Det er min påstand at det å bevege seg langt bort fra atferdsanalytisk arbeid er å ta fra vernepleiere kanskje deres viktigste redskap i møter med mange og kompliserte problemstillinger. Det å arbeide med fokus på klientrelasjon er ikke uforenlig med å arbeide atferdsanalytisk, men det er et dårlig alternativ når det erstatter det metodiske og målretta arbeidet som atferdsanalysen representerer.
En av de mest langvarige og kanskje en av de mest vanskelige diskusjonene knyttet til vernepleierutdanningen er den om atferdsanalysens plass. Til tider har diskusjonen tilsynelatende vært preget av steile fronter og «skyttergravskrig». Det har jeg selv fått føle på. Jeg mener dette er en viktig diskusjon som vi må tørre å være åpen og nyansert i forhold til. Derfor er jeg glad for at min neste gjesteskribent tar opp denne debatten her på bloggen.
Kjetil Viken er utdannet vernepleier og har en mastergrad i atferdsanalyse fra University of North Texas. Han arbeider til daglig som høgskolelektor ved vernepleieutdanningen på Høgskolen i Lillehammer.
Jeg håper veldig på debatt. Hansken er herved kastet!
Atferdsanalysens plass i vernepleieutdanningen
Av Kjetil Viken
Vernepleieutdanningen har akkurat feiret 50 år med virke. Vernepleiefaglig arbeid har i stor grad dreid seg om noen sentrale områder som for eksempel omsorg, tilrettelegging, opplæring og miljøarbeid. I mange tilfeller har miljøarbeidet vært fundamentert i atferdsanalytisk teori og praksis enten arbeidet har vært med mennesker med utviklingshemming eller med andre klientgrupper.
Vernepleierutdanningen framstår i dag, 50 år etter oppstarten, med ulike utdanningssteder med ganske ulik profil der de vektlegger ulike ting i utdanningen av vernepleiere. Vernepleiere fremstår som en uensartet gruppe i arbeidsfeltet, kanskje først og fremst fordi de arbeider med så mange ulike klientgrupper. Jeg tør i alle fall påstå at om du søker etter en vernepleier i en utlysningstekst til en jobb, så vet du ikke hva du får. Fordi utdanningen spriker i så mange retninger som den gjør (jeg er klar over at dette er et utsagn uten mye dokumentert belegg), så er det høyst usikkert om den personen som ønsker jobben har de kvalifikasjonene som du søker etter. Det er rett og slett avhengig av hvor vedkommende jobbsøker har blitt utdannet og hvor hun har arbeidet etter utdanning. Dette skjer til tross for det faktum at alle vernepleieutdanninger bygger på samme rammeplan.
Så, dersom man er ute etter en vernepleier med kunnskap om og ferdigheter i bruken av atferdsanalytiske prinsipper bør man antakeligvis se på hvilken utdanningsinstitusjon vedkommende kommer fra og hvor hun eventuelt har praktisert etter endt utdanning. Men, det er kanskje ikke noe naturlig premiss at alle de som ønsker å ansette vernepleiere nødvendigvis ønsker å få tak i en person med kompetanse i atferdsanalyse. Tvert imot, så har jeg noen ganger inntrykk av at noen mener at man bør unngå vernepleiere med denne typen kompetanse. Det kan oppleves som at noen mener at det å arbeide atferdsanalytisk er uforenlig med å f.eks arbeide med et klientsentrert fokus. Det er atferdsanalysens plass i utdanning og praksis jeg ønsker å si litt om i dette innlegget.
Et nærliggende spørsmål å stille seg, er hvorfor det er slik at noen i større eller mindre grad tar avstand fra atferdsanalyse som ideologisk, teoretisk eller praktisk virke? At atferdsanalysen har en historie med noen feilskjær er ganske opplagt. Dette gjelder de fleste faglige retninger forøvrig. At atferdsanalysen som fagfelt har underkommunisert en del viktige faktorer i arbeid med klienter vil jeg også tørre påstå. Fordi man ønsker presisjon i tiltaksrettet arbeid så har også atferdsanalysen en fagterminologi som i mange tilfeller frastøter. Kanskje er det også belegg for å påstå at atferdsanalysen ikke har greid å vise omgivelsene godt nok at det er et fagfelt som har utviklet seg i takt med tiden. Resultatet av disse faktorene, og flere til, har kanskje bidratt til å gi en del mennesker en oppfatning av at atferdsanalyse er en instrumentell tilnærming og at man er lite opptatt av ting som selvbestemmelse og deltakelse.
