekkende innlegg. Essensen ligger etter min oppfatning her:
«Er det noen som trenger samfunnets respekt, og støtte, så er det disse foreldrene. Foreldre til barn med ulike former for bistandsbehov.»
Generelt mener jeg foreldrene burde bli MYE vanskeligere og VESENTLIG mer kravstore. Problemet er at mange i situasjonen ikke orker «å stå på krava». Og da må Vernepleieren (spesielt, fordi vedkommende ofte er leder på avdelingene) gjøre dette for dem! Alt prat om stramme budsjetter må avfeies og anmeldes for det det er, lovbrudd.
Jeg hadde i svært mange år en god jobb i en av Norges største bedrifter. Her tok man godt vare på sine medarbeidere og jeg trodde Norge som helhet fungerte på samme måte. Der tok jeg grundig feil.
Jeg fikk for noen få år siden anledning til å utdanne meg i et yrke som gav svært godt innblikk i hvordan vi behandler foreldre som får utviklingshemmede barn.
Jeg var HELT sikker på at vårt hjelpeapparat stod PARAT, i alle tenkelige sammenhenger, til å bistå foreldre som hadde havnet i en slik situasjon.
Dette viste seg å ikke stemme i det hele tatt!
Selv om variasjonen er stor, er det ikke uvanlig at barn som blir født med, eller tidlig får problemer av den typen vi her snakker om, trenger tilsyn, assistanse og oppfølging 24 timer i døgnet, året rundt.
Et stort antall foreldre som får utviklingshemmede barn må likevel regne med et rent HELVETE i årevis for å få den støtte og hjelp de trenger, og i følge loven har krav på!
Dette tøyset må det bli slutt på! (Mer på http://aspergman.com/?p=2024)
19/03/2012 at 20:26
Ja for oss som står i det er det sterkt å lese dette! Takk !!! Vi opplevde å få stempel som hysteriske foreldre som elsket sykehus innleggelse helt til barnet vårt får diagnosen hjernesvulst i en alder av 18 mnd. Kommer aldri til å glemme overlegens ord til medisinerstudentene han hadde i følget da han gikk visitt på kreftavdelinga. «Den dagen dere ikke tar foreldrene på alvor i observasjon og sykdomsbeskrivelse må dere forlate denne avdelinga»! Det var den beste balsam vi fikk midt oppi krisen! Takk til alle fagpersoner som ser oss !:)
25/03/2012 at 23:03
Det er viktig at såkalte fagfolk tar dere foreldre på alvor. Desto viktigere er det at nettopp studenter får høre slike ord.
20/03/2012 at 22:29
Dette var et flott blogginnlegg, og jeg føler det sterkt som en oppmuntring til oss foreldre. Jeg er selv mor til et funksjonshemmet barn og skriver blogg. Jeg er helt sikkert den vanskeligste av dem alle, da jeg kjemper for min sønns velvære hver eneste dag. Jeg liker den sterke personen jeg har blitt.
Jeg vil takke deg, Vernepleieren for at du ser oss.
Bloggen om verdens tøffeste Leon finnes her:
http://blog.verarubicon.com/#home
25/03/2012 at 23:01
Takk for kommentaren. Skal se på bloggen din med interesse. Tror fagfolk kan lære mye av å få innblikk i foreldres hverdag.
22/03/2012 at 00:13
Først må jeg bare si, fantastisk at det finnes mennesker som du! Veldig flott og menneskelig skrevet, og ser på kommentarene at mange føler det samme. Det føles så godt bare å vite at det finnes noen som tenker slik. Så stor takk!
Jeg vil gjerne si litt om hvordan jeg opplever det å ha omsorg for ett barn med funksjonshemming. Jeg har nå hatt ansvar for mitt barnebarn i 7 år. Han har diverse diagnoser, og er nå snart 14 år.Det har vært en kamp med det meste. Og nå etter 7 år, så er endelig ett fungerende skoleopplegg på plass. med 4 t pr dag. Og det 2,5 år før grunnskolen er ferdig. Etter 6 år i systemet ble jeg omsider innvilget omsorgslønn med 1 t pr dag ä 111,- pr t. så trekkes det selvsagt skatt av disse…. En vanlig jobb er ikke mulig å ha da dette barnet kreve 100% tilstedeværelse. Da skolen kom i orden i år, så ble det for lang skolevei, som ble ett stort issue for barnet, så jeg valgte da for barnets beste å avslutte min forhold til min forlovede for å flytte nermere der skolen er, slik at skoleveien ikke lenger skulle være ett problem. Men likevel etter 7 år, så står jeg fremdeles uten avlastning. Det fikk jeg innvilget for 3 år siden, med en helg pr m. pluss 4 t støttekontakt. Problemet er å finne noen som kan orke den store oppgaven det er. Jeg oppfatter ikke meg som en vanskelig omsorgperson, men jeg ser hvor kreftene går…..til møter, til å lete etter informasjon, til å sette seg inn i lover og regler. DER går kreftene. Mange gir opp på veien. Det gjorde jeg også etter 5 år, tok krefter og penger slutt. Jeg sto igjen i en ny kamp, denne gangen med barnevernet for å få de til å finne ett fosterhjem til barnet. Denne kampen tok 7 måneder. De mente han hadde det best hos meg. Men som jeg sa, det er ikke til beste for barnet når jeg ikke kan få hjelp. Men ett fosterhjem har krav på lønn, avlastning, kurser, ferier, utgiftsdekning osv. Så slik det var da så jeg ingen annen utvei. Men det tok dem 7 måneder å få til dette. Og selv om fosterhjemmet hadde veileder, kurser, konsulent, fast avlastning annen hver helg, og meg som avlaster en gang pr uke, så klarte de ikke den store omsorgbyrden det var. Så barnet flyttet tilbake til meg etter 10 måneder. Så selv om det da var bevist hvor krevende barnet er, osv, så sto vi igjen der vi slapp. Jeg tok det valget å flytte, fordi man har ingen sosialt liv, og det var mitt valg å ha barnet tilbake siden institusjonsplass var eneste alternativ.