Jeg vil derimot påstå ut ifra min erfaring at de aller fleste av de vernepleierne jeg kjenner til som driver miljøarbeid med atferdsanalytisk metodikk er minst like opptatt av klienters ve og vel, deres rett til selvbestemmelse og av samvær uten terapi som andre vernepleiere. Det er ikke uforenlig å besitte kompetanse til å kunne gjøre funksjonelle analyser av atferd eller å endre miljøbetingelser for å fremme læring og velfungering mens man samtidig har et klart fokus på at man står i en viktig og nær relasjon til den man arbeider med. Det er ikke slik at atferdsanalysen er mer autoritær eller udemokratisk enn andre alternative metoder (jmfr Askheim 1997). Dagens atferdsanalytikere er i stor grad oppdratt til å nøye vurdere sine tiltak før de iverksettes. For eksempel så er de første punktene som det skal tas stilling til i Løkke og Salthe (2012) sin sjekkeliste for tiltak at man skal vurdere brukers og deretter andre berørte parters interesser før man går videre med kartlegging og vurdering om evt tiltak. Deretter skal man ta en normativ beslutning mht om det i det hele tatt er grunn til gjøre noe tiltaksrettet arbeid ovenfor klienten. I en årrekke har det vært krav til å dokumentere såkalt sosial validitet før man publiserer kliniske tiltak i atferdsanalytiske tidsskrifter. Sosial validitet innebærer et fokus på om tiltakene som iverksettes er tilstrekkelig akseptable for mottakeren, nærpersoner og andre involverte. Argumentet om at atferdsanalytikere er altfor «tiltakskåte» mener jeg kan tones ned.
Det er også min påstand at atferdsanalysen som disiplin har hatt en utvikling som er i takt med tiden. Språkbruken og metodisk framgangsmåte har endret seg over tid. Man har i atferdsanalysen en fagterminologi som tillater samtaler med skarp presisjon mellom fagfolk når det er nødvendig, men det er sjelden å høre fagfolk bruke dette språket i samtaler med klienter eller nærpersoner. Det som også taler til atferdsanalysens fordel, slik jeg ser det, er at dette er en tilnærming hvor man har klart fokus på å benytte framgangsmåter som er kunnskapsbaserte og godt utprøvd i arbeidet med klienter. Det er også en høyst analytisk og dynamisk tilnærming hvor tiltak tilpasses den enkelte og tiltakene endres eller avsluttes når de viser seg å ha mindre enn ønsket effekt. Akkurat det er viktig for alt tiltaksrettet arbeid med ulike klientgrupper.
Mye av den kritikken som kommer mot atferdsanalytisk jobbing kommer fra fagmiljøer med alternative grunnideologier. Særlig har Per Lorentzen og mange av hans tilhengere vært uttalte i sin skepsis til atferdsanalyse. En del av vernepleieutdanningene har valgt å tillegge denne fagideologien større vekt enn f.eks atferdsanalytisk arbeid. Det er min påstand at det å bevege seg langt bort fra atferdsanalytisk arbeid er å ta fra vernepleiere kanskje deres viktigste redskap i møter med mange og kompliserte problemstillinger. Det å arbeide med fokus på klientrelasjon er ikke uforenlig med å arbeide atferdsanalytisk, men det er et dårlig alternativ når det erstatter det metodiske og målretta arbeidet som atferdsanalysen representerer. Det vil være en stor skivebom å kun fokusere på såkalte relasjonsbaserte tilnærminger. De fleste av våre klienter og brukere trenger mer enn bare relasjoner. De trenger også opplæring og i noen sammenhenger avlæring. Da er atferdsanalysen vernepleierens beste og mest naturlige alternativ. Det er samtidig selvsagt viktig at vernepleiere og atferdsanalytikere anno 2013 er sitt ansvar bevisst og utøver en praksis som er i harmoni med rådende ideolog og etikk.