Og etablere seg på nytt koster penger, og oppleve samlivsbrudd er tungt, og kjempe alene er knall tøft. MEN jeg som en bestemor klarer omsorgen for barnet, som fungerer greit hjemme. FORDI, jeg tar valgene for at barnet skal ha det så bra som mulig. ‘Jeg gjør det jeg må og det jeg kan for å få dette til. Så har jeg gitt opp kampen med hjelpe apparatet, for å klare meg gjennom dagene. Jeg må rett og slett prioritere hvor kreftene skal gå.
Jeg har nå 4 t for meg selv i hverdagene, som brukes til møter, fysio osv. For resten av tiden tilbringer jeg sammen med barnet. Fordi tross sin alder kan dette barnet ikke være alene. Jeg kunne vært sint, forbanna, frustrert over manglende hjelp på alle vis. Men det nytter bare ikke. Jeg tappes for krefter om jeg skal gå rundt slik. Har hatt advokat på saken, sendt klager, forsøkt media(som ikke har vært interessert) Men det tar for mye tid og krefter. Så for vi heller bare klare oss som godt vi kan uten hjelp. Jeg vet i at i fremtiden kommer jeg til å være glad for valget jeg tok. Fordi jeg har kjærlighet til barnet som ingen andre kan gi. Og jeg gjør alt i min makt for at barnet skal ha det bra. Så for fremtiden vise hvordan det går. Jeg skal uansett ha god samvittighet for at jeg gjorde det jeg kunne for å trygge fremtiden for barnet. Jeg tenker ikke lenger på hva jeg går glipp av og ikke. Jeg tenker heller ikke på at en dag skal barnet muligens flytte for seg selv, og jeg står da uten noenting. For det er nåtiden som gjelder, og den er uhyre viktig. Selv om ting har gått utrolig tregt, og noenting enda ikke er endra. Selv om jeg er blitt kalt både det ene og det andre, og har mistet muligheter for en god og sikker inntekt, selv om jeg har tapt masse penger, så føler jeg likevel at dette er riktig. Det er ett barn det dreier seg om. Og en dag så er det kanskje noen som ser at jeg gjør en god jobb, og kanskje ballen begynner å rulle. Inntil da, skal jeg bare fortsette med å gjøre livet til dette barnet så godt som overhodet mulig. Barnet er nå i puberteten og enda etter så mange år i «systemet» er det ingen som har hatt samtaler med barnet. Så i stedet for å vente enda flere år på at hjelpeapparatet skulle få i gang det, og irritere meg over tiltaksløse idioter, så betaler jeg dette selv. Slik at dette barnet som ikke bor hverken hos far eller mor, og har opplevd så mye sårt og tung i sin allerede vanskelige verden, kan få hjelp. Det er bare slik man må gjøre. Man kjemper en håpløs kamp, og det nytter ikke ta for gitt at noen skal ta tak i tingene. Så for man bare gjøre det beste å sette i gang selv. Jeg bruker jo ikke penger på meg selv, hverken til kafe eller pub besøk. Og siden jeg nå bor mer sentralt, så lar jeg bilen stå hjemme å bruker heller beina. Så da går det fint å betale for terapi til barnet. Det er jo bare å legge litt om på vaner og ha ett positivt sinn. Må opplyse til sist at etter 7 års kamp for å bli fosterhjem for barnet, er det nå endelig bestemt at det ikke blir godkjent siden jeg er bestemor med foreldreansvar for barnet. Men men, man for bare ta ting på strak arm. Jeg har funnet ut at å ha nattesøvn en alfa omega når man har omsorg for ett slikt barn. Og da ligger man ikke å grubler eller bekymrer seg. For da er man snart utbrent og det er over og ut. Neida, man må nok bare velge sine kamper. For det nytter bare ikke. Jeg har gitt opp hjelpeinstanser, men jeg gir aldri opp barnet!!! Så utrolig stor takk til deg som skrev dette blogg innlegget. Det rørte virkelig mitt hjerte. Tusen takk for at slike som du finnes. Det var alt jeg trengte nå. Det var bare helt flott å lese :-)).