17/01/2013 at 21:06
Med respekt å melde:
Det Kjetil Viken kaller «klienter» og «brukere» ER selvstendige individer med personlig integritet som ikke trenger mer enn det de selv ønsker uavhengig av sin eventuelle diagnose.
Den tiden menneskers frie vilje ble underlagt offentlig tvang, forkledd som institusjonalisert «omsorg», lærte oss mye om hva adferdsanalyse kan føre med seg, selvom kanskje meningen utfra tidens viten, var god.
Denne historiske erfaringen har ført både til en ny bevissthet og erkjennelse og en endringsholdning som kommer til uttrykk i både ansvarsreformen nasjonalt og menneskerettslovene internasjonalt.
Leser man FN-konvensjonen for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, som ventes at Norge skal ratifisere i løpet av 2013, kan man ikke annet enn å akseptere at adferdsanalytisk tilnærming er i strid med ethvert menneskets grunnleggende rettigheter og friheter.
Tenk på den enkelte «klient» og «bruker» sin rettssikkerhet hvis dens liv og vilje ble overlatt til å forvaltes vilkårlig -alt ettersom hvor en ansatt var utdannet eller hvilke teori-spor vedkommende hadde kommet i av ymse tilfeldige årsaker så som hvilke høyskole man var kommet inn på.
Det er riktig som Viken skriver, at man skal utøve en praksis som er i harmoni med rådende ideologi og etikk -det er nettopp det jeg også mener. Derfor skal man ikke anvende den adferdterapeutiske ideologi på mennesker.
Beste hilsen
Angelique Tangen
Cand.polit.
18/01/2013 at 23:28
Hei Angelique
Takk for kommentaren. Jeg synes den er viktig. Viktig da jeg tror den representerer en forståelse av atferdsanalyse som mange har. Det er ikke ofte jeg er uenig med deg. Denne gangen er jeg til gjengjell veldig uenig med konklusjonen din.
Ja, som Kjetil skriver så har atferdsanalysen ikke bare en god historie. På ingen måte. Men. Jeg mener at atferdsanalysen gir viktige muligheter til nettopp å følge opp det som slås fast i FN konvensjonen. FN konvensjonen som nettopp bygger på en relasjonell forståelse av funksjonshemning, gapet mellom individuelle forutsetninger og samfunsmessige barrierer. Selvfølgelig skal folk med bistandsbehov få den bistanden som er best mulig. Om ikke ville det vært et klart brudd med konvensjonen.
Jeg mener også at det nettopp i de atferdsanalytiske miljøene har blitt satt et særskilt fokus på rettsikkerhet for mennesker med utviklingshemning, særlig knyttet til fokus på tvang og makt. Atferdsanalysen har utviklet seg mye de siste 20 årene, og har i dag stort fokus på positive strategier. Strategier som nettopp sikrer at den enkelte blir sett, hørt og forstått.
Det er mye jeg kunne sagt, men går inn for landing nå. Vil bare påpeke at et viktig poeng for meg er at når utdanningene har lite fokus på atferdsanalyse, kan det bli mye rar atferd der ute. Blant tjenesteytere som tror de kan atferdsanalyse, men som særlig glemmer analysen. Som blir regelstyrte. Som lager miljøregler i hytt og pine, og kaller det atferdsanalyse. Vel, jeg tror at det meste kan misbrukes, og at det derfor er viktig å ha fokus på kunnskap og kompetanse.
17/01/2013 at 22:43
Angelique Tangen: Jeg leser innlegget ditt som at du tror at atferdsanalysen i dag er det samme som det var på 1920-tallet. Mener du dette på alvor?
17/01/2013 at 22:50
Angelique Tangen. . Utrolig lettvint svar farget av fordommer du her serverer i en veldig viktig diskusjon. Alle teoretiske retninger kan misbrukes i hendene på inkompetente mennesker. Man må ha en etisk og faglig plattform i bunn når man arbeider med mennesker som er prisgitt andre. Det er da ikke snakk om å forvalte liv og vilje vilkårlig! Men etikk er ikke bare å respektere den frie vilje, det er også å aksepterer at man ofte jobber med mennsker som ikke har kompetanse til å ta de rette valgene. Skal man da ikke bistå slik at de tar valg som sikrer at de får en så optimal livssituasjon som mulig? Nei det er enklere å kritisere atferdsanalysen og vise til den frie viljen. Les «Omsorgsoppgaver» av Willy Tore Mørch.
Mvh
Paul Tellef Hødnebø
17/01/2013 at 23:38
«Klienter», «brukere», «cand. polit.», og liknande begrep er noko som vert brukt for å vaklare kva roller og relasjoner personar har, og treng ikkje seie noko om haldningar og verdiar til dei som brukar slikt språk. Det finst ein del personar som i enkelte livsfasar, eller i store deler av livet treng «mer enn det de selv ønsker». I situasjonar der me ikkje veit eller forstår kva me treng, er det svært viktig at andre personar med kompetanse om dei utfordringane me har, kan gripe inn med med kvalitativ god faglege og etisk handlingar. Dersom eg vert sjuk og treng akutt kirurgisk hjelp, ønskjer eg at personar med høg kompetanse og goda haldningar skal overta ansvaret for meg. På same måte vil det vere dersom eg til dømes har ein kognitiv og kommunikajsonmessig svikt, som gjer at eg i vanskelege situasjonar ikkje ser andre handlingsalternativ enn å skade meg sjølv alvorleg. Mine valg og min frie vilje ville vere vaskeleg å forstå og å ta omsyn til. Ein person med god kunnskap om atferdsanalyse og relasjonskompetanse ville ha eit godt utgangspunkt for å finne tiltak og tilretteleging for å hjelpe meg ved finne og endre dei faktorane som gjorde at eg skada meg sjølv. Kunnskap om , og refleksjon over personar sin frie vilje og individuelle retttar, er svært viktig dersom ein skal hjelpe andre. Det er ikkje atferdsanalyse, (eller for den saks skuld kirurgi, psykoanalyse, forskning, utdanning, omsorg osv) som er i konflikt med menneskerettar, fri vilje og liknande, men korleis dette vert brukt. Og forresten finst det ein atferdsterapeutisk ideologi??? Eg trudde det var ein metode….
mvh
Bernt Fjordheim
Vernepleiar
17/01/2013 at 23:39
Da jeg var student jobbet jeg for å få økt Antall timer for atferdsanalytiske faglig fokus ( til å med la det inn i avslutnings talen min) Håper det ga resultater, i tillegg enig i at det atferdsanalytiske, metodiske arbeidet er ett veldig viktig verktøy for enhver vernepleier. Det har jeg også fått erfart de siste årene:) i disse dager tar jeg med meg det gode verktøyet fra kommunen og over i fylkes kommunen:) artig at alle de involverte er nysgjerrige å tar det imot med åpne armer:)
17/01/2013 at 23:50
Paul Tellef Hødnebø:
Adferdsanalysen har aldri vært ment til «å bistå», og nei, jeg ser ingen mennesker som «prisgitt» andre -det er et etisk gyldig utgangspunkt i møte med mennesker.
NB! Av respekt for retten du har til å si din mening, ville jeg aldri formidle min uenighet med ord som «serverer».
mvh
Angelique Tangen
18/01/2013 at 15:26
Angelique Tangen:
Med «prisgitt» andre mener jeg de menneskene som trenger og gjerne er avhengig av omsorg fra andre for i ikke å gå til grunne. Det er altså ikke noe negativt menneskesyn jeg forfekter. Men hvis du ikke ser disse menneskene, så holde deg borte fra omsorgsyrket ihvertfall. Man må være villig til å innse at man har et enormt ansvar når man tilbyr omsorgstjenester til mennesker som i mange tilfeller er helt avhengige av hjelp. Da må man ha en solid etisk og faglig plattorm for å unngå at overgrep skjer. Dine holdninger til atferdsanalysen må du jo vel forfekte, men utfordringen blir når du skal presentere funksjonelle alternativer. De er det få av. Jeg tror ikke vi er så veldig uenige når alt kommer til alt, men vi bruker nok forskjellige ord på de samme tingene.