22/03/2012 at 07:16
Takk for at du deler Elsabeth 🙂
Vi er flere som har omsorg for multifunksjonshemmede barn som opplever at det til tider er mer slit enn hjelp i hjelpeapparatet.
Gutten vår som, som nå er 15, fikk nå tilbud om samtaler ved Trondsletten (St. Olavs hospitals avd. for multifunksjonshemminger). Men det er nok ikke en selvfølge at det finnes slike tilbud rundt forbi.
Har skrevet litt om det samme i et gjesteinnlegg på Ut av uføre(t):
http://marittotland.blogspot.com/2012/03/menneskeverd-ikledt-handlinger.html
Kan jeg få låne innlegget ditt Elsabeth og legge det ut på bloggen min, http://karavanseraiet.no ?
07/04/2012 at 22:09
Selvsagt kan du det.
10/06/2012 at 11:55
Tusen takk 🙂
La ut kommentaren din her http://karavanseraiet.no/2012/06/trenger-vi-hverdagshelter/
25/03/2012 at 23:00
Hei Elsabeth. Takk for at du deler dine utfordringer med andre. det fikk meg til å tenke, forhåpentligvis også andre. Lykke til videre!
07/04/2012 at 22:10
Mange takk
og takk for ditt flotte innlegg 🙂
13/04/2012 at 20:45
Flott innlegg, som mor til et barn med ikke synlig handikap så var det mye gode innlegg her som beskriver mye av utfordringene, jeg tenker etter samtaler jeg også har hatt med andre foreldre innenfor enkelte etater at mange foreldre kan ha kjempet en ensom kamp i hjelpeaparatet og kan ha vanskeligheter for å slippe opp litt å la fagpersonell slippe til. For noen foreldre er det en ny situasjon og beskriver hvilket press noen kan ha levd under i sin ensomhet som forelder, og fagperson. Jeg mener ikke å forklare de vanskelige foreldrenes adferd elker handlinger, men med erfaring synes jeg også dette er et punkt som bør belyses:-)
-Torhild Hamre
14/04/2012 at 07:05
Et godt poeng, Torhild. Derfor er det nettopp så viktig med god dialog mellom foreldre og fagpersoner. En dialog bygget på tillit og forståelse. En dialog som etter min mening det først og fremst er fagpersonens ansvar å opprette!
25/05/2013 at 14:41
Utrolig bra skrevet! Tusen takk! Jeg er en av de foreldrene som bryr meg for mye! Jeg stiller kritiske spørsmål, og får høre jeg er overbeskyttende, kravstor og vanskelig! Det var godt å lese, når man står midt oppi å finne ut alvorlig tilstand til sitt barn! Dette varmer mere, enn den millioner erstatningen vår detter har fått! – pengene forandrer ikke vår datter, og ikke andres opplevelser- DETTE, skrevne ord, kan faktisk gjøre det! Tusen takk!
25/05/2013 at 19:35
Takk for hyggelige ord, Eva. Fint at det jeg skriver kan bety noe. Stå på.
30/10/2017 at 22:24
Utrolig godt å lese dette fra en fagperson.
Har lyst til å printe det ut og levere til sykehuset – ikke fordi jeg er misfornøyd, men fordi dette er så viktig!
03/11/2017 at 21:19
De vanskelige foreldrene….
Ja vi er vanskelige… Hva md oss foreldre som også er vernepleiere. Gjett om vi er vanskelige, og tenk om sykhus, leger osv hadde forstått at vi foreldre er eksperter på vår egen unge… Med en hjertesyk gutt på ett år med flere tilleggsdiagnoser har jeg rimelig god ekspertise på min egen gutt og hans problemer etter nesten 5 mnd tilsammen på sykehus de første 10 mnd. Men hører de på meg, neida, spesialisthelsetjenesten vet selvfølgelig best…. Og hvem er skadelidende, jo lillegutt, som stadig har tilbakevendende problemer som ikke blir tatt tak i…. Ja vi er prisgitt helsevesenet, men det er lov å være litt ydmyke å ta oss foreldre på alvor og. Hadde ikke jeg selv hatt helsefaglig erfaring hadde ikke gutten min levd idag…. Jeg har selv oppdaget alvorlig hjrtesvikt som de avfeide med at det var vanlog å gulpe, metninge er god selv om den har sunket to proset, og alle de andre små tegnene, eller når han fikk alvorlig infarkt fordi de trosset mitt råd med å unngå at han skulle bli sint… Men neida.. Spesialisthelsetjenesten vet best fortsatt…. Vi vet best og kjenner vårt barn. Vi ser hele barnet, ikke bare det ene lille problemet som har så storeringvirkninger… Hør på oss, ta oss på alvor, da blir dere bedre spesialister