18/01/2013 at 16:57
Er det ikke en fordel å undersøke fakta i en sak før man uttaler seg, Angelique Tangen? Jeg anbefaler deg å lese deg litt opp på emnet før du uttaler deg. Atferdsanalyse er så mangt, men anvendt atferdsanalyse, som er det som diskuteres her, er et stort fagfelt som ene og alene fokuserer på hvrdan man kan bistå andre mennesker på en best mulig måte.
17/01/2013 at 23:50
Takk for eit svært godt og nyttig innlegg Ketil Viken.
Ute i den «verkelege verda» er det faktisk ikkje nokon motsetnad mellom å jobbe relasjonelt og å jobbe atferdanalytisk. Desse tilnærmingsmåtane er heller føresetnader for kvarandre. Min påstand er at atferdsterapi utan å ta hensyn til relasjoner mellom tenesteyter og tenestemottakar, vil vere heller slett arbeid. Sidan eg er medansvarleg for å tilsetje vernepleiarar i kommunen der eg jobbar, vil eg komme med eit hjertesukk. Her på Vestlandet kan det vere vanskeleg å finne vernepleiarar med god kompetanse på atferdsanalyse. Dette gjer at me i møte med ein del utfordringar i tenestene, må bruke mykje tid og krefter på å lære dei tilsette dette. Det at vernepleiarutdanningane har ulike kulturar, tradisjonar (og frie valg) er ein utfordring for oss som treng tilsette med brei fagleg og metodisk kompetanse. Er dette ei problemstilling som høgskulane som utdannar vernepleiarar meiner noko om?
Bernt Fjordheim
18/01/2013 at 12:09
Bra innlegg og forsåvidt en interessant debatt. Drøftet dette forleden med en kollega, man er i ulike faser gjennomlivet – de første årene dreier seg om læring, og da tenker jeg på det som foregår i skolen, og så lenge man har skoleplikt er man vel også pliktig til å ta innover seg innlæring. For en god del (for ikke å si de fleste) elever (det er det de kalles, de som går skole), så har anvendt atferdsanalyse (anvendt på riktig vis) vist seg som et glimrende verktøy for å fremme læring. Når man er ferdig med elevstatusen så havner de fleste i en eller annen jobb, det være seg ordinært eller tilpasset. Av en eller annen merkelig grunn, så kan anvendt atferdsanalyse fungere som verktøy her også – for å lære oppgaver relatert til jobbing, eller rutiner på kantina. Enkelte sliter i hverdagen, de trenger mye hjelp, de glemmer/ velger bort viktige ting, eller blir inaktive og passive. Hurra meg rundt, et av verktøyene man kan bruke for å få disse «back on track» er bruk av atferdsanalyse. Dersom Kari eller Kåre ønsker bistand til å lære noe i hverdagen – hvorfor skal man ikke vurdere å bruke de verktøyene som fungerer?
Det er for mye fordommer mot atferdsanalyse som verktøy, brukt med fornuft, brukt med kløkt og kunnskap så er dette et av de bedre verktøyene og bruke, og det handler ikke om å invadere eller krenke individet.
19/01/2013 at 00:57
Som alle disipliner handler det også her om den enkelte utøvers anvendelse og tilnærming i praksis. Man kan både bruke og misbruke alle metoder. En utdøende fagdisiplin kalt etikk kan hjelpe med navigasjonen her. Hva er adferdsanalysen verd uten supplerende faglige disipliner? Hvor mye er andre isolerte disipliner verd uten støtte av adferdsanalyttiske metoder? Er dagens adferdsanalyse rendyrket eller preget av forandringer i tiden? Hvem kan vel si med full treffsikkerhet hva adferdsanalysen i sitt reneste vesen er? Med dette i hodet er jeg litt usikker på hva man egentlig diskuterer.
19/01/2013 at 08:39
Først og fremst vil jeg si at det er hyggelig at innspillet mitt skaper noe debatt. Jeg er klar over at dette er en debatt som har vært oppe tidligere.
Angelique Tangen, du, med ditt type innlegg, er jo en av de viktigste grunnene til at jeg føler at innlegget har en berettigelse. Du virker som du har hengt deg opp i feil del av historien til atferdsanalyse. Moderne atferdsanalyse skiller seg i stor grad fra det som du snakker om. Jeg ser ikke sammenhengen mellom tvang og institusjonalisert omsorg som du snakker om og dagens atferdsanalyse. Dersom du leser innlegget nøye nok håper jeg at du ser at det ikke er ment som et skudd fra skyttergrava. Det er nemlig slik at det ikke er vilkårlighet som preger atferdsanalytisk arbeid som er en del av poenget.
Atferdsanalysen som metode er et redskap som når det brukes med refleksjon og underliggende etikk, er noe som vernepleiere bør (eller må) besitte. Relasjonelt arbeid er en del av dette arbeidet. En grunnlegende forståelse av den personen du står ovenfor (klienten eller brukeren) er en nødvendig forutsetning for å kunne bidra til å gjøre en forskjell for denne personen. Relasjonelt arbeid alene vil etter min mening ikke holde.
Dette er ikke et innlegg om at atferdsanalyse nødvendigvis er det eneste saliggjørende i arbeidet med mennesker. Men, kritikere bør ikke avfeie en metode på feilaktige grunnlag.
19/01/2013 at 11:17
Har hatt gleden av å samarbeide med vernepleiere på flere skoler opp igjennom årene, og ser at den metodetrygghet som atferdsanalysen kan gi representerer en forskjell. Godt utført atferdsanalytisk arbeid gir en systematikk i arbeidet med de utfordringer mange barn og unge står ovenfor, noe vi fra tilstøtende disilipliner har mye å lære av. Vernepleiere uten kunnskap om atfedsanalyse vil ikke skille seg nevneverdig fra andre hjelpeprofesjoner, og har vel da kanskje ingen berettigelse i arbeidet med barn og unge med atferdsvansker? Det som av og til har vært en utfordring for meg med atferdsanalysen har vært at enkelte av dens representanter har hatt en dogmatisk innfallsvinkel i faglige og vitenskapelige diskusjoner, Retorikken som har vært brukt har ofte være devaluerende av andre dispiliner, noe som har bidratt til å skape avstand.
21/01/2013 at 21:56
Ved oppstart til mitt studie i BVPL opplevde jeg vernepleierrollen som en ensartet helsefagutdanning med fokus på adferdsanalysen. Etter to år i studie og mange diskusjoner oss studenter imellom her på HIL – og med Kjetil, er identiteten på ingen måte ensartet lenger – slik Kjetil også påpeker.
Lokalt på HIL diskuterer vi som studenter faget slik studiet fremtrer her. I korte trekk er min opplevelse at fagmengden er for stor og for vid til at en faglig kontekst og en solid helhetsforståelse av faget er mulig. Det blir et «emnekjør» fra tema til tema som ender i en Bacheloroppgave. Som en medstudent uttalte det; vi er litt politi, litt brannmann og litt ambulansepersonell i møte med faggrupper med substansiell identitet.
At høgskolene som uteksaminerer vernepleiere praktiserer faget så ulikt, gitt det faktum at de alle forholder seg til samme rammeplan, er i beste fall underlig. Jeg tenker at det er skadelig for faggruppen vi representerer, og opplevelsen av adferdsanalysen får den rufsete annerkjennelsen den fortjener fra en uensartet leverandør. Så er det kanskje under slik identitet at den dogmatiske innfallsvinkelen for bite seg fast? Kanskje fordi en uensartede faggruppe åpner for personlige tilnærminger til faget – med noen ganger mindre heldige resultat. I den sammenheng finner jeg definisjonen «adferdsanalytiker» som en liten identitetstyv fra en noe trøblete selvforståelse. Stå for faggruppen og rollen din: du er VERNEPLEIER, med kunnskap om adferdsanalysen!
Ved siden av studiet arbeider jeg med autisme gjennom langvarige relasjoner til ungdommer med store behov for tilrettelegging til voksenlivet og selvstendiggjøring. Min opplevelse i forhold til nevnte gruppe er at et solid tverrfaglig arbeid med ydmykhet for andre profesjoner, og god kunnskap om adferdsanalytiske metoder, er essensielt. Jeg skal ikke påberope meg det sistnevnte enda ettersom jeg fortsatt er student, men å være ydmyk skader ikke. Ei heller troen på egen faggruppe og adferdsanalysen for den saks skyld. Således er jeg enig med Per Normann Andersen, da jeg er litt usikker på hva annet jeg skulle tilføre en slik tverrfaglig sammensetning foruten nettopp adferdsanalytisk forståelse?
Hvem andre enn en uensartede faggruppe kan diskutere sin egenart i så stor grad som vernepleiere, og hvilke følger har dette for faggruppens relasjon til andre faggrupper….. ?
22/01/2013 at 12:26
Etter å lest gode kommentarer her har jeg lyst til å kommentere litt mer generelt enn akkurat atferdsanalysens plass i vernepleierutdanningen:
Jeg tror at forskjellene mellom studiestedene er kommet for å bli. Her står den såkalte akademiske frihet sterkt. Og, jeg er usikker på om jeg ønsker noe annet. Jeg er glad for at vernepleiere er litt forskjellige. At vernepleiere som har tatt utdanning ett sted kan mer om kultur og teater enn andre. Eller at vernepleiere fra et annet sted har mer kompetanse i atferdsanalyse enn andre (det var dette med variasjon og seleksjon, vet dere). Dette til en viktig utvikling av profesjonen. Jeg tror faktisk at en vernepleier er mer lik en vernepleier (uavhengig av utdanningssted) enn det en vernepleier er lik en med annen bachelorutdanning.
Det er slik jeg forstår det heller ikke slik at dette er en unik debatt for vernepleierutdanningen. Jeg har eksempelvis hørt sykepleiere snakke om akkurat det samme. At det er store forskjeller mellom de ulike utdanningsinstitusjonene. Slik er det nok for de fleste utdanninger, vi er nok ikke unike der.
Det som er viktig er at vi diskuterer kjernekompetanse til vernepleiere. Hva er det en vernepleier skal kunne for å være en vernepleier. Dette er det viktig å ha en klar bevissthet om, slik at det også gir en forutsigbarhet for arbeidsgivere, andre profesjonsutøvere og nasjonale myndigheter. Jeg mener at atferdsanalyse bør være en viktig del av kjernekompetansen til vernepleiere. Men hva og hvor mye bør diskuteres.
23/01/2013 at 12:54
Diskusjon om kjernekompetanse er viktig, men på hvilket nivå? Slik jeg tolker innlegget til Kjetil, burde kanskje rammeplanen legge nye føringer for en utdanning som «spriker for mye»…. Er bare litt nysgjerrig for hvordan VPL faget ellers skulle imøtekomme forutsigbarhet i forhold til andre faggrupper og profesjoner? Hvordan vernepleiere fremtrer ute i feltet som profesjonsutøvere tenker jeg bunner i den enkeltes væremåte og forhold til faget. At variasjoner fremkommer som følge av akademisk frihet, er jeg litt usikker på medfører ønskelig forutsigbarhet. Eventuelt hvordan ville den det?
24/01/2013 at 20:16
Det er viktig med beskrivelser av hva en vernepleier faktisk skal kunne som ferdig utdannet. Men de beskrivelsene trenger ikke innebære at man skal beskrive alt en vernepleier har lært. Kanskje vil den akademiske friheten gi rom for innovasjon og dermed utvikling av nye moment som andre kan ta med seg videre. Da blir utdanningen god på å svare til samfunnets kompleksitet, og levedyktig for fremtiden.
13/03/2013 at 10:44
Spennende tema og viktige refleksjoner fra alle. Jo mer man lærer, jo mer ser man hvor lite man kan. For meg handler det om utvikling på bakgrunn av erfaring. Som vernepleier er jeg opptatt av helheten og av verktøyene som må til for å å målene. Og ikke minst evalueringen for å se om man er på rett vei. Jeg har brukt atferds analyse som metode, svært lite, men ser at endel kan ha svært god nytte av denne måten å lære på. Jeg ønsker å lære mer om dette og lurer derfor på om dere har forslag på gode bøker, informasjon etc.
13/03/2013 at 20:25
Takk for kommentar, Siv. Det er kommet en ny innføringsbok. Jeg har ikke lest den selv, men den er den nyeste på feltet. Se her:http://www.pedagogikk.no/Innforingiatferdsanalyse.html
19/02/2014 at 22:45
God lesning! Deler dette innlegget med mine medstudenter.